Intetskjønn er evig forbanna

by:Larm-aktuelle Intetskjønn er ute med den rykende ferske musikkvideoen «Mensen». Se den på Blikk nett.

Publisert

Queerpunk-trioen Intetskjønn setter ord på skeiv frustrasjon og krydrer det med aggressiv musikk. På by:Larm i Oslo i mars raser bandet ut mot heteronormativiteten. Se den rykende ferske musikkvideoen «Mensen» på Blikk nett.

Siden starten i 2014 har de gitt ut en rosa vinyl 7-tommer og spilt på en rekke queer-scener i Norge, men også i Sverige og Island.

Låtene fyker framover i hissig tempo, og selv korte låter på under ett minutt får deg til å hive etter pusten når siste riff forsvinner i statisk støy. Kort og intenst er oppskriften. Og det er en oppskrift som fungerer. Bransjefestivalen by:Larm lot seg sjarmere, og da festivalen slapp de første artistene like før jul i fjor, sto Intetskjønn øverst på bookinglista.

Sure og forbanna

Blikk tok turen til bandets øvingsstudio i Brenneriveien på Grünerløkka for å bli bedre kjent med Ida Charlotte Bratteberg Jakobsen (gitar og sang), Ragnhild Nelvik Bruseth (trommer) og Alexander Didriksen (bass/sang).

Intetskjønn. Foto: Ihne Pedersen.
Intetskjønn. Foto: Ihne Pedersen.

Blikk:

Hvem er Intetskjønn?

Ida:

Vi er menskoppen som kastes i veggen og spruter.

Alexander:

Spruter på folk som fortjener det.

Ida:

For min del vil jeg beskrive Intetskjønn som den sinte lesbiske queer-søstra som jeg selv savnet da jeg vokste opp og hang på Blitz.

Intetskjønn. Foto: Ihne Pedersen.
Intetskjønn. Foto: Ihne Pedersen.

Ragnhild:

Ida gjorde en slags markedsanalyse i queer-miljøet før vi startet opp, for å sjekke om det var plass til et queer-band.

Ida:

Jeg har tross alt gått på BI …

Intetskjønn 7" vinyl.
Intetskjønn 7" vinyl.

Ragnhild:

Og du fant jo ut at det trengtes et.

Ida:

Intetskjønn passet til alt jeg hadde lyst å gjøre med musikk. Å bruke egne erfaringer og å være forbanna.

«Misogynist! Kjønnsfascist! Ned med patriarkatet!»

Intetskjønn «Patriarkatet» (2016)

 

Queerpunk som slår

Intetskjønn. Foto: Ihne Pedersen.
Intetskjønn. Foto: Ihne Pedersen.

Queerpunk og queercore er musikksjangere du aldri hører på NRK P3 eller leser om i trendmagasiner. De kan spores tilbake til 80-tallet i USA og Canada og kommer på lik linje med punk, fra et miljø tuftet på «gjør det selv»-ideologi. Riot grrrl-bevegelsen som startet på 90-tallet, befinner seg under samme paraply.

Blikk:

Hva betyr queerpunk for Intetskjønn?

Ragnhild:

Hele utgangspunktet til Intetskjønn er at vi er queer.

Ida:

Vi er jo musikere. Men først og fremst er vi sure! Irriterte, sure og forbanna.

Ragnhild:

Sure og leie!

Ida:

Da ideen om Intetskjønn oppsto, var det fordi jeg ville lage musikk og tekster med lhbtq-tema, og da jaktet jeg aktivt på andre som ville det samme.

Et felles kick

Blikk:

Hvor fant du dem?

Ida:

Jeg spurte folk og venner. Benjamin Setsaas (som nå er ute av bandet og bor i Trondheim hvor han er vikar i Luftforsvarets musikkorps. Red.anm.) traff jeg via bekjente. Så traff jeg Ragnhild via andre venner. Vi var ikke kompiser i utgangspunktet, men hadde et felles kick på å spille sinna queer-musikk.

Ragnhild:

Vi syntes det var digg å ha et band hvor vi kunne være sure, og hvor vi fikk utløp for alt som gjør oss forbanna.

Blikk:

Hva gjør dere forbanna?

Ida:

Det er ikke så vanskelig å skrive sinnatekster når man lever livet som skeiv. Helt siden jeg var liten, har jeg hørt på musikk hvor tekstene har en samfunnspolitisk brodd. Fra aggressiv rap, som NWA, til rock og punk, som Bikini Kill. Jeg lette aktivt etter musikk jeg kunne kjenne meg igjen i.

«Hvordan har du sex? Jeg kan gi deg korreks! Min penis er så jævla kompleks. Hvordan har du sex? Stikker to fingre inn. Slikker til jeg får våte kinn. Så tar du på min.»

Intetskjønn «Saxegalakse» (2016)

 

Klikk her:

Bli BLIKK-abonnent!

Fra Blitz til by:Larm

Intetskjønn har spilt seg gjennom undergrunnsmiljøene her til lands, fra Blitz i Oslo, Kanalrock i Horten, til Pøbelrock i Trondheim. Og på festivaler som Femme Brutal, LadyFest og Musikkfest Oslo. Tidligere denne måneden sto de på scenen på Blå i Oslo sammen med bandet Cocaine Piss fra Belgia. Det var siste konsert på en stund. by:Larm vil ha Intetskjønn for seg selv fram til de står på deres festivalscene i mars.

Blikk:

Har det vært et mål å bli plukket opp av store festivaler som by:Larm?

Ida:

For min del var målet bare å få en eller annen kid på Blitz til å bli happy over å se en gjeng queers stå på scenen og synge mot patriarkatet.

