KulturGayden

Publisert

KulturGayden forteller deg hva som skjer på de skeive bredder denne uka.

TIRSDAG 18. MAI

TEATER:OSLO:

«Evig ung»I forestillingen «Evig ung» («Rock'n Roll til du døyr») på Det Norske Teatret befinner Anders Rogg seg på et aldershjem for gamle skuespillere. I forestillingen spiller han seg selv som 90-åring. «Evig ung» er et sangdrama med en blanding av disko, rock og klassisk – fra Nirvana og Madonna til Wagner. Stykket som har gått i åtte år i Hamburg, tar for seg temaer som respekt, det å bli sett og forstått og isoleringen av eldre som en unyttig gruppe som kan stues vekk. Forestillingen som vant Komiprisen i fjor, vises fram til sommeren.«Evig ung», kl 20, Det Norske Teatret, Kristian IVs gate 8.

TRONDHEIM

: «Spring Awakening»Sentralt i handlingen i denne rockemusikalen står Wendla, og Melchior som rives med av en heftig og stormfull forelskelse.Gjengen av jevnaldrende venner, blant annet to homser, er også i ferd med å våkne opp - både intellektuelt og seksuelt. Når Melchior forsøker å opponere mot skolens tyranni og de voksnes hyklerske dobbeltmoral, får det enorme følger både for han selv og gjengen. «Spring Awakening» skal spilles fram til 18. juni. Den trønderske musikalversjonen har Kjersti Haugen som regissør. Scenograf er Dagny Drage Kleiva, og koreograf er Erlend Samnøen.«Spring Awakening», kl 19.30, Trøndelag Teater, Prinsens gate 18/20.

UTSTILLING:OSLO:

«Mot og motstand»Utstillingen åpnet 8. mai, og viser forholdene både under og etter apartheidregimet i Sør-Afrika. Araminta de Clermonts fotoserie «Matric Queens» viser Cape Town-ungdom som er pyntet før de skal på skoleball. En av dem er Taswell, gjenganger i homoparaden, som går i kjole til hverdags. Fotografen George Hallet viser bilder fra «Dance for all» fra et prosjekt som gir danseopplæring til barn. «Mange av guttene fikk ordet «moffai», skitne homo, ropt etter seg fordi mange synes det er «jentete» å danse. Nå jobber flere av dem som instruktører», forteller Hallet. Apartheidregimet og motstandskamp skildres gjennom bilder fra politiske og private sammenhenger. Utstillingen står til 24. oktober.«Mot og motstand», kl 10-18, Nobels Fredssenter, Rådhusplassen.

OSLO:

«Stir Heart – Urolig hjerte. Kvinner som beveger kunsten I».Dette er første del av en utstilling som presenterer verk av kvinnelige samtidskunstnere, basert på Nasjonalmuseets samling. Tittelen er hentet fra Pipilotti Rists video «Stir Heart, Rinse Heart» fra 2004, et sentralt verk i utstillingen. I tillegg til Rist, presenteres verk av Vanessa Baird, Nathalie Djurberg, Unn Fahlstrøm, Lotte Konow Lund, Josefine Lyche, Vibeke Tandberg og Gerd Tinglum. Noe av kunsten har et fandenivoldsk, feministisk tilsnitt, mens andre engasjerer på et rent sanselig plan. Utstillingen står til 25. mai.«Stir Heart – Urolig hjerte. Kvinner som beveger kunsten I», kl 11 - 17, Museet for samtidskunst, Bankplassen 4.

ONSDAG 19. MAI

DANS:OSLO:

«Intet er nytt under solen»«Liker du Melodi Grand Prix fordi du er homo, eller er du homo fordi du liker Grand Prix?» Det er bare et av mange spørsmål Toyboys stiller når de med forestillingen «Intet er nytt under solen». Selv om det ikke er mulig å trekke noen logiske slutninger ut fra en så sleivete hypotese, er det likevel et faktum at et overveiende antall homser og lesber over hele Europa har lagt sin elsk på sangkonkurransen. «Mange av oss har et rart forhold til hele Grand Prix-greia. Noen synes det er helt på trynet, mens andre synes det er dritgøy», sier Terje Tjøme Mossige, som sammen med Ulf Nilseng utgjør Toyboys.Grunntanken i Toyboys sitt kunstneriske arbeid er å tydeliggjøre annerledeshet. De ønsker å bidra til en bredere forståelse for det som ikke er normalt. I så måte er Grand Prix-temaet perfekt. Manus til forestillingen er skrevet av forfatter Dag Johan Haugerud. I tillegg til vorspielbar med champagne og jordbær, blir det MGP-konserter fra 60-tallet med Tor Tveite før forestillingene.Toyboys, «Intet er nytt under solen», kl 19.30, Dramatikkens Hus, Tøyenbekken 34.

