Pål Johan Karlsen. Foto: Linn Kristin Nordseth
Pål Johan Karlsen. Foto: Linn Kristin Nordseth

På amerikansk prestisjeliste

Pål Johan Karlsen på listen til Kirkus Reviews.

Publisert

Romanen The Stormwater Drains in Canberra om Kurt og Jonny fra Bodø er kåret til en av årets beste bøker i USA.

Pål Johan Karlsens indie-roman The Stormwater Drains in Canberra er blant årets utvalgte på lista til Kirkus Reviews som ble offentliggjort tidligere denne uka. Det kjente amerikanske bokmagasinet Kirkus Reviews anmelder nærmere 10 000 bøker hvert år, og er et viktig referansepunkt for amerikanske bokhandlere og biblioteker. Etter ti år med avslag og refusjoner er forfatter Pål Johan Karlsen henrykt over å ha havnet på den gjeve lista.

– Det føles vanvittig godt og ennå litt uvirkelig. Dette er en seier. Det er jo sånt som forfattere i all hemmelighet drømmer om, å slå an ute i den store verden. Etter mange refusjoner kommer noen og sier at de liker boka min akkurat som den er. Og det er ikke hvem som helst som sier det. Vurderingene til Kirkus Reviews blir tatt på alvor når bokhandlere og biblioteker bestemmer hva de skal ta inn, sier Pål Johan Karlsen til Blikk nett.

Åpner dører

Mange amerikanere er nysgjerrige på Skandinavia og hvordan det er å leve her, ikke minst som homo, forteller Karlsen. Han legger til at den årlige bokkåringen er det desidert mest leste innholdet i Kirkus Reviews.

– Nå blir det enda flere der borte som vil leve seg inn i historien om Kurt og Jonny fra Bodø. Kirkus-kåringen og oppslaget på Bok365.no har åpnet dører også her i Norge. Nå melder Tronsmo og ARK Egertorget at de tar inn boka. Endelig blir den lettere å få tak i også her hjemme! Fra før av var den bare å få kjøpt på Akademika i Oslo, Bergen og Tromsø, sier han.

På spørsmålet om hva Kirkus-plasseringen betyr for forfatterskapet hans, svarer han følgende:

– Etter masse fomling rundt i krattene har jeg en kriblende følelse av å være på rett vei.

Forfattere sier gjerne at de ikke bryr seg om hva anmelderne mener. Men til syvende og sist er vi mennesker med behov, vi som alle andre. Vi vil gjerne ha litt anerkjennelse! Vi vil bli likt for det vi gjør. Vi vil gjerne høre noen vi liker si at det vi holder på med, er fint, at de synes vi lever et vel levd liv. Egentlig liker vi å høre helt fremmede si det også! Å skrive er et forsøk på å kommunisere med noen vi ikke kjenner fra før, sier han poetisk.

I godt selskap

Etter det Karlsen kjenner til, er Knausgård den eneste andre nordmannen på Kirkus-lista «Best books of 2016», med bind fem av Min kamp som nylig utkom i USA.

Suksessen til tross, per i dag foreligger det ingen planer om å oversette Karlsens bok til norsk.

– Hvis noen vil oversette den, så er det bare å ta kontakt, sier forfatteren, som ikke vil røpe om han jobber med en oppfølger til The Stormwater Drains in Canberra. I første omgang skal han nå fortelle en helt annen historie, og han tror uansett det kan bli en stund å vente til neste bok kommer.

– Det tok jo 13 år å komme i mål forrige gang! Hvis du vil lese mer, går det jo an å lese Daimler i mellomtiden, romanen om skitreneren Daniel og skitalentet Sturla. Den finner du på biblioteket. Akkurat nå er jeg i researchfasen med mitt nye prosjekt og ekstra mottakelig for inntrykk. Jeg sanker ingredienser til en ny historie, så bare pass deg…