Big Daddy Karsten. Foto: Reidar Engesbak.
Big Daddy Karsten. Foto: Reidar Engesbak.

Nominert til GayGalla-pris

Big Daddy Karsten kan bli årets lhbt-person.

Publisert

Big Daddy Karsten er nominert til prisen Årets lhbt-person. Prisen deles ut på GayGalla lørdag 3. februar.

Juryen i årets GayGalla-utdeling har nominert rapperen Big Daddy Karsten til Årets lhbt-person. Han konkurrer mot Noman Mubashir, NRK-profil med minoritetsbakgrunn som kom offentlig ut i fjor, Nora Mehsen, åpen lesbisk muslim og tidligere leder av Skeiv Verden, Runar Myrnes Balto og Mikkel Eskil Mikkelsen, de første åpne homofile på Sametinget og Joakim Tanum, ung og åpen hivpositiv.

Nora Mehsen er også nominert til prisen Årets lhbt-person. Foto: Reidar Engesbak.
Nora Mehsen er også nominert til prisen Årets lhbt-person. Foto: Reidar Engesbak.

«Ingen chicks på meg ...»

Big Daddy Karsten kom ut av det berømmelige skapet 14. november i fjor og det skjedde tidsriktig nok i en Facebook-oppdatering der han fortalte han at han hadde handlet nye klær. En venn spurte straks om han hadde hatt med seg «en søt jente på handleturen».

«Ingen chicks på meg [...] I’m about dem boys», svarte han – og så var det gjort. Skapdøra sto plutselig på vid gap.

Å bli nominert til prisen Årets lhbt-person kom som en stor overraskelse for rapperen.

– I’m soooo excited! sier Big Daddy Karsten i en kommentar til Blikk Nett.

– Jeg hadde aldri trodd jeg skulle bli nominert til en pris for noen ting som helst, i hvert fall ikke Årets lhbt-person. Men det hadde jo vært superstas å bli årets homo, sier han til Blikk Nett.

Tårene og ryktene

Nylig slapp Big Daddy Karsten singelen «Judaskysset». Låta er fra hans nye album «Katta Ute Av Sekken», som slippes i løpet av februar.

– Låta handler om en som var bestekompisen min i mange år. Han fikk vite om ting jeg tenkte på lenge før jeg kom ut på Facebook. Han var en av «boysa» mine i Arendal, og jeg betrodde meg til ham på en fest. Han tok det kjempebra. Tårene trillet hos oss begge og han var klar på at jeg fortsatt var den samme kompisen jeg alltid hadde vært.

Men så viste det seg at kompisen ikke var like positiv i etterkant likevel.

– Jeg fikk høre at det gikk rykter om meg og klarte å spore dem tilbake til han – som nektet selvsagt. Men det kunne ikke være noen andre enn han, slår Big Daddy Karsten fast.

I kø for å gratulere

Tillitsbruddet inspirerte ham til å skrive låta «Judaskysset».

– Jeg hadde ingen planer om å komme ut. I mitt hode var jeg fast bestemt på å ta med meg hemmeligheten i grava. Det var noe av det skumleste jeg kunne tenke meg den gangen. Det visste kompisen min veldig godt, men likevel valgte han å svikte meg. Til sjuende og sist handler det om at jeg ville ha kontroll på min egen komme ut-historie, forklarer rapperen som mistet en en kompis, men fikk oppleve at andre sto i kø for å gratulere.

Han fikk mye støtte fra etablerte navn på den norske hip hop-scenen, som Kenneth Engebretsen og Elling Borgersrud fra Gatas Parlament.

Niklas Baarli og Janne Formoe er årets konfransierer. Foto: John Andresen.
Niklas Baarli og Janne Formoe er årets konfransierer. Foto: John Andresen.

– Kenneth har vært en kompis av meg lenge, og når Kenneth snakker da hører folk etter. Den mannen er sjef! Sånn er det bare. Men andre rappere viste også sin støtte tidlig, som Onkel P og Jodski.

Og ikke minst Don Martin som i 2016 skrev på bloggen sin at: «Jeg har lyst til å si at du er modig, men jeg kvier meg litt for å si det, for det er flaut at det i 2016 fortsatt er noe man trenger å være bare for å fortelle verden om noe som ikke burde være noen deal i det hele tatt. Det burde ikke være noe samtaleemne.»

Kraftig kost

Året som har gått siden han kom ut som åpen homofil, beskriver Big Daddy Karsten som «i stor grad en positiv opplevelse».

– Både som artist og privatperson, selv om det også har vært noe dritt Men sånn er livet, ikke sant?

I juni i fjor slapp han den hardtslående låta «Hold Kjeft» der han tar et oppgjør med homofobe hatholdninger. Musikkvideoen var også kraftig kost med scener fra både cruisingområdet på Sognsvann og fra kjellerlokalene til SLM. Låta er blitt en hit som alltid sørger for allsang på konserter, med på tekstlinjer som «Har du problemer med hvem jeg puler? Hold kjeft da! Sur fordi du kun får smuler? Hold kjeft da!»

