Queer hip - trans hop

Cakes Da Killa, Le1f og Quay Dash besøker Blå i anledning Red Bull Music Festival Oslo: NYC Next Wave 11. oktober.

Publisert

11. oktober byr Red Bull Music Festival Oslo på det skeiveste innen hip hop på NYC Next Wave-konserten på Blå. På plakaten står Cakes Da Killa, Le1f og Quay Dash, samt klubben Indieseksuell.

NYC Next Wave er en av mange konserter i regi av Red Bull Music Festival som besøker Oslo for aller første gang fra 11. til 13. oktober. Vil du ha det skeivt, er det Blå som er stedet torsdag 11. oktober.

De tre New York-artistene Cakes Da Killa, Le1f og Quay Dash har med sine futuristiske beats og swagger som få andre kan måle seg med, utvidet innholdet i hip hop både når det gjelder lydbildet og skeive perspektiver.

Men i lang tid visste ikke det streite rap-miljøet hvordan de skulle forholde seg til den nye bølgen av skeive åpne rappere.

«Det er ikke noe nytt for min del. Du må huske på at jeg har vokst opp med streite folk rundt meg på alle kanter. Jeg har hengt med streitinger hele livet, fra high school til jeg begynte med musikk og opptrådte på streite klubber. Streitinger har alltid stilt dumme spørsmål», sa Cakes Da Killa og ristet på hodet da Blikk intervjuet han for tre år siden.

«Du vet, sånne dumme ting som å spørre hvem som er jenta i et homseforhold. De er uvitende og vil gjerne vite mer. På den annen side kan jo jeg spørre dem hvordan de har sex og hvordan det er. Men spøk til side. Nå kan det virke som at jeg har stor tålmodighet med uvitende streitinger, men det har jeg ikke. Siden jeg er skeiv og svart innebærer det også mye stigma, men jeg er meg selv og driter i hva andre mener og tenker om meg.»

Drøy homosex

Cakes Da Killa har fått mye ros for rappingen og for de velformulerte tekstene, og sammen med kompiser som Mykki Blanco, Le1f og Zebra Catz, regnes han som en pionér i sjangeren som ofte beskyldes for homohat og sexisme.

«Jeg føler meg ikke som en pionér, men jeg er vel det, da? Som jeg påpekte tidligere, vil jeg ikke være kjent som homorapper. Jeg kjenner til skjulte homoer i rap-miljøet, kjente navn, så det å være skeiv er ikke noe nytt. Forskjellen er at vi i den nye generasjonen skeive rappere ikke bryr oss. Vi er åpne og stolte, og er ikke redde for å rappe om drøy homosex».

Drøyt er det uten tvil når Cakes Da Killa rapper «I fuck him good make him cum all on his wife beater/He never fucked a fat bitch/Me neither». («Truth Tella»)

«Vel, jeg har ikke så mye annet å rappe om, hahaha! Jeg rapper om det jeg kan og kjenner til, enkelt og greit.»

Sex selger, men homosex er hakket for drøyt for mange. Det stopper ikke Cakes Da Killa, selv om han ikke vil tøye strikken for langt.

«Jeg sensurerer ikke meg selv, men jeg passer meg for å ikke ende opp som en kuriositet. Det er faren med all oppmerksomheten skeive rappere får akkurat nå. Plutselig er media opptatt av noe nytt, men jeg er ikke så redd for det. Jeg er så mye mer enn kun seksualiteten min.»

Han mener han også har større slingringsmonn som skeiv og queer.

«Jeg kan tillate meg mye mer enn hva en streit artist kan, så det er et tveegget sverd.»

Det hvite blikket

Rapperen Le1f har også spilt på Blå i Oslo tidligere. I februar for to år siden besøkte han klubben ved Akerselva med sitt rykende ferske album «Riot Boi» i kofferten.

I likhet med Cakes Da Killa kjemper Le1f med nebb og klør mot merkelapper som «gay rapper». Det skeive er bare en del av pakka, men det er også en synlig bit av hele sulamitten. Sjekk bare Le1fs låt «Wut», som ble en aldri så liten YouTube-sensasjon da den kom i 2012.

Ifølge Le1f var videoen målrettet og strategisk ment for å skaffe oppmerksomhet og legge selve grunnmuren i karrieren hans.

«Jeg var veldig bevisst på det. Jeg visste akkurat hva jeg gjorde da jeg tok en sexy hvit fyr og satte en Pikachu-maske på ham, at det ville sette i gang samtaler og diskusjon om homoseksualitet og rap», forteller Le1f i et intervju med Noisey/Vice.

På debutalbumet «Riot Boi» som ble sluppet i oktober 2015, rapper Le1f om å være svart og skeiv, men også om å bli objektifisert - som på singelen «Koi»: «I see it in his eyes, he can’t handle that/ Thinking I’m the prize in his Cracker Jacks/ I’m making him melt like candle wax.»

Låta handler om «det hvite blikket». Om hvordan det er å bli fetisjisert av hvite homser. Men Le1f er heller ikke redd for å snu pekefingeren mot seg selv. Han er tross alt selv en del av lhbt-miljøet som skjemmes av transhat og kvinneforakt.

«Når du allerede har privilegiet av å være mann, så har du liksom ikke behov for å tenke på inkludering og samhold», oppsummerer Le1f syrlig.

En dose sannhet

Da Quay Dash slapp EP-en «Transphobic» i fjor sommer, fikk hun raskt merkelappen bitchy og konfronterende. Rapperen kastet seg over hatet hun som transkvinne har møtt i mange år.«Å snakke om transtematikk er veldig viktig for meg,» sier Quay Dash til Dazed.

«Men samtidig er det viktig å få fram at jeg i hovedsak produserer musikk og at jeg gjør hva jeg må for å kunne gjøre det.»

Som en del av hip hop-scenen har Dash sett hat og fordommer mot homofile i rap-miljøet.

«Absolutt. Det har foregått i mange år, og det snakkes det om. Men fordommer mot transfolk i hip hop-miljøet snakkes det ikke om. Ingen tør, som er en gjenspeiling av samfunnet for øvrig. Homser er generelt mer aksepterte i samfunnet enn det vi transkvinner er.»

Quay Dash er nå klar for å gi Oslo en dose sannhet.

«Jeg vet at jeg er bedre enn rappere flest! Det jeg vil med musikken min, er at flest mulig skal høre meg, høre stemmen min og forstå at jeg har kommet for å bli. Som jeg pleier å si: I’m here to stay and slay.»

Konkurranse

Du kan vinne billetter til deg og en venn til NYC Next Wave på Blå. Send en epost til [email protected]

NB! Merk eposten NYC Next Wave og husk å skrive navn og kontaktinfo. Vinneren trekkes mandag 8. oktober.

Red Bull Music Festival Oslo: NYC Next Wave, torsdag 11. oktober, Blå, Brenneriveien 9c, Oslo.

Info:

Red Bull Music Festival Oslo: NYC Next Wave på Facebook