Fra paraden under Regnbuedagene i Bergen i 2018. Foto: Reidar Engesbak.
Fra paraden under Regnbuedagene i Bergen i 2018. Foto: Reidar Engesbak.

Glitrende åpning av Regnbuedagene

Regnbuedagene sparkes i gang med Glitterball lørdag 1. juni. Siden går det slag i slag med arrangementer, Pride Park og parade før den store avslutningsfesten Regnbuenatt lørdag 8. juni.

Publisert

Regnbuedagene sparkes i gang med Glitterball lørdag 1. juni. Siden går det slag i slag med arrangementer, Pride Park og parade før den store avslutningsfesten Regnbuenatt lørdag 8. juni.

På årets Regnbuedagene i Bergen møter du både Daniel Kvammen, Bianca Del Rio og Kamferdrops. Årets parade ligger an til nok et rekordoppmøte, men før den tid skal publikum boltre seg i mye skeiv kultur. Blikk tok en telefon til festivalsjef Joakim Aadland for å lodde stemningen.

– På en skala fra 1 til 25 er ligger stressnivået nå på rundt 50, sier Joakim Aadland til Blikk.

Aadland legger siste hånd på festivalen når Blikk ringer, men han høres ikke alarmerende stresset ut.

Joakim Aadland. Foto: Reidar Engesbak.
Joakim Aadland. Foto: Reidar Engesbak.

– Det er alltid noe å henge fingrene i. Men i år har vi en fantastisk gjeng frivillige og mange av dem er helt ferske. Vi merket en stor økning frivillige fra fjorårets festival.

– Hva kommer det av?

– Jeg tror det er fordi festivalen er mere synlig og flere kjenner til den. Mange av de nye frivillige meldte seg etter å ha opplevd Pride Park. De har lyst å være en del av festivalen, stemningen og alt det positive som foregår, forklarer Aadland.

Jens Martin Hartvedt Arvesen i Princessilicious. Foto: Reidar Engesbak.
Jens Martin Hartvedt Arvesen i Princessilicious. Foto: Reidar Engesbak.

Glitterball

Når Regnbuedagene åpnes lørdag 1. juni skal det regne glitter. Åpningsfesten GlitterBall forvandler utestedet Fincken om til et glitter-paradis med paljetter, konfetti og drag.

Dragkollektivet Princessilicious, kjent fra Oslo og showkonsepter som Draglaboratoriet, Stories from a Geisha og Open Drag Stage, har siden 2013 utforsket formater, uttrykk og definisjoner av drag. I tillegg opptrådte de i fjor under åpningen av Pride Park i Oslo.

Fra gruppa kommer Cassie Brødskive og Elektra Puzzz for å gjøre pop-ups. Gjestene på GlitterBall oppfordres til dynke seg i glitter, eller drag for den saks skyld. Dørene åpner kl. 22. Det er aldersgrense 20 år og billetten koster kr. 100. Fincken ligger i Nygårdsgate 2A.

Pride House og Pride Park

Regnbuedagenes Pride House er lagt til Litteraturhuset i Bergen. Her skal det debatteres, kanskje krangles, men mest av alt skal tanker og ideer utveksles i en rekke paneldebatter og foredrag. Homofobi skal settes på timeplanen, sexarbeid skal settes i et historisk perspektiv og det evige temaet om internett og sensur skal diskuteres.

– Jeg er veldig stolt av programmet på Pride House og ikke minst Pride House-gjengen som har invitert spennende gjester og fått til et bra program, sier Aadland til Blikk.

Fra Regnbuedagene i Bergen. Foto: Reidar Engesbak.
Fra Regnbuedagene i Bergen. Foto: Reidar Engesbak.

Pride Park på Festplassen midt i sentrum åpner torsdag 6. juni. I parken skal det også debatteres, alt fra GaYming til den evige diskusjonen party eller politikk.

I Pride Park blir det også konserter hver eneste dag, med både lokale og nasjonale artister. På åpningsdagen står artister som Majhul, Regnvær og Kamferdrops på scenen.

Klubbteltet i Pride Park har fått det treffende navnet Stonewall og der skal Skeiv Ungdom Hordaland boltre seg, samt at det arrangeres quiz og Drag Bingo.

Fredag 7. juni blir det en real tidsreise tilbake til 90-tallet.

– Vi har booket to store navn fra det ville 90-tallet, Black Box og Rednex, sier Aadland entusiastisk.

– Det blir garantert fest i Pride Park denne kvelden, lover han.

Black Box er kjent for hitlåter som «Ride on Time» og «Everybody Everybody». Svenske Rednex sto for den store landeplagen «Cotton Eye Joe» i 1994 og i Pride Park vil publikum garantert synge med på banjo-techno-rytmene.

En natt med dragdronninger

Årets parade går lørdag 8. juni og det er ventet nok en rekord.

– I fjor var det 50 lag, organisasjoner og aktører påmeldt. I år er det hele 70 påmeldte, samt de mange tusen som går fordi de vil delta eller støtte rettighetskampen, sier Aadland og forteller at politiet i Bergen deltar for første gang.

– Det er utrolig flott. I tillegg har idretten mobilisert, så de vil væresynlig i paraden. Det er også fint og viktig at mange skoler har meldt seg på i år.

Etter paraden er det fest i Pride Park hvor blant andre dj Austinat fra DRAMAqueen spiller opp til dans. Pride Park avsluttes med konsert med Daniel Kvammen.

Etter åtte dager med fest, konserter, debatter, film og skeiv kultur avsluttes Regnbuedagene i Bergen med stor Regnbuenatt på Ole Bull Scene. Tradisjonen tro står Drag Race-stjernen Bianca Del Rio på scenen.

– Men hun kommer ikke alene, avslører Aadland.

– Bianca har blitt en Bergensvenn og trives så godt på festivalen at hun tar med seg dragvenninnene Detox, Lady Bunny, Darienne Lake og Miss Envy Peru til hovedscenen for å lage et heidundrandes show.

Etter showet danses det til langt ut i natta til toner fra dj Malefunktion og MC DiVine. På Lille Ole Bull lager Club Loka fest.

For oppdatert info og fullstendig program, sjekk: bergenpride.no

Powered by Labrador CMS