Kulturtipset

Publisert

– Sommer er festivaltid! Jeg liker spesielt Skeiv Ungdom sine sommerleirer og Norwegian Wood. Det er så mange flotte festivaler og sommerleirer som er verdt å få med seg i sommermånedene, over hele landet og i våre naboland, sier Katrine Veland. – Tenk på all den frivillige innsatsen og det idealistiske arbeidet som er lagt ned i festival-Norge for at vi skal kunne møtes rundt felles interesser. Og så finnes det noe for alle, enten man foretrekker skeive festivaler, musikkfestivaler, litteraturfestivaler eller andre, sier Veland, som leder arbeidet med Pride House under EuroPride. EuroPride åpner på Pride House på Litteraturhuset fredag 20. juni. Pride House består av en rekke seminarer, debatter og workshops om aktuelle lhbt-temaer. Fra mandag 23. juni fortsetter Pride House på Kulturhistorisk Museum, i debattarenaen på utstillingen «Ja, vi elsker frihet». Katrine Veland, leder av Pride House på Litteraturhuset og Kulturhistorisk Museum.

– Hvilken type kulturopplevelser er du mest glad i?

– Jeg er generelt veldig glad i musikal og teater, og liker også museer og kunst. Spesielt liker jeg Vatikanmuseet i Roma og arrangementet Kunst rett vest i Vestregionen, der det er rundt 100 åpne atelierer i Buskerud og Akershus. 

– Hva er homokultur for deg?

– Homokultur høres ekskluderende ut. Det jeg liker ved de skeive miljøene er hvordan vi hele tiden tar oss selv i nakken for å jobbe for at flest mulig skal oppleve frihet og menneskeverd uavhengig av seksualitet eller kjønn. 

– Hva er din beste kulturopplevelse?

– Det må bli Jafnadhr (Skeiv Ungdom sin sommerleir) i 2007, da Ranveig Stava var leder og den amerikanske aktivisten Kate Bornstein kom og fortryllet oss alle. Et bedre menneske og forbilde enn Bornstein skal en lete lenge etter.

– Hva er din verste kulturopplevelse?

– Jeg var publikum i et tv-program for mange år siden, der programlederen brukte mesteparten av tiden på homofobiske spøker. De ble heldigvis klippet bort før programmet ble sendt.