Kamferdrops.
Kamferdrops.

– Pride hver eneste dag!

– Det er én dag i året hvor jeg opplever at alle mennesker er lykkelige og det er når de går i en prideparade, sier Kamferdrops. Torsdag 6. juni står hun på scenen i Pride Park under Regnbuedagene i Bergen.

Publisert

– Det er én dag i året hvor jeg opplever at alle mennesker er lykkelige og det er når de går i en prideparade, sier Kamferdrops. Torsdag 6. juni står hun på scenen i Pride Park under Regnbuedagene i Bergen.

Det var med låta «Jag trodde änglarna fanns», opprinnelig en låt av Ole Ivars og Kikki Danielsson, at Sverige trykket norske Kamferdrops til sitt hjerte i 2017. Låta suste også inn på norske hitlister og plutselig ville alle vite hvem det var som skjulte seg bak de fargerike maskene og kostymene.

Bak alter egoet Kamferdrops skjuler den norske artisten Heidi Musum seg. Identiteten ble «avslørt» av Dagbladet i juni 2017, uten at Kamferdrops selv lot seg provosere i særlig stor grad. Publikum lot seg heller ikke sjokkere av avsløringen, noe som viser seg på antallet

visninger på YouTube og strømminger på plattformer som Spotify.

Millioner av lyttere har spilt låtene til Kamferdrops om og om igjen og de elsker det de hører. Med den suksessen i bakhodet er det derfor helt naturlig at Kamferdrops ville ende opp på en scene i Pride Park under Regnbuedagene i Bergen.

Siden suksessen med «Jag trodde änglarna fanns» har Kamferdrops også kastet seg over en norsk låt og laget en særegen Kamferdrops-versjon. Vi snakker om Gry Jannicke Jarlums «Svake Mennesker» fra 1981.

Kamferdrops har også strømmet til Gull med låten «Tusen Bitar», avsluttet Spellemann med Ole Ivars og Elisabeth Andreassen, spilt inn norges dyreste musikkvideo, snudd det legendariske utestedet Spy Bar på hodet med sitt releaseparty, tellet ned til nyttår på SVT foran 4 millioner mennesker, jobbet med Frej Larsson som ble saksøkt av den russiske staten når han åpnet Gay Bar på russisk territorium, og ligget på Spotifys topplister med den svenske rapperen Adel som nettopp hadde sluppet ut av fengsel når samarbeidet ble sluppet.

Den skeive Hannah Montana

Blikk møtte Kamferdrops i forkant av konserten under Regnbuedagene i Bergen for å høre om hennes forhold til pride og om suksessen.

– Hvordan forholder man seg som artist til at mange millioner mennesker digger musikken?

– Nei si det. ... Det er hovedsakelig i Sverige de tallene stammer fra, og jeg bor jo i Oslo, så egentlig er det helt greit å forholde seg til det. Det påvirker ikke noe som helst. Med fare for å høres pompøs ut, er det lite forskjell på en halv million og 42 millioner – annet enn at det føles veldig stort.

– Det at du ikke påvirkes av strømmetall og visninger, henger det sammen med at identiteten din er «hemmelig»?

– Ja, det tror jeg stemmer. Det er også litt av poenget med anonymiteten. Det er liksom ikke meg det handler om.

– Finnes det et element av Dr. Jekyl og Mr. Hyde i deg?

– Selv føler jeg meg som «the real Hannah Montana». Den skeive Hannah Montana, haha! Du, det skal faktisk boken om meg hete.

– Er Kamferdrops en personlighet som gir deg lov til å leve ut andre sider i deg?

– Kamferdops er jo et alter ego som gir meg muligheten til å boltre meg i såkalte «guilty pleasures». Kamferdrops er også en beskyttelse mot janteloven, som jo har en sterk posisjon i Norden. Den sitter godt fast i ryggraden vår.

– Hvordan merker du janteloven?

– Den finnes overalt, også i homomiljøet og andre subkulturer. Det finnes et hierarki og mange klikker. Det positive med miljøet her til lands, og spesielt Oslo, som jeg kjenner best, er at det er mangfoldig. Vi møtes på tvers av kjønn og alder, i motsetning til Sverige hvor miljøet er så mye større.

Kamferdrops er en hel pakke, fra musikken til kostymer, masker og sceneshow. Det glitrer og farger blandes i et virvar som kan gi sarte sjeler migrene, mens de på samme tid gliser i ekstase.

– Totalpakken er veldig lite skandinavisk. Jeg kan være veldig skandinavisk i tankegangen selv, men som Kamferdrops forsøker jeg å trosse de inngrodde ideene og tankene vi skandinaver er opplært med. Sånn sett er Kamferdrops som en pridefestival, hele året. Det beste med pride er jo å se alle folkene som kler seg i farger og som glitrer om kapp. Det er én dag i året hvor jeg opplever at alle mennesker er lykkelige og det er når de går i en prideparade. Kamferdrops vil det skal være pride hver eneste dag. Det er målet!

Verdens største midtsommersfitte

Kamferdrops er full av ville ideer og den villeste til nå må være ideen om Verdens største midtsommersfitte.

Kamferdrops lanserte nylig en crowd funding i anledning 10 års jubileet til Regnbågen, som er Europas første seniorhjem for skeive. Kamferdrops vil markere jubileet med å snu opp ned på skandinaviske tradisjoner.

– I Norge tenner vi store bål rundt midtsommer,l eller Sankt Hans, mens i Sverige reiser man en stor kuk og danser som små frosker rundt den. Tradisjonene er ulike og de er til for å leke med, synes jeg.

Og det er nettopp å leke som er målet når Kamferdrops sammen med ildsjeler fra Regnbågen skal reise verdens største fitte, i stedet for en falloslignende maistang.

– Trenden med å danse rundt en midtsommersfitte har blitt mer vanlig de siste par årene og det er en normbrytende måte å feire den tradisjonelle høytiden på, sier Kamferdrops.

Går alt etter planen skal Midtsommersfitten reises på Mälarpaviljongen i Stockholm 16. juni kl. 18. Mer info om prosjektet finner du her: VÄRLDENS STÖRSTA MIDSOMMARFITTA

Normbryting er også tema i den nye låta til Kamferdrops. «Ligga» er en hyllest til sex og en låt som utvider perspektivene og som gir et større bilde av sex enn kun heteronormativ penetreringssex. Hør «Ligga» her:

Kamferdrops, torsdag 6. juni kl. 22.30, Pride Park på Festplassen, Regnbuedagene i Bergen.

Info: bergenpride.no

Powered by Labrador CMS