«Mother has arrived!»

Vivacious, kjent fra RuPaul’s Drag Race, kommer til Regnbuedagene. Blikk Nett har møtt dragstjerna.

Publisert

Oslo fikk en smak av New Yorks klubbundergrunn og Drag Race-glamour da dragartisten Vivacious opptrådte på Klubb 9 i november 2015. Nå står Regnbuedagene i Bergen for tur.

Vivacious spiller på Haven på Fincken fredag 9. juni sammen med dj Skorm Volt og vj Omni.

Drag Race-suksess

Verdens mest kjente dragdronning, RuPaul har gjort suksess med tv-serien RuPaul’s Drag Race, hvor dragartister kjemper om tittelen America’s Next Drag Superstar.

RuPaul’s Drag Race rullet over skjermen for første gang i 2009 på den skeive TV-kanalen Logo og fanget fort et publikum, både i USA og resten av verden. I juni i 2015 ble Violet Chachki kåret til vinner av sesong 7 av RuPaul’s Drag Race og en åttende sesong er allerede annonsert.

Mange av dragdronningene går ut av konkurransen med nye karrierer. De turnerer med egne show, gir ut musikk og har egne YouTube-kanaler med dedikerte fans fra hele verden.

Drag Race kan være et springbrett for nye dronninger, men av og til dukker det også opp dragartister som har holdt på i gamet i mange år, like lenge som RuPaul selv. En av dem heter Vivacious, og Blikk møtte dronningen da hun opptrådte på Klubb 9 i Oslo i november 2015.

Fra Jamaica til New York

Da Vivacious gjorde entré i sesong 6 av RuPaul’s Drag Race i 2014 var det med det nå smått legendariske mottoet «Mother has arrived!» – og det er nettopp det Vivacious gjorde en lørdagskveld i november når hun inntok dj-boksen og scenen på Klubb 9 i Oslo.

Vivacious. Foto: Reidar Engesbak.
Vivacious. Foto: Reidar Engesbak.

Vivacious kommer opprinnelig fra Jamaica, men er nå en vaskeekte New Yorker med fartstid fra 90-tallets legendariske klubbmiljø.

– Jeg flyttet med familien til New York da jeg var ni år, og siden har jeg ikke sett meg tilbake. Med tanke på hvor homofobt det er på Jamaica, så kommer jeg aldri til å sette mine bein der. Jeg ville blitt drept, sier Vivacious når Blikk møter henne backstage på Klubb 9.

Vivacious. Foto: Reidar Engesbak.
Vivacious. Foto: Reidar Engesbak.

Samfunnet på Jamaica er beryktet for sine homofobe holdninger og hatkriminalitet mot lhbt-personer er utbredt. I september i år ble en ung gutt steinet til døde av en mobb i Montego Bay fordi man antok han var skeiv. Slike hendelser ryster Vivacious.

– Jeg tenker mye på de skeive som ikke kommer seg unna, men jeg kan ikke dra tilbake og risikere livet mitt. For meg er Jamaica en tapt sak, sier Vivacious.

Erfaren dronning

Vivacious. Foto: Reidar Engesbak.
Vivacious. Foto: Reidar Engesbak.

Vel installert i New York med familien tok det ikke lang tid før Vivacious klarte å sette ord på følelsene han hadde kjent på siden han var en liten gutt.

– Jeg visste at jeg er homo allerede som femåring, men det var først da jeg var på besøk hos en tante i New York at jeg virkelig forsto. Hun hadde tv på og der, på skjermen, så jeg Donna Summer med låta «She Works Hard For The Money». Da visste jeg hvem jeg var, sier Vivacious og ler rått mens pudderet lager store skyer over sminkebordet.

Med tid og stunder oppsøkte unge Vivacious klubblivet i metropolen New York og ble tatt under vingene til kongen av byens uteliv, Peter Gatien, som drev klubber som The Limelight, Club USA og Tunnel.

– Peter så at jeg hadde «noe», og etter hvert ble jeg et fast interiør på klubbscenen sammen med andre club kids, sier Vivacious og forteller om et hedonistisk miljø fullt av kunstnere, artister, dj-er og musikere. Club kids var kjent for å kle seg i outrerte kostymer og kreativiteten tok neste overhånd. Vivacious selv var inspirert av mennesker som Leigh Bowery, en australsk performancekunstner som holdt til i London.

Sodoma og Gomorra

90-tallets dekadente klubbliv i New York ble fort en berg- og dalbane for mange og dopbruken gikk fra ecstasy til hardere stoffer som ketamin, GHB og heroin. Det var en kombinasjon som tok livet av, ikke bare klubbene, men også en rekke club kids.

– Det var Michael Alig som drepte klubbscenen i New York, hevder Vivacious og viser til drapet på dopdealeren Angel i mars 1996.

Michael Alig var den ubestridte kongen av club kids og styrte miljøet med en vinglete jernhånd. Preget av mange års dopbruk endte han opp med å drepe kompisen Angel, som han parterte og kastet delene i Hudson River. Alig ble dømt til fengsel i ti til 24 år. Han slapp ut av fengsel i mai 2014.

– Jeg har ikke sett Michael Alig siden 90-tallet og har ingen interesse av det heller, sier Vivacious, som aldri tok del i dopbruken.

– Jeg verken drikker eller tar dop. Men det er ingen tvil om at ecstasy hadde en god effekt på klubblivet på 90-tallet. Det var et stoff som forente folk. All den andre dritten ødela miljøet.

Fra Drag Race til Bergen

Da Vivacious gjorde sin entré i sesong 6 av RuPaul’s Drag Race, var det mange som mistet munn og mæle da de så et ekstra hode som vokste ut av hodet på Vivacious.

– Hodet heter Ornacia, forklarer Vivacious og humrer.

Karrieren i RuPaul’s Drag Race ble kort for Vivacious. Allerede i episode tre ble hun eliminert, takket være Laganja Estranja.

– Jeg er ikke bitter. Jeg er faktisk veldig takknemlig for at RuPaul ga meg sjansen. Men samtidig er det viktig å huske på at Drag Race er kommersielt. Det skal selge og da er det glamour-dronningene som gjelder. Det er synd egentlig, sier Vivacious og legger til at han fortsatt har kontakt med de andre deltakerne fra sesong 6.

– Jeg har en travel karriere, både som dragartist og dj. Nå har jeg begynt å produsere egen musikk også, så verden vil høre mer fra Vivacious, sier han.

Bergen og Regnbuedagene vil garantert få ørene fulle av vaskekte New York divahouse når Vivacious inntar Haven på Fincken fredag 9. juni sammen med Oslodj Skorm Volt og vj Omni. Mer info: Haven @ Fincken