Mykki Blanco til Røverstaden

Red Bull Music og Subjekt henter den fryktløse rapperen Mykki Blanco til Oslo 9. februar.

Publisert

Red Bull Music og Subjekt starter feståret 2018 med den fryktløse rapperen Mykki Blanco på Røverstaden i Oslo 9. februar.

Anledningen er magasinet Subjekts bursdagsfeiring. Nettsiden Subjekt.no fyller ett år på nett og det skal selvsagt feires stort.

Fryktløs

Mykki Blanco er en amerikansk rapper, performancekunstner og aktivist med knivskarpe tekster og låter. Ofte beskrevet av kritikere som forut for sin tid, og noen ganger «herlig langt ute».

Multitalentet Blanco har reinkarnert seg flere ganger og overrasket en hel verden med forskjellige uttrykk. Etter en kort karriere som barneskuespiller, grunnla han et performancekunst-kollektiv som tenåring, før han rømte hjemmefra og vant stipender til å begynne på to forskjellige kunstakademier. Siden har han holdt internettet våkent om nettene, som både prins og prinsesse for en stor, digital undergrunn for alternativ rap, kunst og poesi.

Mykki Blanco er ofte kjent som en fryktløs noise rap-poet, mannen og dama bak megahitten «Wavvy» og forfatteren bak boka «From the Silence of Duchamp to the Noise of Boys». Han er også kjent etter hyllede mikstaper som «Gay Dog Food», kult-hits som «Kingpinning» og sensasjonelle videoer som «Coke White Starlight», «The Initation» og «Haze Boogie Life».

Nylig også som hyllet programleder for i-D-dokumentarserien «Out of This World» — om den kreative lhbtqi-scenen i Johannesburg i Sør-Afrika.

– Mykki Blanco har bevist at rap ikke har kjønn eller legning, som selvfølgelig er utrolig viktig, og høyst på tide, når sjangeren har regjert topplistene i flere tiår. Rap og hip hop har lenge undertrykket seksuelle minoriteter. Men med selvtillit, musikalitet og knivskarpe tekster, har Mykki Blanco tatt plass på en scene som aldri har invitert ham dit, sier Subjekts redaktør Danby Choi til Blikk Nett.

Mer info her: subjekt.no og Red Bull Music og Subjekt presenterer: Mykki Blanco

Bergenshøst for Mykki Blanco

Mykki Blanco. Foto: Reidar Engesbak.
Mykki Blanco. Foto: Reidar Engesbak.

Høsten 2017 hadde Hordaland Kunstsenter invitert Mykki Blanco til å være gjestekunstner og

under oppholdet utviklet Blanco en podcast og performance som ble vist i en scenografisk sammenheng under årets internasjonale teaterfestival Meteor på Hordaland Kunstsenter fra i oktober i fjor. Podcasten er nå tilgjengelig på iTunes og SoundCloud.

For to år siden gikk Blanco ut offentlig med sin hivpositive status på sin Facebook-side: «fuck stigma and hiding in the dark, this is my real life. I’m healthy I’ve toured the world 3 times but ive [sic] been living in the dark, its time to actually be as punk as i say I am.»

Bekjentgjørelsen kom i forbindelse med Brooklyn and Los Angeles Prides, som hen oppsummerte slik: «No more living a lie. HAPPY PRIDE.»

TilbakeBlikk

Blikk møtte Mykki Blanco da han hadde konsert i Oslo i februar 2013. Les intervjuet her:

Mykki Blancos formel

Mykki Blanco opplever medvind for tida og har nettopp avsluttet sin første store europaturné. Nå legger han siste hånd på album nummer tre.

I løpet av et kort år har New York-baserte artisten sørget for å lyse opp hverdagen for skeive verden over med låter og videoer som «Join my militia (Nas gave me a perm)», «Wavvy» og «Kingpinning». Det har gått fort, og ifølge Mykki Blanco selv har suksessen ført med seg en helt ny situasjon.

