Hannemone og Hulda

Jenny Jordahl har skrevet barnebok om en havfrue og en hulder som forelsker seg i hverandre.

Publisert

I barneboken Hannemone og Hulda forelsker havfruen Hannemone seg i hulderen Hulda.

– I bunn og grunn handler boken om mangfold, forteller forfatter Jenny Jordahl.

– «Det aller beste med å være havfrue og hulder, er at alle får være helt forskjellige», står det i boken. Alle karakterene er ulike på hver sin måte, og det er noe av det de verdsetter høyest. Så at Hannemone og Hulda forelsker seg i hverandre er jo en helt naturlig del av det, sier Jenny Jordahl til Blikk nett.

Ulike og unike

I utgangspunktet hadde forfatteren, illustratøren og tegneserieskaperen Jordahl lyst til å lage noe hun selv hadde likt som barn, og det hun likte aller best som liten var eventyr.

– Det fine med å lage en eventyrverden, er at den kan være litt bedre enn den virkelige verden. Kjønnstematikk er noe jeg engasjerer meg sterkt for, og har jobbet mye med tidligere. Jeg ville lage en fortelling som hyller mangfold, sier hun.

Hannemone drømmer om å se skogen, mens Hulda drømmer om å se havet.

– Selv om de har gode venner og kjenner seg trygge i hver sin verden, kjenner de seg litt alene når alle blir forelska i rundt dem. De skulle ønske de fant noen å dra på eventyr med. Hannemone og Hulda utfyller hverandre, så når de møtes blir de veldig begeistret for å treffe en som er så spennende ulik og lik dem selv samtidig, forklarer hun.

Ifølge Jordahl lever vi fremdeles i et samfunn der utdaterte fordommer finnes, og det stilles strenge krav til hvordan vi skal være, se ut og oppføre oss.

– Vi er altfor opptatt av at alle skal være like. Det begrenser rommet vårt til å utvikle oss til de veldig forskjellige menneskene vi er. Det er så viktig å gjøre dette rommet større. I boken har jeg virkelig kost meg med å tegne et bredt spekter av morsomme huldre, havfruer, sjømenn og tømmermenn i alle former og fasonger, sier hun.

Eventyr med kule damer

Å tematisere likekjønnet kjærlighet har vært et bevisst grep i Hannemone og Hulda.

– Det aller første jeg tenkte var at jeg ville lage et eventyr der jeg kunne tegne kule og forskjellige damer og jenter. Ingenting er morsommere å tegne enn akkurat det. Da jeg fikk ideen om at den skulle handle om huldre og havfruer, kom innfallet om kjærlighetshistorien rett etter, sier hun og legger til at det fremdeles gis ut relativt lite skeiv barne-og ungdomslitteratur.

Jordahl husker det satte en støkk i henne da hun for noen år siden snakket med en venninne om akkurat det. Venninnen fortalte om hvor vanskelig det var å finne skeive bøker da hun var yngre, og at det i tillegg fantes få positive historier om skeiv kjærlighet.

– Da slo det meg hvor veldig lett det var for meg, som hetero, å finne bøker som fortalte et hav av ulike historier med utgangspunkt i min virkelighet. Jeg vil gjerne bidra til å rette opp den ubalansen, og det er viktig for meg at historien om Hannemone og Hulda er positiv og varm. Vi trenger litteratur som alle kan relatere seg til, sier hun.

Forfatteren håper barna først og fremst synes at alle de forskjellige karakterene i boken er gøyale, og at de blir glade av å lese den.

– Jeg håper også boken gir foreldre og barn mulighet til å snakke om forelskelse og tiltrekning. Selv om boken ikke har kommet ut ennå, har jeg fått tilbakemeldinger fra blant andre Skeiv Ungdom og FRI om at de gleder seg til den kommer. Det er veldig hyggelig.

Boken Hannemone og Hulda gis ut av Cappelen Damm og ventes å være i salg 2. oktober.