Kulturtipset

Publisert

– I tillegg til «Natten er dagens mor» på Nationaltheatret vil jeg fremheve «Swanlake» med det sørafrikanske kompaniet Dada Masilo på Dansens Hus 30-31. mai. – «Natten er dagens mor» er et utrolig bra teaterstykke med alle elementer som lys, scenografi og regi godt innarbeidet i en fin, helhetlig forestilling. Selve temaet er mørkt, men skuespillerne gjør en kjempebra jobb, og regissør Kjersti Horn har gjort mange fine visuelle grep som gjør det til en troverdig og forfriskende forestilling, sier Kaja Glenne Lund.Lars Noréns moderne klassiker «Natten er dagens mor» spilles nå på Nationaltheatret og drar på turné med Riksteatret 25. februar.  – 30. mai kommer Dada Masilo til Norge med et klassisk verk, Svanesjøen, men på en måte som aldri har blitt vist i Norge før. Her er den sorte svanen en mann, og han og prinsen er dypt forelsket. Så her er både kjønnsrollene og balletten snudd opp ned. Dada Masilos versjon av Svanesjøen har et sørafrikansk perspektiv, hvor kultur, kjønn, seksualitet og homofobi er et viktig bakteppe, sier Lund. Kaja Glenne Lund har en sentral plass i Oslo Queer og den skeive, alternative klubben Maksitaksi i St. Olavs gate 23. I hele feburar herjer kvinnefeberen på Maksitaksi og Taxi Takeaway. Arrangementet «Feber» har mange spennende kvinnelige artister og DJs på plakaten. Følg med på Facebook https://www.facebook.com/events/1567828220129059/?fref=ts

– Hvilke type kulturopplevelser er du mest glad i?

 – Jeg liker veldig mye forskjellige former for kultur, fra konserter til filmer og utstillinger, men jeg er nok mest glad i scenekunst. Aller best liker jeg danseforestillinger og performancekunst, som installasjoner og andre typer forestillinger som kombinerer lys, lyd og bevegelse.  

– Hva er skeiv kultur for deg?

 – For meg har skeiv kultur utviklet seg til å være forskjellige kunst- og kulturutrykk som på sitt vis utfordrer vår normative oppfatning av kjønn og seksualitet. Det kan være innenfor musikksjangre eller på lerreter, på canvas eller på scenen. 

– Hva har vært din beste kulturopplevelse?

 – Min beste kulturopplevelse er Berlin Porn Film Festival i oktober 2014. Den var veldig queer og inkluderende. Selv om det var mange seksuelle scener på lerretet, hadde festivalen en veldig avslappet atmosfære som gjorde at alle følte seg velkommen, uansett kjønn, alder, legning eller livsstil. Høydepunktet var selvfølgelig festen lørdag kveld med pinup-bandet «The Hungry Hearts» og veldig bra DJs. 

– Og din verste?

– Sist jeg var i London, dro jeg på en amatørforestilling med et skeivt tema. Forestillingen var dårlig på alle måter, både skuespillerteknisk og regien var drepende for både humøret og viljen til å leve. Jeg går aldri fra en forestilling, men her hadde jeg ikke noe valg - jeg gikk i pausen

.

Det var det klokeste jeg har gjort på lenge.