– Det var et par rappere som åpnet kjeften og var negative da jeg kom ut. Men de åpnet ikke kjeften offentlig fordi de skjønte hva slags bølge som ville treffe dem hvis de hadde gjort det, forteller Big Daddy Karsten.

Årets høydepunkt?

Fjorårets høydepunkt på konsertfronten for Big Daddy Karsten, var å stå på scenen i Pride Park under Oslo Pride.

– Det var helt magisk! Men det var også stort å spille på konserten Norsk Hip Hop Historie del 2 på Rockefeller i januar i fjor. Jeg er jo en del av den norske hip hop-historien, jeg var det lenge før jeg kom ut.

Nå kan han bli kåret til Årets lhbt-person på GayGalla lørdag 3. februar. Om det blir høydepunktet i 2018 gjenstår å se.

Nominasjonene er klare

Det er duket for storstilt feiring når lhbt-miljøet skal feire seg selv og sine støttespillere lørdag 3. februar på Chateau Neuf i Oslo. Det deles ut priser i 9 kategorier, blant annet Årets lhbt-person, Årets hetero og Gaygallaens ærespris.

Showet ledes av skuespiller Janne Formoe og programleder Niklas Baarli. Sammen står de i spissen for et samlet stjernelag av artister, kulturprofiler og miljøaktører som skal dele ut priser. Blant en lang rekke prisutdelere finnes blant andre Jan Thomas, Vegard Harm og Lisa Tønne.

– Vårt miljø trenger å feire seg selv. Vi vet at prisen betyr mye for de som er nominert, og at showet skaper stolthet og optimisme. Som vanlig blir det mange overraskelser fra scenen, sier produsent Mads Rogde.

– For de som har vært på GayGalla tidligere, så kan publikum regne med et kjendistungt show hvor store og små helter i miljøet skal hedres. Det er et show for absolutt alle, og vi ønsker alle lhbt-venner hjertelig velkommen til et glitrende prisdryss i februar. Det er dessuten ingen som kan feire som oss, sier produsent Fredrik Havstein.

Juryen som har plukket de nominerte til årets GayGalla består av stortingspolitiker og forfatter av Homo-boka, Anette Trettebergstuen, samt Bård Nylund, medforfatter av Homo-boka og tidligere LLH-leder, tv-regissør Ante Bjelland, NRK-journalist og programleder Silje Nordnes, daglig leder på Elsker, Jim DeVille, styreleder i Oslo Pride, Fredrik Dreyer. Juryleder er Yngve Marcussen, som tidligere har vært programleder for GayGalla.

Her er de nominerte:

Årets lhbt-person:

Noman Mubashir - NRK-profil med minoritetsbakgrunn som kom offentlig ut i fjor.

Nora Mehsen – Muslimsk og åpen lesbisk. Tidligere leder av Skeiv Verden

Runar Myrnes Balto og Mikkel Eskil Mikkelsen – De første åpne homofile på Sametinget.

Joakim Tanum – Ung og åpen HIV-positiv som gir ansikt til mange som lever skjult.

Karsten Marcussen, alias Big Daddy Karsten – Den første rapperen som har kommet ut av skapet offentlig.

• Vinneren mottar kr. 20 000 av Gaysir som gis til en sak/organisasjon vinneren brenner for.

Årets hetero:

Julie Andem – Kvinnen bak verdenssuksessen SKAM som viste klining og kjærlighet mellom unge homofile gutter.

Kari Veiteberg – Nyinnsatt Oslo-biskop med bakgrunn fra Kirkens Bymisjon, og en bidragsyter til et mer liberalt kirkesamfunn.

Kristin Gunleiksrud Raaum – Leder av Kirkerådet og en sentral medvirkende til større takhøyde og aksept for likekjønnede vielser i kirken.

Årets influencer:

Emma Ellingsen – Unge Emma medvirket i begge sesongene av «Født i feil kropp» på TV2. Forbilde for mange unge gjennom youtube-kontoen sin.

FRI med «Gå for meg»- kampanjen – Kampanjen traff bredt og bidro til rekordoppslutning rundt landets forskjellige pride-arrangement i fjor.

Oslo Fagottkor – Trekker et stadig større publikum til forestillinger og konserter. Stolte ambassadører for homokultur og musikalsk humor.

I tillegg deles det ut en ærespris for lang og tro tjeneste, pris til homomiljøets bestevenninne, Årets Faghag og en Stå på videre-pris. I disse kategoriene er det kun én valgt vinner, og ingen flere nominerte.

Det deles også ut priser i kategoriene Årets norske låt, Årets TV-serie/film og Årets utested/klubb. Disse stemmes fram av Gaysirs medlemmer. Mer info her: GayGalla.