– Det er kjempe rart og litt ubehagelig, sier Blanco til Blikk når vi møter han i Oslo.

– Etter konserter bruker jeg alltid å mingle med publikum, slappe av og snakke med folk. Ofte tar jeg med meg en gjeng til hotellrommet for å røyke litt weed. Men nå er alt forandret. I stedet for å chille, vil alle ta bilder hele tida og bare observere meg. Det er en helt ny situasjon, og en situasjon jeg ikke er komfortabel med.

Mykki Blanco er scenepersonligheten til Michael David Quattlebaum Jr., poeten som ga ut sin første diktsamling i 2011, «From The Silence of Duchamp to the Noise of Boys». Nå for tida har Blanco overtaket på Quattlebaum Jr. og farter verden over for å holde sagnomsuste konserter. To utgivelser har det blitt så langt, «Mykki Blanco and the Mutant Angels» (2012) og «Cosmic Angel: The Illuminati Prince/ss» (2012), mens et nytt album er på vei.

– Men det kommer mer. Jeg har skrevet nye låter på turneen og regner med å slippe et nytt album innen jeg kommer tilbake til Europa for å gjøre festivaljobber i sommer.

Hommage til Lil’ Kim

Det kan virke som en lang vei fra poesi til de forrykende konsertene som nå kjennetegner den fargerike artisten. Men ifølge Blanco selv falt det seg helt naturlig.

– Etter at jeg ga ut diktsamlingen begynte jeg å opptre i gallerier, klubber og på kunsthappenings. Jeg framførte diktene til lyden av industrial loops og et band med en trommis og en gitarist. Jeg kalte prosjektet No Fear og fikk mye positiv feedback. Men jeg er en rastløs person, så jeg startet et nytt prosjekt, forteller Blanco og vi aner at vi nærmer oss fødselen til hens alter ego, Mykki Blanco.

– I det nye prosjektet transformerte jeg meg om til en tenåringsjente som drømmer om å bli en verdensberømt rapper. I starten var det et videoprosjekt hvor jeg satt foran laptopen min, kledd opp i drag, og laget dagbokvideosnutter - slik mange av dagens tenåringsjenter gjør. Sånn ble Mykki Blanco født.

– Hvor kommer navnet fra?

– Mykki Blanco ble til fordi jeg alltid har elsket rapperen Lil’ Kim, og hun har et alter ego som heter Kimmy Blanco, så Mykki Blanco er min hommage til henne.

Prosjektet tok utgangspunkt i sosiale medier, som Facebook og YouTube, men noen venner mente at han burde ta det lenger.

– I og med at Mykki Blanco drømte om å bli en verdensberømt rapper, så burde hun jo faktisk rappe, ikke sant?

Black metal og rap

Mykki Blanco opptrådte i begynnelsen hovedsakelig på homoklubber, i gallerier og på raves, hvor hen kombinerte rap med punk.

– Den formelen førte til en massiv oppmerksomhet. Ingen hadde sett drag, hip hop og punk i en slik miks før, ei heller en artist som på en og samme tid var både sexy, flørtende og aggressiv og feministisk, sier Blanco og forteller at karakteren etter hvert tok over livet totalt.

– Jeg begynte å kle meg i kvinneklær i det daglige. Det var en utrolig opplevelse. Femininitet kommer direkte fra kvinner, men i mine øyne kan kosmisk femininitet komme fra hvem som helst. Jeg oppdaget også at mange heterofile menn ikke er så nøye på kjønnet til den de vil ha sex med. De vil bare ha den mest feminine motparten til seg selv.

– Anser du deg selv som trans?

– Jeg er verken transseksuell eller transkjønnet, men jeg levde en transhverdag likevel. Gikk på transklubber, hang med transpersoner og fikk ta del i en helt ny verden. Det var utrolig givende og spennende. Derfor er Mykki Blanco i dag en karakter som opererer utenfor kjønnskategoriene. Jeg opptrer som oftest i parykk og drag, men kan like godt stille med black metal-sminke og hip hop-bling. Det er befriende.