Queer med blå øyne

Publisert

Etter 22. juli dukket Daniel Jeromes låt «The Bluest Eyes in Oslo» opp på en rekke nettsider og på Facebook. Den ble en av trøstesangene folk trengte etter terrorhandlingene. Torsdag 22. september spiller han konsert på Oslo Queer Festival. Den sparsommelige synthmelodien med Daniel Jeromes stemme henger i løse luften. Det er melankoli, trøst, tristesse og håp, alt på samme tid, som strømmet ut av høytalerne. – Låta ble laget et par uker før 22. juli. Jeg spilte den inn da jeg var i Sandnes på ferie, sier Daniel Jerome og forteller at nettsiden Smuglesning postet låta dagen etter terrorhandlingene. – Selv om den ikke ble laget som en reaksjon på det som skjedde i Oslo og på Utøya, så er det veldig flott at folk fant trøst i den, sier Daniel Jerome som opptrer på Oslo Queer Festival torsdag 22. september. Daniel Andersen har under artistnavnet Daniel Jerome gitt ut musikk siden han begynte å fikle med musikkprogrammer på pc- i tenårene. Utgivelser som «Our Love Is Fucking Crazy», «I Need A Lover» og «Lover's Lane», med den geniale åpningsstrofen «I'm as serious as a heart attack», har funnet hjem hos nye fans via nettsteder som SoundCloud og MySpace. Ifølge Jerome forteller «The Bluest Eyes in Oslo» to forkjellige historier.– Tror jeg da. Jeg har ikke helt bestemt meg. Men den ene er kanskje for drøy for Blikk Nett.

– Prøv oss!

– Altså den ene handler om en som har en bad trip og får hjelp av «the bluest eyes in Oslo». Eller så er det historien om han som mister jomfrudommen til «the bluest eyes in Oslo». Jeg går for den siste.  

Britney Spears-fetisj

Låta er ikke kjønnsspesifikk. Jerome avviser at dette er bevisst grep.– I mitt hode handler det om to gutter. Men låta er ikke skrevet for å være en homosang, selv om det er fint om den oppfattes som det. I hvert fall når jeg synger den.

– Er homotemaet også med i de andre låtene dine?

– Ja, og det er viktig fordi det er det jeg er. Derfor blir alt jeg gjør homo på en måte. Men jeg tenker ikke over det eller er bevisst på at det skal være homo.

– Er det tristesse i bøtter og spann i all musikk du lager?

– Ja. Jeg har aldri laget noen gladlåter. Jeg liker best triste sanger. Musikk som bare handler om det å ha det fint, er ikke spennende.

– Men du har en fetisj på Britney Spears, har du ikke?

– Ja, jeg er veldig glad i Britney. Hun har faktisk veldig få gladlåter også. Min favoritt er «Everytime». I originalvideoen døde hun av en overdose. Men det fikk de ikke lov å vise. Hun skrev låta til Justin Timberlake, som et svar på låta han skrev til henne, «Cry Me A River». Den er også veldig fin. For Jerome er ikke Britney Spears-fetisjen ironisk ment, selv om mange tror det.– Det er fryktelig trist, og jeg forstår ikke hvorfor. Det er enkelt og greit den musikken som gir meg mest. «Blackout» fra 2007 er det beste popalbumet jeg har hørt. Men jeg hører på mye annen musikk også. Jeg er veldig glad i country, som Emmylou Harris. Det er mye hjertesorg, døde unger og sånne triste ting. Og så liker jeg Patsy Cline og Dolly Parton. Før Daniel Andersen ble artisten Daniel Jerome, vokste han opp i Sandnes i Rogaland. Den 8. største byen i Norge.

– Hvordan var det å være homo i Sandnes?

– Jeg kom liksom aldri ut av et skap. Men alle skjønte det jo. Selv skjønte jeg det lenge før jeg visste hva homo var. Det virker som alle har en stor komme ut-greie. Det hadde ikke jeg, men det var ikke noe hemmelig heller.  

Karaoke på London Pub

Det er heller ingen hemmelighet at Jerome ofte synger karaoke på London Pub, Expressen og Trumpeten.– London Pub har de overraskende mye bra. Jeg har blant annet sunget Velvet Underground sin «I'm Sticking With You» - med dårlig respons. Men hvis jeg synger Tanya Tuckers «Delta Dawn», da blir det allsang og klapping. Jeg liker meg godt på London. Det er så mye forskjellige folk der.

– Sjekker du når du er på ute på byen?

– Jeg er vel alltid på utkikk. Men jeg er veldig sjenert, så det skjer sjeldent noe. Jeg tør i hvert fall ikke å ta det første steget.

– Hva skal til for å sjarmere deg i senk?

– Hvis han sier noe morsomt. Det skal ikke så mye mer til. I starten i hvert fall.

– Har du en idealmann?

– Det har jeg faktisk tenkt mye på. Jeg tror det er en som er litt ulik meg. Han skal være smart. Og så driver han med noe helt annet enn meg. Men det viktigste er at han er snill, morsom og trofast.

– Er du ikke redd for at kreativiteten skal ta slutt hvis du finner lykken?

– Nei. Jeg vil uansett alltid finne noe å terpe på. Hvis ikke, får jeg se tilbake og hente inspirasjon fra den triste singeltilværelsen. Den kan jeg leve lenge på.

– Er singellivet så trist?

– Ja. Jeg tror aldri helt på folk som sier at de er lykkelig som singel. Alle vil vel ha en kjæreste. Tror du ikke?

Program for Oslo Queer Festival, torsdag 22. september

Kl 16: Lag din egen t-skjorte og queerbroderi på HumlaKl 20: Queer CinemaKl 21: Konsert med Daniel Jerome (N) og Cyaneed (N)Kl. 21.30: Disco Dance Contest med dj Sassy og Shake Your Booty med dj Caliente

Se også:

osloqueerfestival.blogspot.com

Hør Daniel Jerome med låta «Lover's Lane»

Lovers' Lane by Daniel Jerome