Kamelonen Bowie

Publisert

Victoria and Albert Museum i London har fått fri tilgang til David Bowies arkiv for å vise den første internasjonale retrospektive utstillingen om David Bowies ekstraordinære karriere. David Bowie hylles som en av musikkens største pionerer og en av de mest innflytelsesrike artister i moderne tid. Det er noe som vil vise seg i utstillingen «David Bowie is», som har satt seg som mål å utforske Bowies kreative prosesser og rollens hans som musikalsk innovatør og kulturelt ikon gjennom hans skiftende stiler og evnen til å fornye seg over fem årtier.

Ziggy Stardust

I utstillingen «David Bowie is» vil Victoria and Albert Museum stille ut mer enn 300 gjenstander som gjenspeiler Bowies karriere, fra håndsrevne tekster, originale kostymer, mote, fotografier, film, musikkvideo til scenografi, instrumenter og coverdesign.Publikum får blant annet se nærmere på Ziggy Stardust-kostymet fra 1972, designet av Freddie Burretti. Kostymet var med på å forme alter-egoet som tok verden med storm i 1972 da Bowie slapp plata «The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars». Coveret på «The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars» viser en androgyn David Bowie i grønn buksedrakt, med oransje hår, platåsko, en gitar hengende over skulderen og en fot trygt plassert på en trapp utenfor 23 Heddon Street. Det var fotograf Brian Ward som fikk lurt Bowie ut av fotostudio på denne våte og kalde dagen. Resten av bandet The Spiders from Mars mente det var for kaldt og holdt seg inne. Dermed ble det ikoniske platecoveret en realitet.

Homoseksuell kjærlighetssang

David Bowie skapte karakteren Ziggy Stardust med hjelp av kona Angela. Inspirasjon til utseende og stil hentet Bowie fra filmen «A Clockwork Orange» og William Burroughs bok «Wild Boys». I intervjuer på denne tiden uttalte Bowie at han var homo, noe som ga han mye oppmerksomhet og medieomtale. Forholdet til kona Angela tok slutt i 1980, men Bowie giftet seg senere med modellen Iman, så homoen i bildet var nok karakteren Ziggy Stardust. Samme år som Bowie gjorde suksess med «The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars» slapp han singelen «John I'm Only Dacing», en av Bowies tydeligste homolåter. I teksten forsikrer Bowie sin mannlige elsker om at han bare flørter med det motsatte kjønn. I et intervju med den engelske musikkavisen Melody Maker i 1972 avslørte Bowie at han var homo. Uttalelsen sikret Bowie en voldsom oppmerksomhet. Til tross for at han var den første popartisten som var åpen om homoseksualitet var stjernestatusen likevel sikret. At han mange år senere snudde ryggen til uttalelsen har ikke påvirket Bowies skeive fans. Han var og vil for alltid være en outsider og en kameleon som skeive vil kjenne seg igjen i. Det ble for alvor klart da leserne av det amerikanske homomagasinet Out i 2008 kåret «The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars» til tidenes homoplate. «David Bowie is», Victoria and Albert Museum, 23. mars til 28. juli, Cromwell Road, London SW7 2RL.

Mer informasjon:

vam.ac.uk