Halloween ble Homoween

Publisert

Homomiljøet utnytter Halloweens potensiale til å bli en overskridende festival.  Halloween som opprinnelig var en hedensk dødsfest, og katolsk minnemarkering for helgener og martyrer, har i nyere tid blitt en av favoritthøytidene for homofile. 31.oktober forbindes tradisjonelt med utkledde barn, barneselskap, skremmende masker og utspekulerte rampestreker dersom man velger knep foran knask. I moderne tid har homofile særlig i USA, feiret den siste lørdagen i oktober med parader, gateteater og storstilte festligheter.  Ifølge Nicholas Rogers, forfatter av «Halloween: Fra hedensk rituale til festkveld», er det homomiljøet som best har utnyttet Halloweens potensiale til å bli en overskridende festival ... Faktisk er det homomiljøet som kanskje har vært mest ansvarlig for at Halloween har blitt en feiring for voksne.

Eventyrlig fest i Castro

Halloween-feiringen i Castro i San Francisco var en av de mest populære i USA i sin tid. Ifølge Wikipedia startet bydelen allerede på 1940-tallet med barnefestival og kostymekonkurranse. Da barnefamiliene etter hvert flyttet, og stadig flere homser slo seg ned her, gikk den årlige feiringen over til å bli en årlig festdag i homobarene. På 50-tallet var cross-dressing fortsatt forbudt og i «Cassell's Queer Companion» skriver forfatter William Stewart at Selv på 1940 og 1950-tallet da trakassering av homobarer var på sitt verste, var Halloween en eventyrlig kveld der drag-queens kunne vise seg offentlig uten å bli straffet. Siden har homofile og lesbiske feiret Halloween med enorme Mardi Gras-lignende gatefester der kostymene var kjent for å være spektakulære og vanvittige. Fram mot 2002 feiret flere hundretusen mennesker Halloween i Castro. Men i 2006 ble ti personer skutt og skadet, og myndighetene bestemte seg da for å avlyse den årlige feiringen. Den amerikanske skikken har sine røtter i den katolske allehelgensdag med trekk fra flere hedenske høstfester, blant annet kelternes fest for dødsguden Samhain. Denne natten kunne de døde ferdes fritt, og ofte reiste de rundt i store følger med nisser, alver og annet skrømt. I «Another Mother Tongue» skriver den lesbiske forfatteren Judy Grahn at de gamle kelterne forsøkte å få vekk Samhain-åndene ved å legge ut gaver, sette ut utskårede gresskar med lys, eller forvirre og skremme de vandrende åndene ved å kle seg ut som underjordiske og åndelige vesener. Grahn påpeker at «... lhbt-personer ble i mange samfunn sett på som hekser, sjamaner, healere og bindeledd mellom den dødelige og åndelige verden, så hvem var vel bedre skikket til å skremme vekk åndene enn de homofile som i sin åndelige rolle nettopp var i stand til å få kontakt med den åndelige verden?».  

Homoween-festene

Kjært barn har mange navn; Halloween kalles også Samhain og De Dødes Natt og markeres 31. oktober og 1. november. I hedensk tid feiret man Vetrnaetr 31. oktober, en slags markering på starten av vinteren. Dagen var også en gammel kirkefest til minne om alle helgener og alle salige i himmelen, derav navnet Allehelgensaften. I det niende århundre ble den lagt til 1. november av pave Gregorius IV. Skeive Halloween-entusiaster over hele landet inviterer til fest:

Fredag 29. oktober

Porsgrunn

Gay Halloween Party

Show med Anders Burkey fra Stayups. Kom gjerne i kostyme, men ikke noe krav. Inngang for LLH medlemmer kr. 50/100, kl 22, aldersgrense 18 år.Sort & Blå Scene (i kjeller'n på Park)Jernbanegata 2

Lørdag 30. oktober

Oslo

Skeiv Ungdom: rusfri Halloweenfest

Skeiv Ungdom Oslo og Akershus (SkOA) lanserer det nye konseptet Diagonalen og inviterer alle skeive unge til rusfri Halloweenfest på Café Condio .Konsert med Maose og gjensyn med drag-gruppen Trash Girls. Kl 18, rusfritt og gratis. Aldersgrense: under 30 år. Kleskode: monstruøst.Cafe Condio, Fr. Nansensvei 1 (ved Colosseum kino)

Påmelding:

halloween.skoa.no

So

So blir skummel og inviterer til Halloween-feiring. Dj Frankenstein monster aka Andreas the fag spiller. Tema: Blod.Kl 18, gratis, aldersgrense 24 årArbeidergata 2

Tromsø

LLH Troms inviterer til Gay Halloween Party

Kl 22, medlem 100kr/Ikke medlem 175 kr, aldersgrense 18 årHansen SpisebordStorgaten 89

Trondheim

Metro feirer de dødes dag

Kjøpmannsgata 12Lørdag 30. oktober, kl 22, 70 kr, aldersgrense 20 år

Bodø

LLH Bodø inviterer til Allehelgensfest

Kl 23, gratis, aldersgrense 18 årHålogalandsgata 7