Ønsker homofile velkommen til Moskva

Publisert

Russlands bidrag til årets ESC; Sergey Lazarev, ser ikke ut til å bry seg mye om landets antihomo-lover når Blikk møter ham i Stockholm. Russiske Sergey Lazarev med låta «You are the only one» er årets desidert største favoritt til å vinne Eurovision. I kveld skal han kvalifisere seg i den første semifinalen som går av stabelen i Globen i Stockholm. Det hersker naturlig nok en del kontrovers rundt Russlands bidrag blant den skeive Eurovision-fansen siden landet har vedtatt en lov som forbyr å omtale homofili i positive ordelag. Denne loven ser imidlertid ikke Sergey ut til å bry seg det minste om når Blikk treffer ham i Stockholm.– Jeg synes bare det er fint hvis folk vil vifte med regnbueflagget under min opptreden her i Stockholm, det har jeg ingen problemer med, jeg syns bare det er flott, sier han til Blikk. – Jeg har også opptrådt på en rekke gay-klubber hjemme i Russland og under Pride i London i 2008. Jeg er selvfølgelig klar over at gay-publikummet utgjør en stor del av Eurovision-fansen og det syns jeg er flott. Når Blikk spør hvordan han tror homofile fans vil bli mottatt i Russland dersom han drar seieren hjem i år slik bettinglistene spår, legger han begge hender over hjertet.– Homofile er velkommen til Moskva og Russland. Det er mange gode mennesker i Russland, man kan ikke dra alle over en kam og det håper jeg ikke fansen gjør. Han påpeker også at Russland har erfaring med å motta et stort internasjonalt publikum, som under OL i Sotsji for to år siden der det også var homofile idrettsutøvere og publikum.– Jeg føler meg helt trygg på at Russland vil motta alle sine Eurovision-gjester med åpne armer. Vi er en meget gjestfri kultur, sier han til Blikk.

Beryktet komponist

Komponisten bak årets russiske låt er den svært kjente og populære, men også beryktede og kontroversielle artisten og komponisten Philipp Kirkorov.– Han er beryktet for sitt temperament og å opptre ganske så uhøvisk mot journalister. Han er en gjenganger i russisk skandalepresse, sier Blikks Grand Prix-ekspert Robert Ilseth. – Han sang også for Russland i 1995 i Dublin, året da Norge vant med Secret Garden og «Nocturne». Men mer interessant er det kanskje at han i desember 2012 signerte et åpent brev som kritiserte forslaget til loven om «forbud mot homofil propaganda» i St. Petersburg.– Dette gjorde han sammen med to andre store russiske stjerner; Dima Bilan and Valery Syutkin. Så det sier vel litt om hvor årets russiske delegasjon står rent homopolitisk, mener Ilseth.

Spektakulært sceneshow

Sergey selv sier til Blikk at han tar favoritt-stempelet med fatning.– Det er selvfølgelig flott å være storfavoritt, men ingen vet hvordan dette vil ende. I Eurovision kan alt skje, det har vi sett uttallige eksempler på opp gjennom årene. Det er veldig mange gode artister og sanger her i år. Jeg er virkelig imponert over nivået, så i år er alt mulig. Årets russiske sceneshow overgår i hvert fall det meste vi trodde var mulig å gjøre på en scene så ikke gå glipp av Sergeys opptreden i Globen i kveld! Selv skal vi i hvert fall ha med oss regnbueflagget foran scenen. Sees på TV!