Jafnaðr 2011 er i gang

Publisert

Sommerens skeiveste begivenhet for ungdom er endelig i gang. 140 ungdommer fra hele landet har funnet frem til Hove for å ta del i ungdomsfestivalen Jafnaðr. Jafnaðr - Queer Youth Festival, arrangert av Skeiv Ungdom, er sommerens største begivenhet for skeive ungdom fra hele Norge. Årets festival finner sted på Hove Leirsenter på Tromøya utenfor Arendal. Sørlandsidyllen er på plass og ungdommene har innkvartert seg i både hus og i telt. Festivalen åpnet søndag 11.juli og vil vare helt frem til neste søndag.  140 ungdommer i alderen 14-30 år har funnet sin plass på Hove leirsenter for å ta del i arrangementet som består av foredrag, workshops, dagsturer, artister og underholdning. På plass er også deltagere fra Serbia, England og Island. – Jeg er kommet helt fra Karasjok, sier festivaldeltager Lemet Andre Stueng, løpende på vei til et foredrag.

Glad festivalleder

Leder for Jafnaðr, Gabriel Kjølsø-Morkemo, er glad for at deltagerne endelig er på plass og at aktivitetene er i full gang. Frem til åpningen har han vært stresset, men nå som festivalen er i gang kan han endelig slappe av.   – Det er kjempegøy, men samtidig litt trist fordi det snart er over. Det sosiale er uten tvil det beste med å være på Jafnaðr. Dette er en festival der skeive ungdommer kan være seg selv, og ingen trenger å bare gå under "homo"-merkelappen. Det er en flott gjeng her og stemningen er nesten magisk. Dette er et rusfritt arrangement, men stemningen er en rus i seg selv, sier Morkemo.  Morkemo har i løpet av uken ansvar for å koordinere hele festivalen og festivalutvalget, som sørger for at alt går på skinner. – Jeg har jobbet med et fantastisk festivalutvalg som er veldig løsningsorienterte og alt har gått bra hittil. I september går vi i gang med planleggingen av neste års festival, og her ønsker vi å være enda mer internasjonale. Vi ønsker også å nå ut til enda flere ungdommer som ikke nødvendigvis er medlemmer av Skeiv Ungdom.

Høydepunkter under årets festival

På programmet står blant annet daglige workshops i blant annet selvforsvar, foto, film, dans og show. Showgruppen vil under hele uken arbeide med å sette opp en forestilling som de fremfører på avslutningsarrangementet på lørdag. Når mørket har senket seg, blir det underholdning på scenen og nattkino hver kveld. Jafnaðr er også et sted der man være seg selv i eget tempo, uten å måtte delta på de oppsatte aktivitetene. Hittil har festivalen bydd på varmt vær med gode badeforhold. Det er allikevel noen høydepunkter som flere av deltagerne snakker om. – Noen av høydepunktene på festivalen er show og underholdning med gruppene Noen Karer og Trash Girls, samt foredraget om homokultur, forteller Morkemo.Foruten dette består årets "Jaffiskonsert" av headlinere som Ava, Ida Waaler Hansen og Sindri (tidligere vokalist i Dog Almighty). Mer info på www.jafnadr.no