Men hold kjeft da, Henriksen

– Jeg ble jo slått ned og banka opp. Du sitter på en måte ikke i veikanten og lukter på blomstene i Porsgrunn, sier bokaktuelle Sven Henriksen.

Publisert

Skuespiller og dramatiker Sven Henriksen (62) lanserte boka «Men hold kjeft da, Henriksen» tidligere i mai. I juni spilles forestillingen med samme navn på Nordland Teaters hovedscene og på Lofoten Internasjonale Litteraturfestival.

Sven Henriksen har i de ti siste årene vært en tydelig stemme i den offentlige samtalen. Han har skrevet tusenvis av blogginnlegg som leses av opp til 120 000 lesere. Mange av hans tekster deles hyppig i sosiale medier, og de trykkes og siteres i en rekke norske aviser. Engasjementet hans har også ført til jevnlig deltakelse i diverse debatter, og det har skaffet ham både følgere og fiender.

Boka gis ut på Utenfor Allfarvei Forlag med støtte fra Fritt Ord. I boka, som er et utvalg av Henriksens publiserte og upubliserte tekster fra scene og blogg, er det personlige og det politiske vevd tett sammen med poesi, kjærlighet og raseri.

Henriksen har også laget en forestilling basert på boka, og med samme tittel, «Men hold kjeft da, Henriksen». Den er et samarbeid med Nordland Teater. Produksjonen er sjangeroverskridende i og med at den er en blanding av «snakketeater» og konsert, musikalsk slampoesi og knirkete låter av Waits, Cohen og Cave, men også nostalgiske tilbakeblikk på et langt og brokete liv i og utenfor teateret, og å bryte med foreldre i Jehovas vitner som 16-åring for å redde seg selv fra et liv med sosial kontroll.

«Jeg ble jo slått ned og banka opp. Du sitter på en måte ikke i veikanten og lukter på blomstene i Porsgrunn. Du kan ikke være myk fyr som liker å tegne og synge. De store gutta, de i klassen og de som var litt eldre enn meg, de lukta seg fram til hvor landet lå. De satte på en måte bjeller på katta, for å si det sånn. Nesten før jeg i det hele tatt var klar over det sjøl. Så å bli homo var en bratt læringskurve. Jeg skjønte jo at jeg måtte komme meg vekk», har Henriksen fortalt til Blikk i et tidligere intervju.

Forestillingen framfører Henriksen sammen med pianisten/musikeren og sangeren Sissel Brean som i de siste årene har vært Nordland Teaters musikalske leder. Brean har tidligere skrevet arrangementer til hans forestillinger med hans alter ego Siw Anita fra Gryllefjord, og ikke minst til hans tolkninger av Tom Waits og Leonard Cohen. Forestillingen «Men hold kjeft da, Henriksen!» har premiere lørdag 2. juni på Nordland Teater, Hovedscenen.

2. og 3. juni spilles forestillingen «Men hold kjeft da, Henriksen!» på Nordland Teaters hovedscene. Og 9. juni på Reine Ord, Lofoten Internasjonale Litteraturfestival.

Mer info: Utenfor Allfarvei Forlag på Facebook