Nært og skeivt

Publisert

I utstillingen «Nært» har fotograf Lillian Støa portrettert sin egen skeive vennekrets. Torsdag 25. mars inviterer Oslo Fotokunstskole til åpning av fotoutstillingen «Nært» av Lillian Støa. Etter to år ved skolen avslutter hun nå med en utstilling der hennes eget skeive miljø og vennekrets står i fokus. – Utstillingen heter «Nært», men det er ikke fysisk nærhet. Det er nærhet på det personlige plan med personer som har betydd og betyr mye i livet mitt, sier Lillian Støa til Blikk Nett. Som fotograf er hun opptatt av å lage et portrett av omgangskretsen som er nært, ekte og ærlig. Det skeive miljøet blir ofte portrettert i media med ekstreme stereotyper, og Støa vil at hennes bilder skal være en motvekt.– Arbeidsteksten min da jeg startet var «hverdagsrealisme i mitt lesbiske miljø». Det høres jo utrolig stort og voldsomt ut, men det var et fint utgangspunkt, sier Støa og viser oss rundt i galleriet der bildene er i ferd med å komme opp på veggen. Bildene viser mennesker, ansikter og detaljer, satt inn i en sammenheng med en stemning som viser sårbarhet, håp, tilknytning og ikke minst glede.– Vennegjengen min består av så mange forskjellige typer, og bildene mine fokuserer på menneskene, ikke på legning. Så jeg håper å få fjernet noen av stereotypiene om miljøet.

– Hvor nært har du kommet inn på de du tar bilder av, før de sier stopp?

– Jeg føler at jeg har fått komme veldig nært innpå alle sammen. Det går an å komme nær uten å blottlegge eller at det blir fysisk, sier hun og ler når Blikk Nett spør om det finnes mange ekskjærester i utstillingen. – Kjæresten min er med, og det er også eksjærester med i utstillingen. Men det har gått veldig bra, det. Og så synes jeg det er veldig viktig, fordi de er en del av historien min. Jeg har veldig godt forhold til dem alle sammen. Bildene i utstillingen er tatt med samme kamera som vekket fotointeressen allerede som 14 åring.– Jeg fikk låne min fars Pentax Super ME og har siden da hatt en sterk fascinasjon for det analoge fotografiet. «Nært» markerer slutten på to års utdannelse ved Oslo Fotokunstskole, men ikke slutten på fotolidenskapen.– Jeg vil fortsette å studere og drive med foto. Den store drømmen er ikke å bli berømt, men at bildene mine skal bety noe for noen. At noen ser noe de ikke har sett før.

– Har du selv noen forbilder innen foto?

– Nan Goldin. Hun har en ærlighet som er helt utrolig.

– Hvis du får fritt valg, hvem vil du helst ta bilder av?

– Målet er å fortsette å ta mange bilder av besteforeldrene mine. Dessverre kommer de ikke til å være her bestandig, så akkurat det er viktig for meg. Men hvis du tenker på noen som er kjent, så må det bli Tom Waits. Han er min ultimate favoritt. «Nært» åpner torsdag 25. mars kl. 19 på Oslo Fotokunstskole Galleri, Schous Plass 1, Grünerløkka.Øvrige åpningstider kl 12–16 frem til 28. mars.