Kvalitetsfilm fra hele verden

Publisert

Neste år feirer Skeive Filmer 25-års jubileum. Men årets festival, som går av stabelen 19. til 24. september, holder ikke godbitene tilbake. Årets festival kan friste med store og prisvinnende filmer fra festivaler som Sundance, Toronto og Berlinale. Går du og venter på den neste «Brokeback Mountain»? I så fall kaster du bort tiden. Det blir laget mye bra og skeiv film. Filmer som ikke nødvendigvis settes opp på vanlige kinoer. Derfor har festivaler som Skeive Filmer fortsatt en funksjon. I årets program finnes det som vanlig både spillefilmer, dokumentarer og en rekke kortfilmer. Temamessig spenner det fra mørk humor til drama, thrillere og sanne historier du skulle ønske var oppspinn. Du får også nære kjærlighetshistorier og halsbrekkende dans signert en lesbisk koreograf. Festivalleder Bård Ydén brukte mye av sommeren på å reise rundt til skeive filmfestivaler i utlandet og han kan fortelle at det så langt har vært et godt år for skeiv film.– Personlig synes jeg det blir bedre og bedre for hvert år. Det er faktisk så mye bra at vi har måttet holde noen titler tilbake. Men det er helt bevisst, for neste år feirer festivalen 25-års jubileum og da skal vi ha et veldig godt program. Tv-serier med skeivt tema har gjort suksess på streamingkanaler som HBO Nordic og Netflix. Den prisbelønte «Modern Family» er et eksempel. Seriene «Looking» og «Orange is the New Black» har også funnet et bredt publikum.– Selv om slike serier fører til mer synlighet så er det fortsatt problematisk å få finansiering og distribusjon for filmer med skeivt tema på lik linje med andre filmer.

Trøblete kjærlighet

At en film har skeivt tema kan fortsatt gi filmskapere hodebry når filmen skal gjennom filmsensuren. Den Skeive Filmer-aktuelle «Love is Strange» opplevde å få en «R»-rating i USA. Filmer merket med «R» inneholder ofte vold, dopbruk og nakenhet. Nå finnes ingen av de nevnte elementene i «Love is Strange». Det førte til bråk i USA, men The Motion Picture Association of America (MPAA) forsvarer merkingen med at filmen inneholder språkbruk som kan virke støtende. Enkelte kritikere mener det er ren og skjær homofobi som har ført til at «Love is Strange» plasseres i «R»-kategorien.– Noe slikt ville aldri skjedd i dagens Europa. Det er helt latterlig at filmen får en slik rating, men det viser også hvor konservativt USA fortsatt er, sier Ydén til Blikk Nett.

Årets godbit

På årets festival kan publikum se den britiske «Lilting» av regissør Hong Khaou, med Ben Whishaw i hovedrollen, kjent fra «James Bond» og «Parfymen».– «Lilting» vises på ordinær kino over hele England i disse dager og den burde settes opp på kino her hjemme også. Den setter seg i publikum på samme måte som «Weekend» gjorde. Du glemmer den ikke. I «Lilting» møter vi Richard, spilt av Ben Whishaw, som er sønderknust etter tapet av kjæresten Kai, og som delvis klandrer seg selv for dødsfallet. Kais eneste familie er moren Junn, spilt av Pei-Pei Cheng kjent fra «Snikende Tiger, Skjult Drage», som aldri har blitt integrert i samfunnet og snakker lite engelsk. Både Richard og Junn bærer på et savn og en ubeskrivelig sorg etter at den ene personen som binder dem sammen uventet dør. «Lilting» vant prisen Cinematography Award: World Cinema Dramatic under årets Sundance Film Festival. Manusforfatter og regissør Hong Khaou kommer til festivalen for å presentere filmen.

Hjerteskjærende dokumentar

Historiene i dokumentaren «Kidnapped for Christ» er vonde og dessverre mer vanlig i dag enn man ønsker å tro. Vi møter amerikanske tenåringer som har blitt vekket midt på natten og sendt til Escuela Caribe, en amerikanskdrevet kristen skole og atferdsendringsprogram i den Dominikanske Republikk. Ved ankomst blir de fratatt pass og personlige eiendeler, og må innrette seg etter strenge regler for å gjøre seg fortjent til grunnleggende rettigheter. Skolen kjører et regime som får militæret til å virke som en barnehage.– Kate Logan, en ung evangelist og filmskaper, får fritt leide til å filme inne på den kontroversielle skolen, og oppdager sjokkerende metoder ved skolens praksis. Hun skulle egentlig dokumentere skolens metoder, men det blir fort en annen film når hun møter de grusomme skjebnene. «Kidnapped for Christ» har blitt godt mottatt og vises for tiden på tv-kanalen Showtime i USA.– Den vant også publikumsprisen for Beste Dokumentar under Slamdance Film Festival i Utah i januar i år, forteller Bård Ydén.

Avslutter med humor

Årets avslutningsfilm er amerikanske «The Skeleton Twins» av Craig Johnson. I rollene finner vi Kristen Wiig og Bill Hader, begge kjent fra blant annet Saturday Night Live. I «The Skeleton Twins» spiller de et deprimert og emosjonelt ustabilt tvillingpar.– Som publikummer veksler du mellom latter og gråt. Jeg skrev i årets program at «man umiddelbart vil se den en gang til», og det mener jeg fortsatt. Det blir spennende å se hvordan filmen blir mottatt når den har premiere i USA én uke før vi åpner. Sammen sørger Wiig og Hader for stor humor og Ydén forteller at timingen sitter perfekt. Fans av Saturday Night Live vet hva de går til. Hader har blant annet opparbeidet seg kultstatus på grunn av Saturday Night Live-karakteren Stefon, mens Kristen Wiig har et stort rolleregister å spille på i serien. Skeive Filmer, 19.–21. september, Cinemateket, Filmens hus, Dronningens gate 16.Billettpris: kr 95.

For fullstendig program og billetter: skeivefilmer.no

Se også: facebook.com/skeivefilmer

Tumblr: skeivefilmer.tumblr.com

Vimeo: vimeo.com/skeivefilmer