Helskeiv og ekte

Hver gang det blir slutt med en jente, skriver Heidi Musum en ny låt.

Publisert

– Den nye låten min «Come Back» ble sluppet i januar. Den handler om et brudd, som det stort sett gjør når jeg skriver musikk, sier Heidi Musum.

– Jeg legger ikke skjul på noe, og har hjertet utenpå kroppen både som artist og privatperson, sier Heidi Musum (23) til Blikk Nett.

Stockholm - Oslo

For fem år siden reiste Heidi Musum til Stockholm for å prøve ut tilværelsen som gatemusikant. Hun satte seg ned på gata og sang, uten å vite om hun ville klare å betale neste husleie.

Da hun hørte at plateselskapet TEN Music Group skulle ha auditions for musikkskole-studenter, tok hun kontakt og overtalte dem til å få komme på audition selv om hun verken var musikkskolestudent eller svensk.

I dag pendler Musum mellom Stockholm og Oslo og håper å få gitt ut en EP i løpet av året.

– Jeg ble plukket ut som en av de ti beste av plateselskapet. Jeg var så vanvittig nervøs og skjønner ikke hvordan jeg klarte det, jeg som var så forskjellig fra musikkskole-flinkisene som jeg konkurrerte mot. Men kanskje var det akkurat derfor, sier hun.

TEN Music Group har blant andre kjente artister som Zara Larsson og Elliphant i stallen.

Nærhet og ekthet

I musikkvideoen til «Come Back» vandrer Musum gjennom snødekte gater sammen med kjæresten sin, som hun synger om at hun vil ha tilbake. For Musum er det viktig at kjærligheten hun synger om ikke graderes som annerledes eller mindre betydningsfull fordi den er skeiv.

– Jeg skammer meg på ingen måte over følelsene mine, jeg skulle bare ønske at alle så på min kjærlighet som like tungtveiende som kjærlighet mellom mann og kvinne. Dessverre er det ikke alle som gjør det. Den nærheten som du ser mellom Isak og Even i Skam, det er en sånn nærhet og ekthet jeg håper å få fram i musikken min, sier hun.

Luft og kjærlighet

Heidi Musum hadde aldri trodd at noen ville like å høre henne «sutre over hjertesorg», men nå ser det ut til at det er akkurat det folk gjør. Fjorårslåten «Do You See» har blitt streamet jevnt og trutt på Spotify, og det har også den nye låten «Come Back.»

Nå har Musum flyttet til Stockholm i tre måneder for å konsentrere seg hundre prosent om musikken. Den unge musikeren lever bokstavelig talt på luft og kjærlighet.

– Jeg livnærer meg av å være gatemusiker. Fire dager i måneden jobber jeg på eldrehjem, ellers er det bare musikk. Jeg har blitt verdens beste på å leve fattig, for meg er det det rikeste livet jeg kan leve, sier hun.

I tiden fremover skal hun også få produsenthjelp av den skeive artisten F.N.Y., som skal spille under årets Stockholm Pride. Man kan derfor si at musikken til Musum er skeiv i alle ledd.

– Musikken min er helskeiv og ekte. Det tror jeg folk setter pris på, sier hun.

Se musikkvideoen «Come Back»