Kulturtipset

Publisert

Arnfinn Nordbø anbefaler rosa høydepunkt i Stavanger. – Jeg anbefaler først og fremst Stavanger på Skeivå som er i slutten av måneden mellom 31. august og 4. september. Særlig ser jeg fram til «Allsang på kanten 2» fredag 2. september på De Røde Sjøhus i Stavanger, men også festene både fredags- og lørdagskvelden. Stavanger på Skeivå er en viktig festival for å synliggjøre homofile i Rogalandsdistriktet, og i tillegg er det kjekt å ha en helg i året i Stavanger hvor mange homofile møtes, blir kjent og har det gøy sammen. Folk fra andre deler av Norge burde se på det som en ypperlig anledning til å bli kjent med Europas kulturhovedstad fra 2008 og til å bli kjent med noen sjarmerende rogalendinger. Arnfinn Nordbø deltar selv under festivalen på ungdomskonferansen «Eg e den eg e» hvor han forteller sin historie. For to år siden kom hans bok «Betre død en homofil» ut på Det Norske Samlaget. Med bakgrunn fra Norsk Luthersk Misjonssamband skrev han om alt som skjedde etter at han fortalte venner og familie at han er homofil. – Jeg anbefaler også å få med seg mye bra musikk i tiden framover. Josh Grobans konsert i Oslo Spektrum onsdag 21. september og Melissa Horns konsert på Sentrum Scene i Oslo onsdag 26. oktober. Josh Groban og Melissa Horn har begge nådd inn til meg med sangene sine. Groban mest for sin stemme, mens Horn først og fremst på grunn av de personlige tekstene og vakre melodiene. Jeg har hørt mye på dem begge to. Gjør gjerne det samme!

– Hva var din siste kulturopplevelse?

– Jeg var på Stockholm Pride første helga i august. Dette er en kjempestor festival, og i de siste års parader har det gått rundt 45 000 mennesker, mens nærmere en halv million har sett på. Busser, taxier, hoteller og offentlige bygg flagger med homoflagget. Her er det noe for enhver smak, både i konserter, fester og debatter.

– Hva har vært den beste kulturopplevelsen i det siste?

– De sterkeste kulturopplevelsene jeg har hatt i det siste, har vært gjennom tv-ruta med minnegudstjenester og minnekonserter etter terrorangrepene mot Norge, regjeringskvartalet og ungdommene våre på Utøya. Det har vært sterke stunder som har brakt fram tårer og en stor sorg også hos meg. Jeg finner trøst i gode sanger og melodier når livet er tungt. Å være med blant 200 000 i Oslos gater med roser i hånd var også en spesiell opplevelse, og jeg syns AUF-leder Eskil Pedersen sa det så fint da han sa at «han tok noen av de vakreste rosene våre, men han kan ikke stanse våren». Det var sterkt å løfte opp rosene til minne om ofrene, inkludert våre flotte homofile forbilder Tore Eikeland og Håvard Vederhus, mens vi sang «Til ungdommen» og «Ja vi elsker». Måtte den varmen og kjærligheten vi alle kjente disse dagene, være med oss videre.