Pride i nordens Paris

Det blir omfattende og variert feiring av mangfoldet i den femte utgaven av Tromsø Arctic Pride fra 5. til 11. november.

Publisert

Det blir omfattende og variert feiring av mangfoldet i den femte utgaven av Tromsø Arctic Pride fra 5. til 11. november.

Tidenes dragshow med RuPaul-stjerna Willam, regnbuemesse, omfattende filmfestival, queerpunk-konsert og debatter er bare noen av ingrediensene, ifølge en pressemelding fra arrangøren.

Tromsø Arctic Pride

tjuvstarter årets festival allerede fredag 2. november i samarbeid med Tromsø Idrettsråd, Troms Fotballkrets og Troms Idrettskrets og viser teaterforestillingen «Ingen er homo i 2. divisjon» av Andreas Koschinski Kvisgaard og Carl Morten Amundsen. Den henvender seg direkte til ungdom og tar opp det å være homofil eller skeiv i fotballen.

Tradisjonen tro

blir det også i år en flott bukett av skeive filmer gjennom hele festivaluka. Både nyere perler og gamle klassikere, blant annet «En fantastisk kvinne», «Velvet Goldmine», «Boys Don’t Cry», «Love Simon», «Far From Heaven» og ikke minst den sagnomsuste musikalfilmen «Everybody Is Talking About Jamie» som får premiere under festivalen. I tillegg feries 20-årsjubileumet til den svenske klassikeren «Fucking Åmål» med to visninger.

Tvibit

er også i år en viktig samarbeidspartner og Tromsø Arctic Pride vil sammen med Nordnorsk Kunstmuseum arrangere en ungdomsledet kunst-workshop med filmskaperen, multimediekunstneren, forskeren og musikeren Vivek Venkatesh i digital kunst for ungdom mellom 17 og 24 år. Resultatet av workshopen vises to dager senere på Tvibit. Det blir også skikkelig queer-punk når gruppa Intetskjønn spiller gratiskonsert for unge under 18 år på Tvibit.

Tromsø-fotograf Eivind Hansen (25), som er oppvokst i Tromsdalen og bosatt i London, viser bilder av transkvinner på Kafé G. «Transkvinner utsettes for mye mer vold enn andre kvinner i verden. De blir regelrett drept fordi de tør å være seg selv», forklarer han om de sterke portrettene som Blikk hadde på trykk i desember i fjor.

Kuchenga og Shon Faye © Eivind Hansen.
Kuchenga og Shon Faye © Eivind Hansen.

Tromsø Arctic Pride

samarbeider også i år med Amnesty som arrangerer debatt om situasjonen for skeive i forskjellige land i verden. Innleder er forfatter og journalist Pål Vegard Hagesæther som har skrevet boka «Skeiv ut: Reiser i homofobiens land». Det blir også en debatt om alle de ulike måtene å organisere en familie i dagens samfunn. Et sentralt spørsmål her er: «Hva er en familie?».

Skeivt Arkiv

fra Universitetet i Bergen kommer til Tromsø for å fortelle om hovedtrekkene i den nordnorske skeive historien frem til i dag. I tillegg kommer advokat Halvor Frihagen og holder foredrag om «Juss i skeive familier». Frihagen ser på familie- og arverett, hvilke rettigheter transpersoner har og forteller om det finnes andre regler for skeive.

Videre blir det skeiv quiz, foredrag om det beste av skeiv litteratur og i Tromsø Domkirke skal det også i år arrangeres regnbuemesse. I tillegg blir det «Skeive samiske erfaringer». Runar Balto Myrnes, Anne Henriette Reinås Nilut og Mikkel Eskil Mikkelsen er alle sammen sentrale politikere på Sametinget. De kommer for å fortelle om sine erfaringer med å vokse opp som skeiv i små samiske miljøer og å virke som åpne skeive samiske politikere.

Bastard Bar

inviterer til heftig queerpunk-konsert med gruppa Intetskjønn som med sin musikalske mirakelkur vil helbrede verden for transfobi, sexisme og alle kjipe normer rundt oss.

I fjor gikk drøyt 4000 mennesker i paraden, i år regner arrangøren med at det kommer enda flere lørdag 10. november når paraden har avmarsj klokken 13.

Festivalen avsluttes

lørdag kveld med storstilt feiring på Clarion Hotel The Edge. Hit kommer den amerikanske dragstjerna Willam, kjent fra «RuPaul’s Drag Race» og byr på et forrykende show, og den svenske performance-gruppa The Villbergs lover et spektakulært kostyme- og musikkshow. Kvelden avsluttes med et gigantisk PrideParty med dj-ene Klubb Lollipop som holder det gående til langt ut i de små timer.

Mer info: arcticpride.no

Powered by Labrador CMS