Indisk première for «Life is a moment»

Publisert

Den norsk-indiske filmen «Dunno Y2 - Life is a Moment» har indisk premiere 22. juni i Mumbai. Filmen er en slags oppfølger til «Dunno Y», den første Bollywood-filmen med homotema. Denne gangen møter Bollywood performancegruppa The Hungry Hearts - på Nesodden. «Life is a Moment» hadde première på Den Norske Opera & Ballett 28. august i fjor og handler om kjærlighetsforholdet mellom Ashley fra India og Aryan fra Pakistan. Ashley er utstøtt av familien fordi han har valgt å være åpen homo. I filmen bor han på Nesodden og tjener til livets opphold ved å selge sex til menn. Aryan er forlovet med en pakistansk kvinne, og kommer til Norge til familiens hus på Nesodden før han skal gifte seg. Han griper sjansen til å ta en tur innom en sauna i Oslo, der han treffer Ashley for første gang.Det indiske filmteamet byr ifølge Tonje Roth Gjevjon fra Blylaget film på drama og glamour, mens Nesodden-teamet kontrer med performance og pietisme. Blylaget Film reiser til premieren i Mumbai. Filmen vises samtidig i over 200 kinoer i hele India. Regissør Tonje Roth Gjevjon grugleder seg. – Det er jo helt andre premieretilstander i India enn i Norge, og en film om kjærlighet mellom to menn er sprengstoff. Det vet vi jo ... Men vi kaster oss ut i det og håper det blir en konstruktiv debatt i kjølvannet av filmen. Denne debatten er viktig, og det er stor forskjell på norsk, indisk og pakistansk kultur og politikk når det gjelder lhbt-problematikk, likestilling og likeverd, sier Roth Gjevjon.

Forbudt i India

«Dunno Y» skapte i 2010 mye oppstyr i India, der det fortsatt er forbudt å være homofil. Ifølge Roth Gjevjon finnes det med unntak av storbyen Mumbai nesten ingen åpne homofile i det indiske samfunnet.– Du risikerer å miste familie og venner, anerkjennelse og alt mulig. Det er en stor jobb å gjøre i India. Paradoksalt nok er de fleste av de som jobber i Bollywood homofile, det ryktes om hele 80 prosent.Før den indiske premieren har filmen gjennomgått sensur av ‘folkets panel’, en gruppe på 8-10 personer. Produsentene har laget en annen versjon av «Life is a Moment», der The Hungry Hearts' tekster og koreografi er tonet ned. Kultlåten «The international lesbian anthem» er ifølge regissøren blitt skrevet om til det ugjenkjennelige og kjedelige.– Filmen er ikke typisk Bollywood, men heller ikke typisk norsk. Den har masse musikk, all lyd er lagt på i studio etterpå og fargene er blitt sterkere. Den er veldig polert sammenlignet med norsk film, der alt skal være naturlig, sier Roth Gjevjon.

Anspent forhold

Bakteppet for «Life is a Moment» er det anspente forholdet mellom India og Pakistan. Bak kamera var forholdet mellom det norske og indiske filmcrewet spennende og krevende. Ekteparet Tonje og Edith Roth Gjevjon visste ikke helt hva de gikk til, da opptakene til «Life is a Moment» begynte på Nesodden sommeren 2013. De to huset et helt filmteam, mer enn 20 indere, høyt oppe og lavt nede i det indiske kastesystemet. – Vi var ikke forberedt på at den indiske regissøren Sanjay Sharma og resten av teamet hadde folk til å lage mat for dem og å rydde etter dem, mens de hadde problemer med å se at vi vasket våre gulv selv, forteller den norske regissøren.     Under filmingen skal begge team til tider ha følt seg overkjørte, og hver dag oppstod det krise her og der. – Men vi skjønner nå hver på vår kant at den andre også har gitt fra seg kontrollen og strukket seg like langt. Det er kanskje det som gjør filmen spesiell.21. juni vises «Life is a moment» på Skeiv weekend på Cinemateket i Oslo.