Kronprinsesse Mette-Marit kom

Publisert

Utstillingen «I See Rainbows» åpnet i dag på kunstplass 5 på Grünerløkka i Oslo. Utstillingen, som kan skilte med arbeider av 27 kunstnere fra sju land, ble besøkt av kronprinsesse Mette-Marit. Gjennom blant annet dokumentarfoto, splatterfilm, transeporno, samtidsmusikk, kastratsang, musikkvideoer og performance ønsker «I See Rainbows» å ta pulsen på kulturell skeivhet i 2013. Den gir et kunstnerisk innblikk i norsk og internasjonal homohistorie, og viser nåtidseksempler fra Sør-Afrika og Russland. Utstillingen er kuratert av kunstkritiker og kulturskribent Bjørn Hatterud. Zanele Muholis bilder fra serien «Faces and Phases» er en sentral del av utstillingen. Muholi utforsker svart kvinnelig seksualitet og kjønn i Sør-Afrika i dag gjennom foto og filmer. Hun betegner seg selv som en «visuell aktivist», og har i flere år undersøkt og dokumentert hatkriminalitet for å få offentlig oppmerksomhet rundt «kurativ voldtekt», trusler, hiv og drap på svarte lesbiske. Hennes kunstneriske dokumentasjon er unik, og den første i sitt slag i Afrika. «Jeg sier alltid til mennesker at jeg er aktivist mer enn en kunstner. Jeg tar et bilde for at andre mennesker skal handle. Du blir på en måte en agent for forandring», sier Muholi om drivkraften bak kunsten sin. Zanele Muholi var tydelig rørt over at kronprinsesse Mette-Marit kom på utstillingen og uttalte:«Mette Marit er modig og engasjert. Jeg skulle ønske flere mennesker var som henne!»

Beskytterskap

Kronprinsessen ble invitert til å overvære utstillingsåpningen av Forum for kvinner og utviklingsspørsmål (FOKUS). Gjennom sitt beskytterskap har hun fulgt organisasjonens arbeid gjennom flere år. FOKUS har sammen med Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH) og Studentenes og akademikernes internasjonale hjelpefond (SAIH) jobbet for å få denne utstillingen på plass i Norge. Kronprinsesse Mette-Marit ble tatt i mot utenfor galleriet av daglig leder Gro Lindstad i FOKUS, leder Bård Nylund i LLH og SAIH-leder Anja Bakken Riise. Gallerieier Vibeke Hermansrud ønsket alle de fremmøtte velkommen før Zanele Muholi fortalte historien bak sine verk.

Verdsett mangfoldet

«I See Rainbows» har også norske kunstnere representert. Blant annet Nils Beck, Lill-Ann Chepstow Lusty, Finn Serch Hansen, Håkon Kornstad, The Hungry Hearts, Daniel Jerome, Vebjørn Guttormsgaard Møllberg, Jon Øyvind Ness, Lisa Dillan og Jon Øyvind Ness. Blant de internasjonale kunstnere er av Bruce LaBruce fra Canada, Felix Werbowy fra USA og Slava Mogutin fra Russland/USA. Dette skriver utstillingskurator Bjørn Hatterud avslutningsvis om utstillingen som har som mål å åpne opp for båsene for homokulturen:«Neste gang du ser en regnbue kan du prøve å se etter overgangene mellom fargene vi er vant til å oppfatte. Først når du ser at de egentlig flyter over i hverandre har du fått øye på hele spekteret. Det samme gradvise mangfoldet finner vi igjen over alt. Let, finn og verdsett mangfoldet. Se kunst og bli inspirert. Enten du er mann eller kvinne, hetero eller homo, eller er en av de som ikke føler seg bekvemme i noen av disse båsene.» «I see rainbows» kan oppleves hos -kunstplass 5, Olaf Ryes Plass 5, Grünerløkka, Oslo. Utstillingen står til 20. juli.

Mer info:

kunstplass5.no