Kulturtipset

Publisert

Ranveig Igrane Stava anbefaler sin barndoms store helt. – For å få med meg nye og gamle helter, holder jeg meg oppdatert på hva festivalene i Oslo bringer med seg, og på Norwegian Wood kan vi i år få med oss både Tom Petty and the Heartbreakers, Laleh og Kaizers Orchestra i skjønn forening. Jeg får besøk av mammaen min denne helga for å gå på konserten med Tom Petty. Han er en av min barndoms store helter. Selvfølgelig griper jeg sjansen til å oppleve dette live, og mamma er like stor fan. – Etter dette er det Øyafestivalen og Björk som teller. Fremdeles er det billetter igjen denne dagen. Jeg skal få med meg Björk sammen med kjæresten min. Jeg har ikke sett Björk live siden Kalvøyafestivalen sent på 90-tallet, så dette kommer til å bli en stor opplevelse! Det er gøy å tenke over hva man likte før, hva man fremdeles opplever som aktuelt på og hva man har kastet på historiens musikalske skraphaug. Ranveig Igraine Stava er Pride house-sjef. Pride house som er en del av Skeive dager, åpner lørdag 23. juni på Litteraturhuset i Oslo. I løpet av to hektiske dager blir det gjennomført rundt 30 forskjellige debatter, workshops, foredrag og paneldiskusjoner. Ungdomstema er sentralt i år, og Pride house tar også opp tematikk som trans, tvangssterilisering og diagnosemonopol, også eldre lhbt, sexpositivisme og internasjonalt seminar står på programmet.

– Har du gjort noe gøy kulturelt i det siste?

– Jeg benyttet selvsagt anledningen til å få med meg noen konserter under Musikkens dag, og jeg synes spesielt konserten til Lady Moscow var skikkelig bra. Når Caroline and the Treats skulle spille, ble det så kaldt og uggent at jeg og noen venner dro på Bare Jazz i stedet. Rent musikalsk ligger det nok nærmere mitt hjerte enn sistnevnte band.

– Hvilken kultur syns du er undervurdert?

– Når jeg har tid, slapper jeg av med å spille WoW - World of Warcraft. På flere måter tilhører dette en ungdomskultur, og ungdomskultur blir gjerne nedprioritert og ikke tatt like alvorlig som annen kultur. Noen føler seg fremmedgjort av online gaming, og mange har ikke en referanseramme som kan gi en forståelse av hva det dreier seg om. Dermed er online gaming lett å se bort fra som kulturelt uttrykk for mange. Det er litt synd er at jeg av og til opplever å måtte forsvare at jeg spiller online spill. Jeg skulle ønske at folk i stedet kunne slå seg til ro med at noen liker Glamour på flatskjermen, mens andre liker å leke med drager og dverger foran en mindre skjerm.

– Hva har vært din beste kulturopplevelse?

– Jeg tror en av mine desidert beste kulturopplevelser må være den første konserten jeg var på med Antony and the Johnsons. De spilte på Litteraturfestivalen i Lillehammer i 2007. Jeg var der med en veldig god venn av meg, og jeg tror vi hadde flere religiøse øyeblikk i løpet av den konserten. Dette var før bandet for alvor satte i gang med den symfoniske linja de har kjørt de siste årene. Så jeg opplevde konserten som mer naken og sår, og den hadde en helt annen råhet og nerve enn de siste konsertene Antony and the Johnsons har hatt i Norge. Jeg har selvsagt fått med meg alle sammen og synes de er fantastiske, men jeg tror ingen kan slå den første konsertopplevelsen jeg hadde med Antony and the Johnsons.