Kulturtipset

Publisert

– Dette lille vakre museet er åpent bare noen timer på søndager, og du kommer inn i et lite rom hvor det tar noen minutter før du begynner å skimte og etterhvert ser bildene som omfavner vegger og tak. – Det er en reise i livssyklusen, fra fødsel til død, og denne eksistensielle opplevelsen gir fine og alvorlige tanker om det å leve og å være menneske, sier Ulf Nilseng. Ulf Nilseng er dansekunstner og har sitt eget kompani «Ulf Nilseng - en TOYBOYS produksjon» hvor han arbeider og viser queer scenekunst. 12. februar hadde Nilseng premiere på «En forestilling om Fall» på Dansens Hus. Forestillingen er en konseptuell danseperformance hvor han tar for seg det fallende mennesket og kampen om å klare å stå oppreist. Det er et samarbeidsprosjekt med flere kunstnere og kunstutrykk, hvor både dans, teater, musikk og video er likestilte uttrykk. Nilseng har det konseptuelle ansvaret, koreografien og danser selv i stykket.

– Hvilken type kulturopplevelser er du mest glad i?

– Jeg er mest glad i kulturopplevelser som har et åpent og abstrakt utrykk, og det er jo ofte dans. Det er dans som står meg nærmest, og gjerne crossover utrykk som dans/teater/ performance. Jeg prøver å se det meste av det som skjer innenfor samtidsuttrykket innenfor dans og teater. Det betyr at du kan se meg ofte på Dansens Hus og Black Box.

– Hva er skeiv kultur for deg?

– Skeiv kultur for meg er alt fra politiske danse- og teaterforestillinger som tar opp queer tematikk, som for eksempel det å få lov til å være den du vil være i verden, til Pride, drag show, Pridepark og glam og glitter...

– Hva har vært din beste kulturopplevelse?

– Min aller største kulturopplevelse var på konsert på Volksbuhne i Berlin med Antony and the Johnsons, det var bare stort. En gripende og veldig queer konsert.

– Og din verste?

– Min verste kulturopplevelse var da jeg oppsøkte et homse-lesbe kollektiv i New York som arbeidet med queer scenekunst, og viste en danseteaterforestilling på et loft. Det var ikke noe galt med loftet, men det var ganske så galt det de gjorde, hehe. Men de var veldig søte og hyggelige.