Fra paraden under Oslo Pride 2017. Foto: Reidar Engesbak.
Fra paraden under Oslo Pride 2017. Foto: Reidar Engesbak.

Norge på skeiva

Pridesesongen er langt i fra over. Vil du heise regnbueflagget og gå i parade er det fortsatt flere muligheter. I helgen går Haugaland Pride av stabelen. Siden blir det både Drammen Pride, Fredrikstad Pride og mange flere. Se oversikt her på Blikk nett.

Publisert

Pridesesongen er langt i fra over. Vil du heise regnbueflagget og gå i parade er det fortsatt flere muligheter. I helgen går Haugaland Pride av stabelen. Siden blir det både Drammen Pride, Fredrikstad Pride og mange flere. Se oversikt her på Blikk nett.

50 årsjubileet for Stonewall-opprøret markeres over hele Norge i 2019. FRI har derfor «historie» som pride-tema i år, og det vil prege både små og store festivaler.

AUGUST

2.8–4.8

Haugaland Pride

Haugaland Pride ble arrangert for første gang i 2018, og har som mål å gjenta suksessen med pride første helgen i august. Høydepunktet blir paraden gjennom Haugesund.

Mer info: facebook.com/haugalandpride

9.8.-11.8

Storapride

Storapride ble arrangert første gang i 2018. Da var det fem ungdommer som organiserte prideparade. De ante ikke hvor mange som ville komme og ble overrasket da hele 4 000 mennesker gikk i paraden. Pride skapte et stort engasjement hos lokalbefolkningen på Stord. Helgen 9. til 11. august gjentas suksessen.

Mer info: facebook.com/storapride

10.8

Vennesla Pride

Historiens første Vennesla Pride starter med parade fra Moseidmoen til sentrum. Parade starter ved parkeringsplassen ved Menighethuset, og følger Drivenesvegen-Bruvegen, over brua og ned rundt Herredshuset før den ender i sentrum. Etter paraden blir det taler og musikk fra scenen.. Ordfører for alle i Vennesla, Nils Olav Larsen, hilser arrangementet, det blir diverse appeller. Og bygdas egen riks-skeiving, Espen Hilton leder arrangementet.

Mer info: Vennesla Pride på Facebook

16.8 – 18.8

Drammen Pride

Pride i Drammen arrangeres for aller første gang i år, og lørdag 17. august er det klart for byens første Pride Parade. Om kvelden blir det Pride Night på Union Scene med underholdning med dragkings og dragqueens, burlesqueshow, artister og djs.

Mer info: facebook.com/drammenpride

19.8–25.8

Fredrikstad Pride

Fredrikstad pride ble arrangert for første gang i 2018. Kledd i regnbuens farger ga Østfoldbyen et klart svar til nazistene. Festivalen var så vellykket at formannskapet i byen har valgt å støtte Fredrikstad Pride 2019 med 150.000 kroner, og lederen, Kristoffer Lorang Mathisen, lover en enda bedre festival i år.

Mer info: facebook.com/fredrikstadpride

20.8–24.8

Skeive Sørlandsdager, Kristiansand

Skeive Sørlandsdager er landsdelens største feiring av mangfold og likeverd. I fjor ble det på nytt satt paraderekord. Festivalen arrangeres av FRI Sør, i samarbeid med Skeiv Ungdom Sør og andre aktører innen mangfold, likestilling og likeverd.

Info: facebook.com/Skeivisor

SEPTEMBER

1.9 – 8. 9

Stavanger på skeivå

Stavanger på skeivå ble første gang arrangert i september 1999. Festivalen har tradisjonelt hatt et bredt program med politikk, underholdning og kultur. Flere hundre mennesker gikk i tog for dem som ikke tør, da det i fjor for første gang ble arrangert parade i Stavanger.

Mer info: skeiva.no

4.9–8.9

Mo i Rana Pride

Mo i Rana Pride feirer kjærlighet og frihet, og vil synliggjøre kjønns- og seksualitetsmangfoldet i fire dager i september - for tredje gang. Arrangøren lover et variert program med foredrag, ungdomsarrangement, underholdning for store og små, Rosa kompetansekurs og ikke minst en fargerik parade.

Mer info: facebook.com/moiranapride

6.9–15.9

Trondheim Pride

Trondheim Pride er Trøndelags årlige Pride-festival som ble startet i 1997, og er en underorganisasjon til FRI Midt-Norge. Også i år arrangeres det debatter i Pride House, parade, sosiale sammenkomster, konserter og fester for å feire skeiv kultur.

Mer info: trondheimpride.no

13.9-15.9

Sápmi Pride

Årets Sápmi Pride går av stabelen i Trondheim arrangørene lokker med viktige samtaler, fantastisk underholdning og de beste kveldene. Sápmi Pride samarbeider med årets Trondheim Pride.

For oppdatert program og info: Sápmi Pride på Facebook

20.9–21.9

Telemark Pride

FRI i Telemark arrangerer pride-festival også i år. I skrivende stund har arbeidet med festivalen så vidt startet, og programmet er ikke klart.

Mer info: facebook.com/FRITelemark

OKTOBER

2. – 5.10

Namdalspride

I oktober er det klart for den aller første Namdalspride i Namsos. Helsesykepleier Ida Gansmo Uldal og Sofia Ekker har gått i bresjen for å å sette farge på byen. I tillegg til blant annet fagdag og parade, håper arrangørene å kunne male gangfeltene i byen i regnbuens farger.

Mer info: Namdalspride på Facebook

NOVEMBER

4.11–10.11

Tromsø Arctic Pride

I november feirer Tromsø Arctic Pride igjen mangfoldet på 69 grader nord. Alle farger, kjønn og filer er velkommen til en kald, men varm og imøtekommende vinteruke med kulturarrangementer, debatter, film og festligheter. Festivalens første parade i 2015 kunne skilte med 320 deltakere. I fjor var paraden rekordstor med 6.000 deltakere.

Info: arcticpride.no

Finner du ikke din by/bygds pride-markering/festival i denne oversikten? Send e-post til redaksjonen@blikk.no med informasjon.

Powered by Labrador CMS