Inn i (S)kjønnsjungelen

Dansens dager i Oslo utfordrer kjønnsstereotypier.

Publisert

Dansens dag ble opprettet av UNESCO i 1982 og feires i mer enn seksti land.

Fra 28. til 30. april feires dans som uttrykksform for nittende gang i Norge. Profesjonelle så vel som amatører løfter fram alle danseformer og danser på tvers av ulik politisk, kulturell og religiøse tilhørighet. Med nærmere 200 arrangementer er dette Norges desidert største dansebegivenhet.

I forestillingen «S(kjønn) Safari» under Dansens dager i Oslo tar Harald&Louis seg en tur i kjønnsjungelen. Duoen er sammen med seks utvalgte kunstnere plukket ut til mønstringen «Koreografilaboratoriet» på Dansens hus fredag 28. og lørdag 29. april.

Harald Beharie og Louis Schou-Hansen i Harald&Louis har laget en forestilling som handler om kjønnsroller og kjønnsstereotypier.

– Vi er selv homofile, så vi har vært tvunget til å tenke igjennom noen problemstillinger, sier Beharie om utgangspunktet.

Danseduoen traff hverandre på danselinjen på Kunsthøgskolen i Oslo.

– Vi følte oss ikke komfortable med de eksisterende kjønnsrollene og har snakket mye om ikke å passe inn, forteller Schou-Hansen.

Danserne jobber abstrakt og bruker også teatrale elementer som dialog, selv om den kanskje ikke gir mening. «S(kjønn) Safari» burde ifølge Harald&Louis være aktuell for alle som spør seg hvorfor kjønn må være så begrensende.

– Ganske mange grunnleggende ting har du ikke lyst å være en del av. Jeg tror mange skeive irriterer seg over det, sier Louis.

– Begrensninger gjelder i alle miljøer. Forestillingen vår er en kommentar til at samfunnet må bli mer åpen, sier Harald.

S(kjønn) Safari, 28.–29. april, Dansens hus, Vulkan 1, Oslo.

Info: dansenshus.com