Kulturtipset

Publisert

– Jeg må nevne to! Filmen «Pride» som går på kino i disse dager og Den Norske Opera & Balletts oppsetning av «Peer Gynt». – Kino er en trivelig kulturaktivitet, særlig i mørke vintermåneder. «Pride» er en film som for meg har alt; den er bygd over en original og sann historie, har et skeivt tema, handler om inkludering og mangfold, er morsom, rørende og sterk. Med musikk fra åttitallsheltene Bronski Beat, Frankie goes to Hollywood og The Communards blir dette en knallopplevelse! sier Heidi Enoksen.– Jeg liker også hvordan klassiske stykker kan gjenoppstå i helt ny drakt og har sett både «De fire årstider» og «A Swan lake» i nye og fantastiske oppsetninger i Bjørvika. Jeg har fått billetter til operaens nye «Peer Gynt» av kjæresten min i bursdagsgave. Vi gleder oss veldig til å se hvordan skaperne av denne forestillingen har tolket dette stykket. Løp og kjøp; det er fortsatt billetter igjen!   Heidi Enoksen er styremedlem i Skeive Ski og aktivitetsansvarlig for Skeive Ski 2015. Hun er jurist og avdelingsleder på NAV Arbeidslivssenter Vestfold, hvor inkluderende arbeidsliv, mangfold og det å bygge ned myter og fordommer er viktige satsingsområder. 3. januar inviterer Skeive Ski til en skiekspedisjon over Grønland for å skape ekstra blest om skifesten 13-15. mars. Konferansier Dean Erik Andersen og Skeive Ski-veteran Marit Bjerka er initiativtakerne og ferden går fra Tiger'n på Jernbanetorvet via diverse stoppesteder for så å gå over målstreken på Asylet på Grønland.

– Hvilken type kulturopplevelser er du mest glad i?

– Jeg har alltid vært glad i å gå på konserter, og jeg er veldig glad i film. Det siste året har kjæresten min og jeg imidlertid fått øynene opp for hvilken fantastisk kulturinstitusjon Den Norske Opera og Ballett er, og det har gitt mersmak!

– Hva er skeiv kultur for deg?

– Jeg skiller for så vidt ikke på ”vanlig” kultur og skeiv kultur. Kultur kommer i mange ulike uttrykk, og det viktigste for meg er hva som formidles, ikke hvem som gjør det. Jeg syns derfor det er flott at stadig flere kulturelle utrykk i dag inkluderer LHBTere som en mer naturlig del enn bare for noen år siden. Jeg har vel ikke vært den mest aktive i å oppsøke kulturarrangementer med ”skeiv vri”, men det er aldri for seint!

– Hva har vært din beste kulturopplevelse?

– I oktober 2014 var jeg så heldig å få oppleve Claes Schmidt/Sara Lund i Bølgen Kulturhus i Larvik. Claes Schmidt er transvestitt, og foreleser om fordommer, kjønn, ”normalitet” og identitet som Sara Lund. Sara bergtok, rørte og utfordret en fullsatt sal. Det var en helt uforglemmelig opptreden. Da Sara fikk stående ovasjoner etter forestillingen, trillet tårene, og jeg var så stolt, så rørt og så glad for den innsatsen Sara/Claes gjør for å bygge ned fordommer mot ”annerledesheten”. Som hun sa: Hva er egentlig ”normalt”?

– Hva har vært din verste kulturopplevelse?

– Jeg hadde mange roller i Bodø videregående skoles russerevy i 1987, og husker at jeg var veldig fornøyd med og stolt over egne skuespillerprestasjoner. Revyen ble filmet av skolens mediagruppe. Etter 25 år fikk jeg tilfeldigvis tilgang til denne filmen. Spent og oppstemt satte jeg filmen i gang. Uttrykket ”Opp som en løve, ned som en skinnfell” har vel sjelden passet bedre…