Kulturtipset

Publisert

Elisabeth Hovland anbefaler den danske dramasuksessen «Borgen». – Akkurat nå er jeg dedikert til den danske tv-serien Borgen på NRK1, Bones på dvd og forfatteren Ingrid Z. Aanestad fra Klepp i Rogaland. Jeg ser mindre og mindre på tv, men mandagskveldene med Borgen har jeg plottet inn. Ingen lager tv-serier som danskene. De er troverdige, har interessante plot og klarer å fange opp det politiske spillet både blant politikere og medier på en fascinerende måte. Den amerikanske tv-serien Bones er basert på livet til rettsantropologen Kathy Reichs. Jeg ble oppmerksom på den for noen år siden, men den må jeg ha på dvd. Jeg blir gal av alle reklamepausene på TV3. Syvende sesong fortsetter snart, men jeg venter på dvd-versjonen. Flotte skuespillere, interessante historier og en fascinerende tilnærming til naturvitenskapen. – Ingrid Z. Aanestad har noe i språket sitt, som fascinerer meg veldig. Hun antyder på et plan som nesten gir meg frysninger på ryggen. Med antydning til kjærlighetshistorier en kan kjenne seg igjen i. Elisabeth Hovland har i flere år vært sentral under Stavanger på skeivå hvor hun blant annet har ledet Norges eneste homotalkshow under festivalen. Hun er også aktiv under jubileumsmarkeringen av 40 år med organisert homobevegelse i Rogaland. Sist helg intervjuet hun Gudmund Vindland da han gjestet Kulturbanken i Stavanger.

– Har du gjort noe gøy kulturelt i det siste?

– LLH Rogaland jubilerer i år, og vi prøver å lage arrangementer som vi ellers ikke føler at vi har kapasitet til. For eksempel ABBA-quiz, der en av oppgavene var å kle ABBA-låter inn i ny musikalsk drakt. Det gjorde Margrethe Hjardeng i komiteen på en veldig fascinerende måte. Og bokbadet vi hadde med Gudmund Vindland i Stavanger. Han har fortsatt spennende historier å fortelle.

– Hvilken kultur syns du er undervurdert?

– Homo- og lesbekulturen blant folk flest. Nå har jeg nok dette på maten for tiden, men blir litt overrasket over at viktige bærebjelker i vår kultur, er totalt fremmed for mange. Dette gjelder også mediene. Det vi synes er interessant, virker ofte totalt uinteressant for dem.

– Hva har vært din beste kulturopplevelse?

– Alle de fantastiske kulturarrangementene som jeg fikk være med på da Stavanger var Europeisk Kulturhovedstad i 2008, blinker fortsatt som stjerner for meg. Med alt fra musikal i byterminalen, via spektakulære show langt inne i et snødekt Sauda, til Jon Fosse i friluft. En annen opplevelse utmerker seg også. – Tidlig på 1990-tallet sang jeg i kor, og ett av prosjektene var Verdis Requiem. Mestringsfølelsen og opplevelsen av det prosjektet var ganske mektig. I fjor bestemte jeg meg for å lete opp en forestilling med verket, og havnet på Festspillene i Bergen. Den var fortsatt ganske magisk, og jeg satt bare noen rader fra en fantastisk vakker alt-sangerinne.