Kulturtipset

Publisert

– Jeg er blitt tilhenger av å gjøre søndager til en anledning til å se hva som rører seg av kulturelle opplevelser i egen by, sier musiker Arne Vatnøy. I Oslo anbefaler jeg å starte med en frisk spasertur i Botanisk Hage. Her er det fint både sommer som vinter, spesielt Palmehuset, som gir en liten tropisk pust. Deretter kan man tusle innom Nasjonalgalleriet og se malerier, tegninger og skulpturer eller dra til Astrup Fearnley Museet og se samlingen «Rotasjoner #2». Etter det er det på sin plass å ta en kaffepause på stemningsfulle Bare Jazz, som rett som det er har formiddagskonserter med utrolig dyktige musikere. Kvelden kan avsluttes med en forestilling eller konsert på Operaen. Forbausende få jeg kjenner, har vært der utenom homofeiring eller bespising. Eller du kan avslutte kvelden med øl og sigg i bakgården på Mono, som er åpent til tre selv om det er søndag. 26-årige Arne Vatnøy inviterer til konsert mandag 10. januar på jazzpuben Herr Nilsen. Innenfor sjangeren pop-jazz har Vatnøy utviklet et lydbilde som har en bred kommersiell appell. Arne Vatnøy bygger sine låter hovedsaklig rundt pianoet, og er i samme musikalske landskap som Rufus Wainwright, Ben Folds, Tori Amos og Jamie Cullum. I forkant av EP-utgivelsen «Colour Chalk» i juni i fjor, gjorde han seg bemerket utenfor Norges grenser, da han sto foran 80 millioner tv-seere på direkten på en internasjonal musikkfestival i Hviterussland.– Kultur for meg er et vidt begrep, og først og fremst mener jeg kultur handler om å oppsøke steder og hendelser som inspirerer. Kultur er også en betegnelse på historie, stemning, uteliv og mat, så da passer det å bli bedre kjent med sin egen by. Jeg er kanskje bedre på å få med meg utelivets gleder enn finkulturen, men spesielt Astrup Fearnley Museet har ofte utstillinger det er verdt å få med seg.

– Hva var din siste kulturopplevelse?

– Jeg var og så Robyn på Sentrum Scene. Det føles lenge siden, men høsten har vært hektisk. Konserten var helt fantastisk. Ikke minst fordi jeg fant ut at jeg og Robyn danser ganske likt. Dessuten endte kvelden i bakgården på utestedet Mono.

– Hva har vært din beste kulturopplevelse i det siste?

– Jeg tror jeg må tilbake til Operaen. Flere bør benytte seg av vår flotte marmorekstravaganse i Bjørvika. En venninne av meg tok med meg, i mangel på en ordentlig romantisk date, på oppsetningen «Tosca». Dette var min første operaforestilling, og jeg ble utrolig overrasket over hvor godt jeg likte det, og ikke minst ble jeg stolt over at vi har et så fantastisk operabygg i Norge. Denne kvelden endte ikke på Mono, men derimot på kaféen Tullins, hvor det også er særdeles trivelig til tider.