TEATER:OSLO:

«Evig ung», kl 20, Det Norske Teatret, Kristian IVs gate 8. (Se omtale tidligere i uka).

TRONDHEIM:

«Spring Awakening», kl 19.30, Trøndelag Teater, Prinsens gate 18/20. (Se omtale tidligere i uka).

UTSTILLING:OSLO:

«Mot og motstand», kl 10-18, Nobels Fredssenter, Rådhusplassen. (Se omtale tidligere i uka).

OSLO

: «Stir Heart – Urolig hjerte. Kvinner som beveger kunsten I», kl 11 - 17, Museet for samtidskunst, Bankplassen 4. (Se omtale tidligere i uka).

TORSDAG 20. MAI

DANS:OSL

O

: Toyboys, «Intet er nytt under solen», kl 19.30, Dramatikkens Hus, Tøyenbekken 34. (Se omtale tidligere i uka).

MGP:OSLO

: Ballroom/Manna har Melodi Grand Prix– partyuke til 29. mai. På hovedscenen vil det bli show og konserter. Deretter blir det nattklubb hver kveld fra kl 22.30 med unntak av finaledagene hvor MGP vises på storskjerm. På kveldens program står Maria Haukaas Storeng og The Sunny's samt DJ Hanne Hoftun.MGP-Party, kl 22.30, Ballroom/Manna, Nedre vollgate 11.

SHOW:OPPEGÅRD:

«Den Store Grand Prix Festen»Denne våren besøker Great Garlic Girls 47 byer i Norge med 200 klesskift og over 50 artistparodier i løpet av 80 minutter. De lader opp til årets Eurovision-finale, og 50-års jubileet for norsk MGP-deltakelse. Dermed blir det hysteriske gjensyn med blant annet Abba, Djengis Kahn, Baccara, Gina G, Carola og Katrina & The Waves. For ikke å glemme Nora Brockstedt, Bobbysocks, Alexander Rybak og mange flere. Terje Schröder, Jonny Nymoen og Dean Erik Andersen har med seg dansere og den frittalende Jostein Pedersen som har fått frie tøyler.«Den Store Grand Prix Festen», Great Garlic Girls, kl 19.30. Kolben, Strandliveien 1, Kolbotn.

OSLO:

Marrys Show. Mange kan glede seg over at Marry er tilbake som fast innslag hver torsdag denne våren på London Pub. Da er det nemlig bingokveld med påfølgende dragshow. Marry er ei dame med lang erfaring innen bingovirksomheten. I over 50 år har hun plukket tall ut av kurven på Torshov Bingo. For å støtte opp om sin homofile dattersønn, velger hun igjen å tilbringe torsdagskveldene sine på London Pub. Hun har også med seg døtrene Bodil og Ranveig. Dessuten medvirker Viola Greåker (Kristian Skedsmo Larsen), og kanskje Miss Trulte (Steffen Rasmussen).Marrys Show, kl 21, London Pub, C. J. Hambros plass 5.

TEATER:OSLO:

«Evig ung», kl 20, Det Norske Teatret, Kristian IVs gate 8. (Se omtale tidligere i uka).

TRONDHEIM:

«Spring Awakening», kl 19.30, Trøndelag Teater, Prinsens gate 18/20. (Se omtale tidligere i uka).

UTSTILLING:OSLO:

«Mot og motstand», kl 10-18, Nobels Fredssenter, Rådhusplassen. (Se omtale tidligere i uka).

OSLO

: «Stir Heart – Urolig hjerte. Kvinner som beveger kunsten I», kl 11 - 19, Samtidsmuseet, Bankplassen 4. (Se omtale tidligere i uka).

