Prisdryss på Edderkoppen

Publisert

Den mest sprudlende glade prisvinneren under årets Gaygalla i går kveld var Christine Koht, som ble kåret til årets lesbetopp.  Årets Gaygalla sørget for prisdryss og show på Edderkoppen teater i Oslo, med glade prisvinnere, artister og celebre prisutdelere. – Dere er helt nydelige. Det fineste folket er samlet under et tak. Jeg får litt gåsehud av å stå her og se på dere og en liten tåre i trusa, røpet Mia Gundersen til stor latter fra salen, da hun åpnet årets Gaygalla sammen med co-konferansier Yngve Marcussen. Tone Damli Aaberge, Stian Barsnes Simonsen, Heidi Marie Vestrheim, Simon Andersen, Terje Strømdahl, Eli Rygg, Solveig Kloppen og Marit Christensen var blant prisutdelerne, og Venke Knudson, Haldor Lægreid og den svenske schlagerdronningen Nanne Grönvall sto for den musikalske underholdningen. I fjor var det utenriksminister Jonas Gahr Støre som fikk prisen «Årets hetero». Denne gangen var det Vålerenga-supporterne i Klanen som ble hedret av homoene. De vant kategorien i konkurranse med prest Einar Gelius, KrF-politiker Inger Lise Hansen og NRK-profilen Erik Solbakken. «Supporterne til Vålerenga gikk i høst ut og markerte avstand til homoskjellsord på tribunen. De har nå med seg et regnbueflagg blant supporterflaggene, med påskriften ‘all colours are beautiful’», sto det i juryens begrunnelse. – Vi lover at vi skal ha et regnbuebanner på alle hjemmekampene våre. Og så håper vi selvfølgelig på Øst-Europa i e-cupen, spøkte Klanens fire representanter. I kategorien «Årets utested» var det jentene på So som stakk av med prisen. Medeier i So, Vichy Ericsson, var tydelig fornøyd med å danke ut gutta. – Det er på tide at jentene viser at vi kan dette like bra som guttene. Jeg vil gjerne takke våre samarbeidspartnere, særlig Blikk, og ikke minst vil jeg si tusen takk til våre gjester som gjør So til en så bra plass, sa Vichy Ericsson. Også NRK ble hedret under fredagens galla. I tillegg til at NRK-serien «Norge i rødt, hvitt og skrått» ble kåret til «Årets tv-serie», ble kanalen også belønnet med «Stå på videre»-prisen. – Årets vinner har vist mot, vært utfordrende og fått kritikk, men har likevel ikke veket en tomme. Vinneren har vist vår homohistorie, latt oss bli kjent med transpersoner og utvidet vår forståelse av homoliv, begrunnet prisutdeler Per Kristian Foss.

Penger til Amnesty

Stortingsrepresentant Håkon Haugli (Ap) og komiker Christine Koht ble kåret til årets homotopp og lesbetopp og fikk muligheten til å dele ut 10 000 kroner hver til en organisasjon som jobber for homofile og lesbiske. Haugli benyttet anledningen til å minne om lhbt-situasjonen i andre land og takke viktige homoaktivister som han har møtt i 2010, blant andre transaktivisten Viktor Mukasa fra Uganda. Prispengene valgte han å gi til Amnesty Internationals homoarbeid. – Vi har riktignok kommet langt her i Norge, men i andre land er virkeligheten en helt annen og de homoaktivistene trenger gode støttespillere og allierte. Amnesty er en slik støtte og derfor vil jeg gi denne sjekken til dem, sa Haugli i sin tale. Også årets lesbetopp, Christine Koht, valgte å gi sine penger til Amnesty. Iført kveldens mest fargesterke kjole, en Cårejånni Enderud-kreasjon designet for anledningen, sørget komikerdronningen for høylytt jubel da hun fremførte sin egen, velkjente lesbevise. – Det er altfor lite visesang blant lesbene. Det nærmeste vi kommer en lesbisk visesanger er Lillebjørn Nilsen. Derfor vil jeg takke dere ved å fremføre en låt som jeg har skrevet selv, men da trenger jeg mye mer lyd. Det er mye lyd i denne påsan, beordret Koht før hun sang sin danske vise «Sangen om Hanne og Mette» til stor latter fra salen. Kveldens eldste og mest populære prisvinner var skuespiller og komiker Elsa Lystad som ble kåret til «Årets faghag». Hun ble hedret med stående applaus og trampeklapp og var tydelig rørt av den varme mottakelsen. For andre år på rad fikk Bøtta Pedersen prisen for beste blogg, med bloggen Dagens valium. Gaysir, som er med på å arrangere gallaen, ble tildelt «Årets hederspris».  

Årets prisvinnere:

Årets hetero: VIF-klanenÅrets tv-serie: «Norge i rødt, hvitt og skrått»Årets utested: SoÅrets norske artist: Ingrid BjørnovÅrets blogg: Dagens Valium av Bøtta PedersenÅrets homohit: Robyn, «Dancing On My Own»Årets faghag: Elsa LystadÅrets hederspris: GaysirÅrets stå på videre-pris: NRKÅrets homo: Håkon HaugliÅrets lesbe: Christine Koht