Kulturtipset

Publisert

Hanne Bringager anbefaler Månefestivalen. – Månefestivalen i Gamlebyen i Fredrikstad fra fredag 27 juli til søndag 29 juli, bør alle få med seg. Blant store navn på plakaten er Sivert Høyem, Raga Rockers, Susanne Sundfør og The Soundtrack of Our Lives. For meg, som gammel rockedame, med sterk fasinasjon for menneskefigurer i fri utfoldelse, er dette en begivenhet. Festivalen byr på gammel og ny norsk musikk, folkekultur, unike omgivelser, små gallerier, åpne verksteder samt en egen fantastisk liten gamleby. Hanne Bringager er sammen med Eva Malmstrøm aktuell med utstillingen «Begeistring». Den henger til medio september og kan betraktes, med et glass vin eller annet, over to etasjer i restaurantlokalene til «Paa Brygga» i Fredrikstad. Bildene er humoristiske og situasjonsbeskrivende med fargesterkt og figurativt uttrykk. Alle bildene i utstillingen har de to malt sammen.

– Har du gjort noe gøy kulturelt i det siste?

– Solfrid Molland og hennes band med strålende musikere innen sigøynermusikk fra hele Europa. Det ga meg en slående konsertopplevelse i vinter under releasekonserten av albumet «Katedral for tapte drømmer». Melankolsk og sterkt. Musikk inspirerer meg i stor grad når jeg jobber, og jeg drømmer om spontant samarbeid på tvers av ulike kulturytringer som maleri og musikk. Ellers var både Göteborg kunstmuseum med en utstilling av Laurie Simmons og mitt første besøk i operaen med «La Boheme» sammen med min kjære kone to flotte opplevelser.

– Hvilken kultur syns du er undervurdert?

– Det må være kunst innen ulike sjangre som skapes spontant og umiddelbart. Det skapes særegne kulturelle ytringer hele tiden i møter mellom mennesker og i naturen. Der noen dømmer ned, dømmer andre opp. Det er viktig å stå for sitt ærlige uttrykk uansett og gi plass for andres.

– Hva har vært din beste kulturopplevelse?

– Min beste kulturopplevelse noensinne må jeg vel hente fra tidlig i livet. Fra en reise i Afrika. Da ble jeg som dønn mottakelig tjueåring sjenerøst invitert til å lære dans, musikk og spontanitet sammen med studenter innen afrikansk kultur og dans på universitetet i Accra, Ghana. Makan til rom for spontanitet, bevegelser og glede! Opplevelsen har preget meg siden.