Kulturtipset

Publisert

– Folk må få med seg Vinterlysfestivalen i Nordland, en av Norges største teaterfestivaler med musikk, teater, dans og internasjonale gjestespill. Det er en nydelig festival som feirer at lyset kommer tilbake, sier Sven Henriksen. – Festivalen har rundt 30 forestillinger og hatt rundt 10 000 besøkende. Tidligere har jeg spilt på festivalen, men neste år skal jeg bare konsumere, sier Henriksen, som snart reiser til New York. – Jeg gleder meg veldig til å se Dee Dee Bridgewater synge Billie Holiday i New York.Sven Henriksen (født 29. juni 1955) er en norsk skuespiller, dramatiker og samfunnsdebattant. Han har spilt i alt fra såpeserien «Hotel Cæsar» til «Nissene over skog og hei» og «Sofies verden». Henriksen er også på teaterscenen der han spiller og regisserer stykker. Mange forbinder ham med særegne og flotte tolkninger av store navn som Tom Waits og Bukowski i forestillingen «The Bluebird Sessions». I fjor spilte han prinsesse i forestillingen «Performing the Princess».For tiden bor Sven Eriksen i Mo i Rana og spiller i disse dager «Siw Anitas Glade Jul» på Nordland Teater. Figuren Siw Anita er hans hyllest til den nordnorske kvinnen. Den populære forestillingen settes opp igjen over jul også, 3. og 4. januar. 

– Hvilken type kulturopplevelser er du mest glad i?

– Jeg er veldig glad i film, teater og litteratur. Jeg leser mye.

– Hva er homokultur for deg?

– Jeg synes homokultur ofte kan bli litt tacky, spesielt klassisk dragshow. Jeg liker best når den gjerne vil forandre på tingenes tilstand, slik som for eksempel den svenske serien «Tørk aldri tårer uten hansker» som vises på NRK nå. Det er fælt å se serien, det er akkurat som vi ikke har grått oss ferdig over de vi mistet. Så liker jeg Eddie Izzard, og filmen «Weekend» er et annet eksempel.

– Hva er din beste kulturopplevelse?

– Bette Midler på Broadway, med showet «I'll eat you last». Det er en strålende monolog om en Hollywood-agent. Jeg var helt starstruck.

– Hva er din verste kulturopplevelse?

– «Bør de gifte seg?» som går på NRK. Det er noe av det mest stupide jeg har sett på lenge. Fri oss fra ekspertene. Vi får så mange råd at vi blir gjennompedagogiserte og handlingslammet.