Mer penger til Skeive filmer

Publisert

Skeive filmer har lenge gått på sparebluss og lenge var det tvil om det ville bli festival i år. Nå har festivalen fått mer penger og lover at det blir festival i år også. – Vi har fått 150 000 kroner av Oslo kommune, noe som innebærer en økning på 50 000 fra i fjor, sier festivalleder Bård Ydén til Blikk Nett. Festivalen har også fått midler fra Film & Kino, bransjeorganisasjon for kino- og videobransjen. I april i fjor ble det kjent at Film & Kino måtte kutte drastisk i den økonomiske støtten til filmkulturelle tiltak grunnet kraftig reduksjon i inntekter som skyldes svikt i DVD-salget. Kutt som vil få konsekvenser for blant annet filmfestivaler som Skeive filmer. – Kulturdepartementet gikk inn med en redningspakke slik at det ikke ble kutt i midlene. For Skeive filmer betyr det en støtte til årets festival på 200 000 kroner, en økning på 50 000 fra i fjor, sier Ydén. Skeive filmer hadde ikke regnet med en økning i støtten og er glad for årets tildeling.– Noe av grunnen til økningen i år er nok takket være alle støttebrevene festivalen har fått og som er lagt ved alle søknader. Det er støttebrev fra andre filmfestivaler, som Sundance og Berlinale og den skeive filmfestivalen BFI London, i tillegg til filmskapere, regissører og andre sentral personer. Skeive filmer har fortsatt flere søknader om midler inne til behandling, men de siste tildelingene betyr at det blir festival også i år.– Det blir det, men hvor stor festivalen blir er det for tidlig å si noe om ennå. Blant annet har vi to søknader inne hos Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, så får vi se hva som kommer ut av det.

Ny skeiv film

Bård Ydén har allerede startet jakten på filmer til årets festival og han har blant annet besøkt en av de største filmfestivalene, Berlinale i Tyskland, hvor det var ny skeiv film på programmet.– Det er en del spennende titler, så også på Berlinale. Skal jeg nevne en film må det bli dokumentaren «The Dog» som hadde europeisk premiere på Berlinale, sier Ydén og forteller at filmen står på listen over filmer han ønsker til Skeive filmer i år. – Det tok 11 år å lage «The Dog» og filmen er historien om fantastiske John Wojtowicz som i 1972 forsøkte å rane en bank i Brooklyn, New York for å kunne finansiere kjæresten kjønnsbekreftende operasjon. Det endte i et 14-timers gisseldrama som ble direktesendt på tv. Hvis historien høres kjent ut, så skyldes det filmen «Dog Day Afternoon».– «Dog Day Afternoon» fra 1975 var sterkt inspirert av ranet og rollen som Wojtowicz ble spilt av Al Pacino. Dette er en historie som ikke er så kjent, i hvert fall ikke her hjemme, og det har blitt en utrolig bra dokumentar.

Skeivt og norsk

Det produseres stadig mer skeiv film og tv-serier. På HBO Nordic går blant annet serien «Looking», hvor Andrew Haigh har en sentral rolle som regissør. Mange husker Haigh som regissør av filmen «Weekend», som ble kåret til Årets beste spillefilm under Skeive filmer i 2011. Norske filmer med skeiv tematikk er også verdt å merke seg. Nylig vant regissør Magnus Mork regi- og ensembleprisen for kortfilmen «Burger» på Sundance-festivalen i Utah, USA. Mork har uttalt at han vil lage mer skeiv film.– Magnus Mork er selv skeiv og han lager filmer ut i fra sitt eget liv, og da er det helt naturlig at det blir en skeiv vinkling i filmene hans. Det er ikke mange regissører og filmskapere som er så bevisste og som går så direkte ut som Mork har gjort. Det er tøft gjort. Skeive filmer har vist begge filmene til Mork, «Samaritan» og «Burger».– Nå jobber han med en spillefilm, som også har skeiv vinkling, og det er moro å se at han får så god respons internasjonalt. Han er et godt eksempel på at det er mulig å lage god og skeiv film.

Homohorror i London

Neste festival på listen til Bård Ydén er BFI Flare, Londons store skeive filmfestival, som går av stabelen i slutten av mars.– BIF Flare er en viktig og god festival, sier Ydén og forteller at det i år blir et ekstra fokus på filmskaperen Derek Jarman. Derek Jarman, som døde i februar 1994, var en av frontfigurene innen New Queer Cinema og kjent for filmer som «Caravaggio», «The Angelic Conversation» og «Jubilee». 20 år etter hans død er filmene hans inspirasjonskilde for mange filmskapere.– Derek Jarman har også vært gjest på Skeive filmer, men det var før min tid, sier Ydén til Blikk Nett. Noe tema for årets Skeive filmer er ennå ikke bestemt.– Men skeivt blir det selvsagt, sier han og forteller at det er mange interessante temaer som er aktuelle.– Blant annet kunne det vært spennende å se nærmere på homofobi innad i vårt eget miljø. Det ville vært interessant å ha et større fokus på biseksualitet. Det er en gruppe som sjelden synes og selv om biseksualitet portretteres på film så er det sjeldent det blir bekreftet som biseksualitet. Selv ønsker Ydén seg flere skeive skrekkfilmer.– Det hadde vært stas, og det lages alt for få skrekkfilmer med skeivt tema. På BFI Flare i London har de et eget skrekkfilmprogram som heter Queer Horror og i år skal de blant annet vise «Nightmare on Elm Street 2», hvor en av scenene er lagt til en homolærbar. Hellraiser-filmene til den homofile forfatteren Clive Barker står også på programmet, sier Skeive filmer-leder Bård Ydén til Blikk Nett.