Pride på Oslo World

30. oktober til 4. november er det klart for Oslo World, som i år stiller med eget pride-program i Kulturkirken Jakob.

Publisert

Festivalsesongen er ikke over. 30. oktober til 4. november er det klart for Oslo World, som i år stiller med eget pride-program i Kulturkirken Jakob.

Oslo World er en av Europas ledende musikkfestivaler i sitt slag og i løpet av seks dager fra 30. oktober til 4. november kan publikum oppleve artister fra hele verden, på ulike scener over hele Oslo.

Temaet for årets Oslo World er frihet, og med utgangspunkt i Sør-Afrikas blomstrende, skeive musikk- og kunstscene inviterer Oslo World i samarbeid med Skeiv verden og Oslo Pride til konserten Mzansi Pride i Kulturkirken Jakob i Oslo fredag 2. november. Artistene er FAKA, Nakhane, Moonchild Sanelly og dj-duoen Jozi Nights.

Ghetto funk

Performanceduoen FAKA består av Thato Ramaisa og Buyani Duma, som opptrer under navnene Fela Gucci og Desire Marea. Musikken deres er basert på gqom, en minimalistisk, futuristisk og hypnotisk form for house-musikk som oppsto i den sørafrikanske byen Durban, og som fant veien til ulike avkroker av internett. FAKA utforsker og utfordrer seksuell identitet, maskulinitet og femininitet – og går ikke av veien for å være aggressiv i uttrykket sitt.

FAKA er et glitrende eksempel på en ny generasjon skeive sørafrikanske artister som gjør seg gjeldende, både i hjemlandet og ellers i verden.

FAKA deler denne kvelden scenen med Moonchild Sanelly, som i løpet av en karriere på godt over ti år har gjort seg bemerket med sin særegne stilblanding hun selv kaller «ghetto funk». Det er en slående miks av musikk, mote, dans og poesi, framført på en blanding av engelsk og xhosa.

Moonchild Sanelly. Foto: Jonathan Ferreira.
Moonchild Sanelly. Foto: Jonathan Ferreira.

Pop, politikk og elektronika

Nakhane. Foto: Oslo World.
Nakhane. Foto: Oslo World.

Moonchild Sanelly synger om alt fra rettssystemet og kvinnemisbruk til spiseforstyrrelser og ubeskyttet sex. Hun kommer til Oslo World etter å ha turnert med Die Antwoord i Europa hele sommeren.

Konsert blir det også med den sørafrikanske popartisten og skuespilleren Nakhane. Han hadde en rolle i filmen «The Wound», som handler om en ung homofil mann som tilhører xhosafolket, Sør-Afrikas nest største folkegruppe, som Nakhane selv kommer fra. «The Wound» ble vist på Oslo/Fusion International Film Festival i fjor.

Jozi Nights. Foto: Oslo World.
Jozi Nights. Foto: Oslo World.

Tidligere i år slapp Nakhane albumet «You Will Not Die», som befestet Nakhanes posisjon som en karismatisk og fullblods popartist.

Mzansi Pride avsluttes med dj-duoen Jozi Nights, med Beryl Diane og Primrose Blohm. De deler kjærligheten for elektronisk afrikansk musikk og har gjort suksess på den skandinaviske klubbscenen i årevis, i tillegg til å opptre i Sør-Afrika.

Mzansi Pride i Kulturkirken Jakob, fredag 2. november.

Mer info: osloworld.no