Program om homselitteratur

Publisert

Bokprogrammet på NRK2 tirsdag 5. oktober tar opp det vanskelige ved å bli gammel som singel homse. Bokprogrammet sender nå et program med fokus på skeiv litteratur og diskuterer hva som har skjedd med homselitteraturen de siste tretti årene. Programleder Siss Vik er på London Pub i Oslo og intervjuer forfatter Per Knutsen om kjærlighetens kår mellom eldre menn i samtale med høyrepolitiker André Oktay Dahl. – Vi ble først fascinert av Per Knutsens bok av litterære grunner. «Gamle menns elskov» er en spesielt sterk bok som fortjener mer oppmerksomhet. Vi spør i dette programmet om bøker om homoseksuelle er blitt desillusjonerte, og vi drøfter det problematiske ved å eldes, sier prosjektleder for Bokprogrammet Bjørn Hulleberg til Blikk Nett.

– Får seerne noen svar?

– Noen svar får vi, men vel så mye nye tanker og refleksjoner rundt temaet, sier Hulleberg. I Bokprogrammet får seerne, i tillegg til Per Knutsen og André Oktay Dahl, møte Gudmund Vinland og Børge Skråmestø. I februar kom Per Knutsen med sin nyeste roman «Gamle menns elskov», en bok om Jan Randem som har en spesiell interesse for middelaldrende menn. Knutsen har i alt 28 utgivelser bak seg og har skrevet romaner, barnebøker og ungdomsbøker. Gudmund Vinlands debutroman var boka «Villskudd» om Yngve. Yngve er homofil i Oslo på slutten av 60-tallet, og i boka følger vi han fra hans første forelskelse som 15-åring til han ender opp hos Øystein på Nesodden. I programmet forteller han om erfaringene rundt utgivelsen av«Villskudd» 30 år etter. I tillegg får seerne homselitteraturens ti-på-topp av Børge Skråmestø, forfatter av blant annet «Håndbok i homsing », «Tårer i sjampanjen» og «Familiejuvelene».

– Hvorfor er ikke lesbelitteratur med i programmet?

– Vi tok utgangspunkt i Per Knutsens bok, og for oss ble det i denne runden naturlig å sette boka i inn i en homselitteratursammenheng, sier Bjørn Hulleberg. Bokprogrammet 5.oktober kl 21.30, NRK2. Reprise 6. oktober kl 17.30, NRK2 og 10. oktober kl 18, NRK1.