FREDAG 21. MAI

DANS:OSLO

: Toyboys, «Intet er nytt under solen», kl 19.30, Dramatikkens Hus, Tøyenbekken 34. (Se omtale tidligere i uka).

MGP:OSLO:

Ballroom har Melodi Grand Prix– partyuke til 29. mai. På hovedscenen vil det bli show og konserter. Deretter blir det nattklubb hver kveld fra kl 22.30 med unntak av finaledagene hvor MGP vises på storskjerm. På kveldens program står Hviterussland og Romanias bidrag på hovedscenen og «Caribien flavor» med DJ Harmony.MGP-party, kl 22.30, Ballroom, Nedre vollgate 11.

TEATER:OSLO

: «Evig ung», kl 13, Det Norske Teatret, Kristian IVs gate 8. (Se omtale tidligere i uka).

TRONDHEIM:

«Spring Awakening», kl 19.30, Trøndelag Teater, Prinsens gate 18/20. (Se omtale tidligere i uka).

UTSTILLING:OSLO:

«Mot og motstand», kl 10-18, Nobels Fredssenter, Rådhusplassen. (Se omtale tidligere i uka).

OSLO:

«Stir Heart – Urolig hjerte. Kvinner som beveger kunsten I», kl 11 - 17, Samtidsmuseet, Bankplassen 4. (Se omtale tidligere i uka)

LØRDAG 22. MAI

DANS:OSLO

: Toyboys, «Intet er nytt under solen», kl 19.30, Dramatikkens Hus, Tøyenbekken 34. (Se omtale tidligere i uka).

MGP:OSLO:

Ballroom har Melodi Grand Prix– partyuke til 29. mai. På hovedscenen vil det bli show og konserter. Deretter blir det nattklubb hver kveld fra kl 22.30 med unntak av finaledagene hvor MGP vises på storskjerm. På kveldens program står Sveits og Estonias bidrag på hovedscenen og DJ Alred.MGP-party, kl 22.30, Ballroom, Nedre vollgate 11.

KONSERT: OSLO:

Rufus Wainwright. Den kanadisk-amerikansk sangeren og låtskriveren, har vært åpent homo siden han var 14. I september i fjor slapp han en konsert-dvd med låter fra hele karrieren; «Milwaukee at Last!!!», fra «Release The Stars»-turneen. I april i år var 36-åringen klar med sitt sjette studioalbum «All Days Are Nights: Songs For Lulu». Nå er han på turné.Rufus Wainwright, kl 20, Sentrum Scene, Arbeidersamfunnets Plass 1.

SHOW:ASKIM

: Great Garlic Girls, «Den Store Grand Prix Festen», kl 19.30, Askim Kulturhus, P. M. Røwdesgate 6. (Se omtale tidligere i uka).

UTSTILLING:OSLO:

«Mot og motstand», kl 10-18, Nobels Fredssenter, Rådhusplassen. (Se omtale tidligere i uka).

OSLO:

«Stir Heart – Urolig hjerte. Kvinner som beveger kunsten I», kl 12 - 17, Museet for samtidskunst, Bankplassen 4. (Se omtale tidligere i uka).

SØNDAG 23. MAI

MGP:OSLO:

Ballroom har Melodi Grand Prix-partyuke til 29. mai. På hovedscenen vil det bli show og konserter. Deretter blir det nattklubb hver kveld fra kl 22.30 med unntak av finaledagene hvor MGP vises på storskjerm. På kveldens program stårMoldovas bidrag på hovedscenen.MGP-Party, kl 22.30, Ballroom/Manna, Nedre vollgate 11

UTSTILLING:OSLO

: «Mot og motstand», kl 10-18, Nobels Fredssenter, Rådhusplassen. (Se omtale tidligere i uka).

OSLO

: «Stir Heart – Urolig hjerte. Kvinner som beveger kunsten I», kl 12 - 17, Museet for samtidskunst, Bankplassen 4. (Se omtale tidligere i uka). Har du informasjon om aktuelle skeive kulturarrangementer, kunstnere, artister eller kulturarbeidere – send oss et tips.