Kulturtipset

Publisert

André Vikanes anbefaler showet «Stereo». – Se Dagfinn Lyngbøs show «Stereo» på Latter på Aker brygge. Dette er et fantastisk bra show med mye selvironisk og jordnær humor. Lyngbø fikk meg til å le mye. Jeg liker hans humor og integritet, og hans evne til å bruke seg selv og sine selvopplevde dagligdagse hendelser i showet. Han har en lun humor som treffer uten at han fornærmer eller tråkker på noen. Han har også noen formuleringer som jeg tror treffer flere enn meg midt i hjertet. Vil du ha en opplevelse der du bare vil la latteren sitte løst og ikke tenke for mye, så er dette showet perfekt. André Vikanes er frivilligsjefen for Pride park. Tirsdag 21. mai arrangeres frivilligsamling på utestedet Elsker i Oslo. Fra kl 19 er alle frivillige, og alle andre som har lyst til å være frivillig, velkomne. Her får du vil få høre siste nytt om Skeive dager. André Vikanes og frivilligsjefen for Pride house, Audun Barstein Heidrunsson, er sammen med Skeive dager-styret tilstede for å besvare spørsmål om stort og smått rundt festivalen. I fjor var over 150 personer i alderen 18 til 65 år frivillige under Skeive dager og bidro til å gjøre festivalen mulig.

– Hvilken kultur er du mest glad i?

– Filmer og fotokunst. Flere og flere av filmene som produseres i dag, spiller på lag med det som skjer i samfunnet. Mange filmer utfordrer det stereotype kjønnsrollemønsteret og gjør at litt homovennlig propaganda kommer inn. Dette tror jeg er med på å endre synet til de mest ihuga homomotstanderne. Selv de som liker det minst, får det med seg i serier og filmer. Filmer er med på å gjøre homokampen enklere, selv om det er mye igjen. Fotokunst liker jeg fordi det er så mye vakkert du kan fange med kameraet. Selv tar jeg gjerne et utsnitt av et bilde jeg liker, gjør det om til perlemønster og setter meg til å perle det. Jeg har et slikt bilde hjemme. Et aktfoto av en naken mann liggende på magen på en seng sammensatt av 28000 perler. Når du ser et slikt bilde på nært hold, ser det litt krypisk ut, men på lengre avstand kommer detaljene fram.

– Hva er homokultur for deg?

– Vi homoer jobber så hardt for å bli godtatt og inkludert at vi helt glemmer å inkludere alle andre. Jeg ønsker at vi skal være like inkluderende som vi selv ønsker å bli inkludert. Dette er den mørke siden av homokulturen, men ellers er homokultur for meg når jeg kan gå på et show med hysteriske dragartister og bare le. Jeg elsker å le.

– Hva er din beste kulturopplevelse?

– Jeg var 12 år, stod på scenen på Det Norske Teatret og spilte hovedrollen i en revy. Vi skulle kun spille der denne ene gangen. Salen var fullsatt, og jeg sang en sang helt alene. Husker at jeg var så nervøs at stemmebåndene skalv, noe som førte til at jeg sang finere enn jeg noen gang har prestert. Det hele endte med at jeg fikk stående applaus selv om vi var langt i fra ferdige. Det var en opplevelse jeg aldri glemmer.

– Og den verste kulturopplevelsen?

– Da jeg for noen år siden satt på kino foran en litt eldre herre med luft i magen. Det var med «klype» på nesen og tårevåte øyne, og det var ikke tårer på grunn av en rørende film, for å si det slik. Det hele endte med at jeg gikk. Jeg klarte ikke å holde ut.