Kulturtipset

Publisert

Paal Christian anbefaler julekonsert i Domkirken. – Nå før jul byr kulturnorge på utallige opplevelser. Jeg ønsker å trekke frem Nordeas julegave til Oslos befolkning som er to gratis julekonserter under navnet «Desembertoner – Nordeas Julekonsert». Disse avholdes for tredje år på rad i Oslo Domkirke fredag 21. desember kl. 17 og 20. Dette er en julekonsert med overraskende elementer både når det gjelder fremføring og artister. I år er det en julebukett av artister som stiller. Blant annet Donkeyboy, Kari Bremnes, Magne Furuholmen og Martin Kalla. I tillegg er Domkirkens eget guttekor og organist Kåre Nordstoga med. Det hele ledes musikalsk av Atle Halstensen med Agnes Kittelsen som konferansier. – Jeg mener det er viktig å trekke frem og synliggjøre gode tilbud i byen som ikke nødvendigvis må koste noe. I en stressende førjulstid er det magisk å kunne trekke inn i Domkirken og nyte en variert og stemningsfull konsert som i tillegg er gratis. Samtidig har du mulighet til å bidra med frivillig kollekt som går til et humanitært formål. Paal Christian Mossin Gjøen er første bass i Oslo Fagottkor. Neste uke står han klar sammen med de andre Fagottene i Lilleborg kirke. Onsdag 5. desember er det sesongpremiere på forestillingen «God jul og fagott nytt år».

– Hvilken kultur er du mest glad i?

– Jeg særlig glad i musikk og scenekunst. Jeg er veldig altetende og stor tilhenger av variasjon, både innen sjangre og ulike kulturarter.

– Hva er homokultur for deg?

– Homokultur for meg handler mest av alt om opplysning og stadfestelse. Egentlig mener jeg at kultur er kultur, uansett om den er homo, lesbisk eller hetero, men samtidig er det viktig å slutte opp om de spydspissene som går foran og tør å by på seg selv. De som er litt annerledes i en verden der alt skal være så veldig A4 og firkantet.

– Hva er din beste og verste kulturopplevelse?

– Siden det snart er jul, vil jeg trekke frem en opplevelse jeg hadde lille julaften for et par år siden. Norske kammersangere holdt kvelden før kvelden en midnattskonsert i Fagerborg kirke med start kl. 23. Da vi gikk inn til konserten, var det trist og bart ute, og det så ut til å bli en høstjul som så mange andre år. Etter en times stemningsfull og vakker julesang i et flott kirkerom, avsluttet de konserten syngende ned midtgangen. Klokken hadde akkurat slått midnatt, dørene åpnet seg og ute lavet snøen ned til tonene av «Deilig er jorden». Da kom endelig julestemningen. – Jeg har stor respekt for de mange aktørene som prøver seg i det offentlige rom, så å trekke fram noe som verst, synes jeg er litt vanskelig. Men jeg har en traumatisk kulturopplevelse fra min barndom, som fortsatt henger ved meg. Jeg var vel en seks-sju år og skulle på teater for å se «Folk og røvere i Kardemomme by». Jeg hadde gledet meg i ukesvis, men da vi kom ned, var teatret stengt grunnet vannlekkasje og forestillingen avlyst. Pr. dags dato har jeg ennå ikke fått sett stykket. Nå som den går på Nationaltheatret, har jeg satt meg som mål å få sett den på nyåret. Jeg trenger bare en å se den med...