Kulturtipset

Publisert

– Denne helga tar jeg turen til København og går i operaen, der jeg skal se en nyoppsetning av Wagners «Den flyvende hollender», sier billedkunstner Trygve Skogrand. – «Den flyvende hollender» har fantastisk musikk og en interessant historie. Jeg regner med at forestillingen er vel verdt å få med seg, den har fått supre kritikker, sier Skogrand.  – Det er alltid et bra kulturtips å ta seg en tur til København, det finnes så mange spennende gallerier og museer der. Oslo er ikke den eneste skandinaviske hovedstaden som har et nytt og fantastisk operahus, og jeg synes alltid det er en flott opplevelse å få med meg en forestilling på den nye operaen - tvers ovenfor Nyhavn. Operaen har vakker arkitektur såklart, og forestillingene er som regel i toppklasse. Billedkunstner Trygve Skogrand arbeider med digital fotocollage som uttrykksform, og er blitt nominert som en av finalistene til homokunstprisen «The WinterPride Art Awards» i London. «The Tree of Knowledge» er en del av en større serie med selvportretter som Skogrand har manipulert, der han bruker fotografier av seg selv til å diskutere temaer som homofili, skam og selvaksept. Kunstverket stilles den første uken i februar ut sammen med 20 finalisters verker i CHART Gallery i London. Prisutdelingen foregår på homogallaen WinterPride 8. februar. Skogrand kommer fra Sunndal og jobber og bor i Malmö i Sverige. Han er utdannet ved NTNU i Trondheim, og etterutdannet seg til kunstner ved Folkeuniversitetets kunstskole og Einar Granum kunstskole. Trygve Skogrand har bla. stilt ut i Sandefjord, Hurdal, Oslo, London og i Lecco i Italia.

– Hvilken type kulturopplevelser er du mest glad i?

– De kulturopplevelsene som har betydd aller mest for meg, er de jeg har funnet mellom permene til gode bøker. Jeg elsker å bli henført inn i forfatterens verden, leve og føle med karakterene der, bli grepet og engasjert - og få nye ting å tenke på.

– Hva er homokultur for deg?

– Jeg tror at standardbildet i samfunnet av "homokultur" som noe med fjærboaer, paljetter og diskomusikk er åpnet adskillig opp, takk og lov! Homser skaper jo annen kultur enn dragshow og melodi grand prix, tross alt. For meg er homokultur all kultur og kunst som er skapt av homofile, og jeg finner den alltid spesielt interessant når den sier noe om hvordan det er å være homo for kunstneren. Så taket i det Sixtinske kapell og Tsjajkovskijs symfonier er absolutt homokultur. 

– Hva er din beste kulturopplevelse?

– Sang i et kor engang, hvor vi fikk lov til å være med å fremføre Benjamin Brittens «War Requiem». Helt fantastisk verk, og når man får muligheten til å være med å delta i framførelsen, så blir det ekstra sterkt. Jeg gråt som et pisket skinn der jeg sto og sang - fabelaktig!

– Hva er din verste kulturopplevelse?

– Jeg prøver alltid å finne NOE som er bra i alle kulturopplevelser jeg har. Det er som regel noe bra i det meste, men noen ganger sliter jeg. Vanskeligst så langt hadde jeg for filmen «Så som i himmelen». Jeg VET - alle elsket den - men jeg syns den var helt skrekkelig kitchy fra A til Å, og endte opp med at, - jo, kameraføringen var kanskje ikke så verst!