Kulturtipset

Publisert

Anders Burkey anbefaler «Mitt liv som Elsa». – Jeg synes alle bør se forestillingen «Mitt liv som Elsa» på Oslo Nye Centralteatret. Elsa Lystad er en fantastisk kvinne og et homoikon på 82 år. Hun er en av de siste gjenlevende storheter i norsk humorhistorie. I dette showet mimrer hun og strør takknemlighet over mennesker som har betydd noe for henne og inspirert henne gjennom livet. Dette er en dame som har gitt hele landet en god latter. Hun har bydd på god underholdning både på teater, fjernsyn og film gjennom hele min oppvekst. Alle husker vel «Vill Villere Villaveien» og «Fredrikssons fabrikk». Showet anbefales på det sterkeste. Spesielt hvis du vil få med deg både ironisk intellekt og livets morsomme opp- og nedturer. Anders Burkey er selv kjent for å stå på scenen. Han opptrådte tidligere med blant annet Stay Ups. Fredag 7. desember inviterer han og Contesse von Lüderitz til finalen i Jakten på en diva på London Pub i Oslo. Jakten på en diva-konkurransen begynte 26. oktober, og konseptet kan sammenlignes med Ru Pauls «Drag Race». Det handler om å vinne publikums gunst. Gjennom tre delfinaler har sju håpefulle deltatt i tre ulike showsjangere. En etter en har de falt fra i en nådeløs kamp om publikums gunst. Denne fredagen er det klart hvem som blir Oslos nykronede og ubestridte diva.

– Hvilken kultur er du mest glad i?

– Den italienske. Hele Italia er en nytelse spekket med kunst, kultur, severdigheter og opplevelser. I tillegg byr landet på matkultur, karneval, mote og design. Kjente byggverk fra oldtiden og Romerrikets storhetstid er noe alle bør få med seg, og alt dette finnes i storbyer som Napoli, Venezia, Firenze, Milano og Roma. Språket er sjarmerende, pulserende, intenst og følelsesladet.

– Hva er homokultur for deg?

– Her er jeg vel ganske typisk homofil. Jeg foretrekker å reise til destinasjoner som er kjent for homovennlighet. Jeg er elsker å pønte meg, og jeg elsker design og luksus. Jeg elsker også Eurovision Song Contest.

– Hva er din beste og verste kulturopplevelse?

– Min beste kulturopplevelse var å krype innover i Kheopspyramiden for å oppleve kongekammeret i Kairo. Dette var utrolig fascinerende, men samtidig var det veldig dårlig luftsirkulasjon der. Pyramidekomplekset ved Giza anbefales på det sterkeste for de som er opptatt av Det gamle riket og Mellomriket i Egypt. – Min absolutt verste kulturopplevelse er uten tvil da jeg var guide i Tunisia. Jeg skulle ta med meg 90 nordmenn alene på tur til Sahara fordi min kollega lå brakk på hotellrommet med matforgiftning. Gjestene var fordelt på to busser, og det var en utfordring å være guide på to busser i nærmere 50 grader. Den første dagen gjentok jeg flere ganger at de måtte ha på seg caps eller solhatt for å ikke få solstikk. Men hvem var det som fikk solstikk? Jo, det var meg. Og ikke nok med det. Bussjåføren klarte å krasje slik at ruta på siden foran ved førersetet ble knust.