Hayley Kiyoko.
Hayley Kiyoko.

Hayley Kiyoko til Oslo

Konsert på Sentrum Scene onsdag 13. februar.

Publisert

Sanger, låtskriver, regissør, skuespiller, popstjerne og skeivt idol Hayley Kiyoko spiller konsert på Sentrum Scene i februar.

Hayley Kiyoko vant nylig MTV Music Award for Push Artist of the Year, foran nominerte som Noah Cyrus, Jessie Reyez, Lil Xanlem, Tee Grizzley, Khalid og vår egen Sigrid. Kiyoko slo gjennom som artist med singelen «Girls Like Girls» som gikk viralt i 2015. Som tittelen antyder har 27-åringen vært tydelig på sin skeive identitet, og har blitt et lhbtqi-idol.

Siden «Girls Like Girls» har karrieren bare pekt i en retning. Rolling Stone plasserte henne i fjor på listen over «10 Artists You Need To Know», og er viet stor oppmerksomhet i blant annet Noisey, Teen Vogue, Paper Mag og Huffington Post. Hun har fulgt opp med millionstrømmede hits som «Gravel To Tempo», «Curious» og «What I Need» med Kehlani, ofte med egenregisserte musikkvideoer. Tidligere i år kom debutalbumet «Expectations».

Mange kjenner Hayley Kiyoko fra filmer som «Insidious: Chapter 3» (2015) og «Jem and the Holograms» (2015», samt tv-serier som «The Vampire Diaries» og «The Fosters».

Synger om livet

I mars 2017 slapp hun låta og musikkvideoen «Sleepover,» som viser kjærlighet mellom to unge kvinner. På Facebook-siden sin forklarte hun hvilke tanker som ligger bak låta og musikkvideoen:

«Jeg har alltid ment at seksualitet ikke definerer oss. Men jeg mener også at seksualitet hjelper til med å forme og bygge oss opp til de menneskene vi er. Musikkvideoen til låta «Sleepover» er ikke et konsept eller en kunstnerisk idé. Den er livet mitt. Den definerer en del av meg, slik jeg er i dag. Jeg var en drømmer da jeg vokste opp og jeg fant en trygg plass i mitt eget hode hvor jeg fant trøst. Et sted hvor jeg fant at jeg kunne elske meg selv og føle meg godtatt. Musikkvideoen anerkjenner disse følelsene jeg hadde – selv om jenta jeg falt for den gang ikke følte det samme for meg som jeg følte for henne. Musikkvideoen er ment å anerkjenne følelsene jeg hadde den gang, men jeg ønsket også å lage en video hvor andre som elsker, drømmer og søker kjærlighet kunne finne seg selv. Å være forelsket er en bittersøt følelse, spesielt hvis du vet at følelsene ikke blir gjengjeldt. Det er noe vi alle kan relatere til,» skriver Kiyoko.

Jenter liker jenter

Kjærlighet mellom jenter er et tema Kiyoko har sunget om tidligere også. I 2015 slapp hun låta «Girls Like Girls» som handler om stjele dama til en gutt. Videoen har flere millioner visninger på YouTube. I et essay i det amerikanske magasinet Paper skrev hun om låta og musikkvideoen:

«Når vi laget musikkvideoen til «Girls Like Girls» kunne jeg endelig snakke åpent om min egen reise og følelsene mine. De lengtende følelsene og følelsen av å være helt alene. Men som oftest, så blir man tryggere og får mer selvtillit etter tenårene – slik var det for meg. Målet mitt er å oppfordre unge til å finne den selvtilliten og tryggheten allerede nå. Det er ingen grunn til å vente.»

Hayley Kiyoko, Sentrum Scene, onsdag 13. februar. Info: Hayley Kiyoko/Sentrum Scene