Kulturtipset

Publisert

Julie Linner Ruud anbefaler gotisk godtepose og transylvanisk spetakkel. – Ta turen til Hard Rock Café i Oslo neste uke, den 31. januar, for å se Vanity Vanished. Dette er et punkband fra Asker med mye energi. De gir alt på scenen, og vokalisten har en særegen, sterk stemme. I tillegg til Vanity Vanished spiller Great Gods of Power på samme scene. 21. februar kommer Dinosaur Jr. til Oslo, nærmere bestemt Betong, Chateau Neuf. Dette blir en begivenhet av episke proporsjoner. Bandet har vært banebrytende helt siden 80-tallet med J Mascis' deilig støyete gitarsoloer. Det at de spiller på et studentsted, er en sjeldent god bonus. Jeg anbefaler også alle å få med seg Rock Noir-aften på Cinemateket 15. februar. Her er det duket for både «Beetlejuice» og «Rocky Horror Picture Show». Selv får jeg aldri nok av lærkledde Tim Curry og Transsexual Transylvania, og å kunne få det med seg på lerretet i en sal med mange andre, er en helt spesiell opplevelse. Jeg satser på heftig sing-along! Julie Linner Ruud er styremedlem i Skeivt studentforum, foreningen for studenter ved universitetet og høyskolene i Oslo. Etter ønske fra medlemmene samarbeider Skeivt studentforum nå med Cinema Neuf og presenterer Queer Cinema for alle filminteresserte utover våren. Queer Cinema vil vise at det finnes alternativer til Hollywoods utallige romantiske komedier og viser filmer som skildrer temaer som havner utenfor det normative både i samfunnet og i filmverdenen. Sist uke startet de opp med filmen «Boys Don't Cry», og 19. februar er det klart for mer film med «C.R.A.Z.Y». Filmen «C.R.A.Z.Y» fra 2005 er laget av kanadieren Jean-Marc Vallée. Filmen er en hyllest til en svunnen tid, en feelgood-film fra den gangen David Bowie var Aladdin Sane, og Pink Floyd skapte spacemusikk. Filmen handler om forholdet mellom far og sønn, der faren bekymrer seg for sønnens tendenser til å like ting gutter ikke skal like.

– Hvilken kultur er du mest glad i?

– Jeg tar kjønnsstudier med fokus på engelsk litteratur på Blindern, så jeg har en forkjærlighet for god litteratur. Mange gode klassikere går aldri ut på dato! Jeg er spesielt glad i litteratur fra beatgenerasjonen med Allen Ginsberg, William S. Burroughs og Jack Kerouac som hovedfigurer. Noe med livene deres på 40-60-tallet får meg til å reflektere over mitt eget liv i 2013. Jeg blir også lett fanget av gode filmer med et hint av absurditet og mindfucks, for eksempel regissert av David Lynch. Jeg er i tillegg en musikksnobb med svakhet for psykedelisk støy, drømmepop, shoegaze og liknende.

– Hva er homokultur for deg?

– Dragshow på Skeive dager, lesbiske singer-songwriters med kassegitaren godt planta på låret, politisk ladede demonstrasjoner med sterke innslag av rødt? Det finnes ingen definert homokultur i min oppfatning. For meg personlig er homokultur i Oslo en god debatt på litteraturhuset med skeiv tematikk, organisasjonsmøter med Skeivt studentforum, og generelle kulturopplevelser som konserter/utstillinger/filmvisninger med mine skeive venner.

– Hva er din beste kulturopplevelse?

– Min beste kulturopplevelse må være da jeg høsten 2010 fikk se og høre David Lynch på Cinemateket i Oslo. Dette var en helt spesiell opplevelse. Jeg kan ikke sammenlikne den med noe annet. Han ble intervjuet i halvannen time, og jeg satt på andre rad og følte meg hypnotisert. Det kilte i magen! Jeg opplever mange gode konserter som sitter brent fast lenge etterpå, men Lynch tok pusten fra meg bare ved å snakke om filmene sine.

– Og verste?

– Den verste blir verre. Det ligger alltid et eller annet godt i en dårlig opplevelse. Derfor vil jeg fortelle om en opplevelse jeg synes var ubehagelig da den skjedde, men som jeg ser tilbake på med takknemlighet. I 2005 var jeg i Beijing for første gang. Jeg var rundt 13 år og hadde reist en del i mitt liv, men hadde ikke sett så mange skyggesider. Hotellet jeg og familien min bodde på, hadde en ekstravagant fasade som vendte ut mot en striglet hovedgate. Bakgården derimot viste helt annen verden av slum og fattigdom. I bakgaten kunne vi se dårlige boliger og sultne mennesker i skyggen av skyskraperne. Den gangen ble jeg helt nummen av opplevelsen. I dag er jeg glad for at jeg fikk sett nyansene. Jeg fikk en skikkelig oppvekker.