Londons mørke sider

Publisert

Gilbert & Georges nye utstilling «London Pictures» er basert på tabloidoverskrifter og speiler et dystert og truende bilde av metropolen London. Siden de to møtte hverandre som unge studenter i 1967 på St Martins school of art i London og ble forelsket, har Gilbert og George arbeidet sammen om noen av de mest sære kunstuttrykk innen europeisk kunst. De to arbeider med alt som oppfattes som tabubelagte emner: Blod, avføring, sperm, alltid med seg selv som to homoseksuelle menn i sentrum. Og alltid uklanderlig kledd i klassiske engelske kostymer, tversover og hvit skjorte, selv om rompa hyppig er bar. Gilbert og George bruker alltid seg selv i et spill av provokative uttrykk, personlige og private utleveringer sammen med samfunnsmessige og politiske kommentarer. Narcisisstisk, hevder noen, mer grensesprengende enn Andy Warhol, mener andre. Ved flere andre anledninger har arbeidene deres fått oppmerksomhet for å inneholde potensielt støtende bilder, som nakenhet, sex og kroppsvæsker. Bildenes titler, som for eksempel «Naked Shit Picture» (1994) og «Sonofagod Pictures» (2005), gjorde også at bildene fikk oppmerksomhet. I 2007 ga Tate Modern ut en bok om Gilbert og George, kalt «The Complete Pictures 1971-2005», som inneholder mer enn 1000 eksempler på verkene deres. Det kom også ut en dokumentar om dem det samme året, «Imagine», laget av Alan Yentob, og ble vist på BBC. Ved slutten av filmen ble et av bildene deres lagt ut som gratis nedlasting på BBC og The Guardians nettsider i 48 timer, slik at de som ønsket det kunne laste ned og printe ut bildet del for del, og dermed eie en original Gilbert & George.

Beundrer Thatcher

Gilbert og George blir ofte sett på som merkelige i kunstverdenen, på grunn av sine åpenlyse konservative politiske synspunkt, hvor de blant annet har hyllet Margaret Thatcher.«Det er ikke lov å være konservativ i kunstens verden», har George uttalt. «Vi beundrer Margareth Thacher. Hun gjorde mye for kunsten. Sosialismen vil at alle skal være like. Vi vil være annerledes. Vi er også glade i Prinsen av Wales, han er en ekte gentleman», har duoen også uttalt. De ser ikke seg selv som en del av et homomiljø og fnyser av betegelsen «gay».«Å være 'gay' er så konvensjonelt. Vi er ukonvensjonelle», sier Gilbert og George i dokumentaren «Imagine»

Skitne og farlige London

Gilbert & George viser sin siste utstilling «London Pictures» i galleriet White Cubes fire gallerier i London og Hong Kong. Bildene er malerier komponert med utgangspunkt i tabloidoverskrifter duoen har samlet på de siste seks årene. Resultatet har blitt mørke og dystre portretter av livet i metropolen London, hvor kriminalitet, frykt, vold og terrorisme virker allestedsnærværende. I et intervju med Euro News forklarer Gilbert hva som ligger til grunn for de nye arbeidene,«Vi føler ikke at vi prøver å sjokkere noen. Dette er realiteten slik vi ser den i London. Vi har ikke konstruert overskriftene. De finnes der allerede.» Gilbert og George oppsummerer utstillingen slik,George: «Vi tror at alle forstår hva det er som finnes inni oss alle, og det er død.»Gilbert: «Håp.»George: «Liv.»Gilbert: «Frykt.»George: «Sex.»Gilbert: «Penger.»George: «Rase.»Gilbert: «Religion.»George: «Vi forholder oss til de universelle elementene og vi elsker å gjøre det samme med mennesker, uansett hvor de befinner seg.» Befinner du deg i London kan du se «London Pictures» i White Cube i 144 – 152 Bermondsey Street, White Cube i 25 – 26 Mason's Yard og White Cube i 48 Hoxton Square. «London Pictures» stilles også ut i White Cube Hong Kong, 50 Connaught Road Central, Hong Kong. «London Pictures» skal også ut på turne og skal stilles ut i blant annet Berlin og Paris.Fra utstillingen «London Pictures»