Ny utstilling fra Umar

Ahmed Umar kom fra Sudan til Norge som politisk flyktning for ti år siden. Nå er lhbt-aktivisten en av Norges mest lovende, unge kunstnere.

Publisert

Ahmed Umar kom fra Sudan til Norge som politisk flyktning for ti år siden. Nå er lhbt-aktivisten en av Norges mest lovende, unge kunstnere.

Før jul viste Ahmed Umar utstillingen «Å bære det stygge ansiktet» på Kunstplass i Oslo, og ble tildelt Scheiblers Kunsthåndverkspris 2018 på 200.000 kroner i Nasjonalgalleriet.

Med «Å bære det stygge ansiktet» ønsker Ahmed Umar å være det synlige, stygge ansiktet for åtte lhbt-aktivister i Sudan der det er dødsstraff for homofili.

– Det var en hyllest til velfungerende og modige mennesker som ikke vil akseptere å være ofre, sa kunstneren til Blikk om utstillingen.

Arven fra Sudan kommer gjerne til syne i Umars kunst. Ofte handler verkene nettopp om hans komplekse forhold til hjemlandet. På den ene siden stolt av sitt opphav, på den andre siden bevisst på hvorfor han ikke kunne bli værende.

Umar får det travelt denne våren. I april deltar han i utstillingen «Knowing Me, Knowing You» i Bergenz i Østerrike. I mai stiller han ut på KRAFT - Rom for Kunsthåndverk i Bergen, og på Hanne Ryggen trienale i Nordenfjeldske museum i Trondheim, og har Artist-in-residence-opphold, og utstilling på galleriet Last Frontier NYC i Brooklyn, New York. Men i februar kan du se verkene han stiller ut på Billedkunstnerne i Oslo og Akershus (BOA) i Rom 2 + Prosjektrom.

Ahmed Umar, BOA, utstillingen står fra 21. februar til 24. mars. Rådhusgata 19. Anatomigården, Oslo. Åpningstider ons – søn kl. 12 – 16.

Info: b-oa.no

Powered by Labrador CMS