Blikk:

Er det derfor dere synger på norsk også?

Ida:

Jeg skriver om mine egne personlige opplevelser når jeg skriver tekster, og det ville vært rart å skrive om dem på engelsk.

Minimalistiske paroletekster

Blikk:

Begrenser det nedslagsfeltet og mulig suksess utenlands?

Ragnhild:

Vi har egentlig ikke tenkt på å synge på et annet språk. Og vi har ikke hatt noe mål om internasjonal suksess.

Ida:

Kanskje vi må revurdere det nå som vi skal spille på by:Larm, haha. Men låtene våre er korte og kjappe, og jeg pleier å si at Intetskjønn driver med minimalisme på tekstfronten.

Blikk:

Tekstene deres kan kanskje kalles paroletekster?

Ida:

Helt korrekt. Vi har spilt i Sverige og på Island, og det funket veldig bra. Det er jo hele pakka som er viktig, så om de ikke forstår tekstene, så forstår de musikken og holdningene.

«I truse og tights har de blødd for deg. I truse og tights har de dødd for deg.»

Intetskjønn «Gull Sølv Blod» (2017)

Gull, sølv og blod

I fjor sommer slapp Intetskjønn låta «Gull Sølv Blod». En låt som ikke hørtes ut som en typisk Intetskjønn-låt. Den har programmerte danserytmer laget for dansegulvet, men er like fullt konfronterende og queer-politisk i budskapet. Den var et sleivspark til de i deres egne rekker som ikke forstår seg på pride, og som fnyser av fargerike homoer i truser og tights. «Gull Sølv Blod» ble queermiljøets uoffisielle pridelåt den sommeren.

Ragnhild:

Helt ærlig så ble låta til fordi det ble utlyst en pride-låtkonkurranse, og vi var ganske sultne på å vinne premien som var 15000 kroner.

Blikk:

Hadde dere et håp om å vinne?

Ragnhild:

Nja … eller, hvorfor ikke? Låta ble jo bra!

Ida:

Vi visste at noen kom til å like låta, og vi hadde det jævlig gøy da vi spilte den inn – og ikke minst da vi laget musikkvideoen.

En hyllest til pride

Blikk:

Låta var på mange måter en kritikk av homofobe homoer, ikke sant?

Ida:

Først og fremst var den en hyllest til pride. Men så er den også en kritikk mot dem som ikke skjønner greia med pride, både streite og skeive, og som tror pride bare handler om å danse i truse i paraden. Hvis du ikke er homo selv, så er ikke pride så lett å forstå, kanskje. Og media viser pride bare som et sirkus, og det stemmer jo til en viss grad. Det er et vakkert sirkus. Men de fleste som går i paraden, er uansett helt vanlige folk som går der fordi de vil ha like rettigheter.

Blikk:

Så låta er like mye en innføring i pride-historie?

Ida:

Ja. Og det er jo en blodig historie. Når vi synger «I truse og tights har de blødd for deg. I truse og tights har de dødd for deg», så er det sant. Da vi skrev låta, var vi inspirert av pride-monologen til Eskild i tv-serien «SKAM».

Kvotert cis-mann

Alexander er det ferskeste tilskuddet i Intetskjønn og en streit en sådan. Det gjør han til en minoritet i bandet, både som cis-mann og streit. Det lever han godt med.

Alexander:

Jeg deler de samme holdningene som Ida og Ragnhild har, selv om jeg som cis-mann er kvotert inn i bandet, haha.

Ida:

I utgangspunktet hadde vi bestemt at Intetskjønn skulle være eksklusivt queer. Men sånn er jo ikke virkeligheten. Alex fikk være med fordi han er en bra musiker og en bra fyr.

Alexander:

Og jeg sa ja fordi jeg synes Intetskjønn er et sykt kult prosjekt både verdimessig og musikalsk. Sånn helt objektivt, altså …

Ida:

For Ragnhild og meg er det gøy å høre om Alex sine erfaringer og perspektiver som hvit streit cis-mann, haha. Men seriøst, jeg får bedre tro på verden når jeg har venner som Alexander.

«Kuk og fitte! Kuk og fitte! Kuk og fitte!»

Intetskjønn «Kuk og Fitte» (2016)

 

Ka faan?

Når Intetskjønn går på scenen under by:Larm i mars, så kommer de til å spy sin mistro til heteronormativitet ut gjennom skriking, dansing og aggressiv queerpunk. Musikken deres er mirakelkuren som skal helbrede verden for transfobi, sexisme og alle kjipe normer.

Blikk:

Dere blir ikke mildere med årene?

Ida:

Jo eldre vi blir, dess sintere blir vi.

Ragnhild:

Vår posisjon som band er å angripe alt og alle. Vi vil at publikums umiddelbare reaksjon skal være «Ka faan?!».

Ida:

Vi angriper gjerne oss selv også. Vi er også preget av strukturelle normer og regler som suger. Vi vil at publikum skal føle seg angrepet, og hvis alle blir litt støtt av det vi har å si, så blir de bedre mennesker innen konserten er ferdig.

Blikk:

Og ingenting er hellig?

Ida:

Nei. Vi sparker like gjerne mot det skeive miljøet som mot heterosamfunnet.

Se og hør den splitter nye låta «Mensen», hentet fra EPen «Bög Life». Intetskjønn spiller på by:Larm og du kan oppleve dem på Revolver, Møllergata 2, torsdag 1. mars og på Mono, Pløens gate 4, lørdag 3. mars.

Mer info: bylarm.no

Mer info: Intetskjønn på Facebook

Klikk her:

Bli BLIKK-abonnent!