Quiz for queers

Publisert

Første gang ordet quiz dukket opp, var i 1784. Det betydde en litt queer, rar eller annerledes person. Og betegnelsen passer fortsatt bra på folk som finner på å kalle quizlaget sitt for Utopisk eksem eller Apokalesbe nå! Det aller første VM i quiz ble arrangert av British Quiz Association i 2003 på Villa Park fotballstadion i England. Her i landet har Norges Quizforbund arrangert NM i quiz siden 2005. Men ikke alle som er hekta på kunnskap, stiler mot NM-titler - noen gjør det rett og slett fordi quiz er gøy og fordi det er en god grunn til å gå ut og treffe andre. I vintermørket kan forbipasserende skimte quizdeltakerne gjennom kjellervinduene på So der de vagler på barstolene rundt de runde små bordene. Langs vindusrekka og foran den lille scenen der det oftest danses på kveldstid, sitter de i små grupper og utgjør hver sine lag med mer eller mindre humoristiske navn. – Det har vært en del av det gøyale slaget, men noen favoritter som jeg kommer på i farta, er Utopisk eksem, Apokalesbe nå! og Whitney Houston, we have a problem. Kanskje også Örngott som jeg plutselig lærte at betyr putevar på svensk, forteller kveldens quizmaster Anette Wahlstrøm. Reglene for torsdagsquizen på So er klare: Maks fem personer på hvert lag. Ingen hjelpemidler. 30 flunkende nye spørsmål fordelt på to runder. Halvveis legges det inn pause. Ifølge de faste quizmasterne Anette Wahlstrøm og Karin Villemo Berg Furunes, er det dessuten ikke lov til å plage andre, deres ord er lov, og juksing fører til takk og farvel.  

Fransk åpning?

Ida (24) og Sonia (24) fra laget Pluto har vært på quiz her før både sammen og uten hverandre. Utstyrt med penn og papir, popkorn og Eplemost er de klare til innsats. – Vi var her på quiz før vi ble kjærester, men nå er vi på samme lag. Vi tenkte at vi måtte finne på noe, og det ble quiz, for det liker vi så godt. Hjemme stiller vi hverandre TP-spørsmål, og tester hverandre i quizspørsmål fra forskjellige aviser. I tillegg spiller vi ofte Scrabble, forteller Ida. Tre ferskinger har også forvillet seg inn på quiz på So. Maren (29), Elisabeth (29) og Bjørg Helene (32) har stasjonert seg ved et bord ved inngangen. – Vi så at det var åpent. Vi planlegger bryllup og har møttes her i Oslo, og så stakk vi bare innom. Vi visste ikke at So er et sted for jenter som liker jenter. Vi kom ganske enkelt fordi quiz er gøy. Med tonene fra «A Walk In The Black Forest» framført av Herb Albert, og som i årene 1965–1996 var kjenningsmelodien til nasjonalikonet Ingrid Espelid Hovigs tv-serie «Fjernsynskjøkkenet», er quizen i gang. Quizmaster Anette Wahlstrøm fyrer løs med torsdagskveldens to første spørsmål: «Hva står betegnelsen lhbt for?», og «I hvilken sammenheng som ikke handler om undertøy, brukes begrepet fransk åpning?» Silje (25), Martine (22) og Eline (24) tenker og diskuterer. De er på quizen for fjerde gang.– Vi ser fram til dette hver uke fordi det er både gøy, spennende og utfordrende, og vi må tenke litt, sier Martine. – Vi er litt dårlige, men vi skal bli flinke. Vi skulle egentlig lest oss litt opp på temaene vi visste at det skulle handle om, men vi har hatt mye å gjøre med studier, sier Eline.  

Litt under middels gode

De tre går på førskolelærerutdanninga ved Høgskolen i Oslo og får ikke så mange spørsmål fra pensum denne kvelden siden stikkordene for quizmasterens selvvalgte tema er «månerelaterte personer». Lydoppgaven med låta «Fly me to the moon» suser ut av høyttalerne. Det hviskes i krokene. Noen ser seg litt rundt, men de fleste bøyer hodene tett mot hverandre over bordene. Temaene i løpet av en sesong er alt fra idoldommerne til skeive filmer og massemordere. På Facebook legger quizmaster ut stikkord om hva som er kveldens tema slik at deltakerne kan få sjansen til å lese seg opp litt på forhånd. Vinnerlaget premieres med en runde i baren, eller med dvd-er eller gratisbilletter til skeive arrangementer.

– På skeiv quiz er det ikke alltid så mange skeive spørsmål. Hva syns dere om det?

– For oss er ikke det så viktig. Vi syns det er gøy med almenquiz slik at det er noe vi klarer å svare på, sier Eline.

– Har dere vunnet noen gang?

– Nei. Vi er litt under middels gode. Egentlig er vi en ganske en stor gjeng som pleier å komme hit. Vi har vært tolv her på det meste. Vi har også nye lagnavn hver gang. Blant annet har vi kalt oss for «Ja, ja, da ble det bunnen». At de ikke har nådd opp til topps en eneste gang, plager dem ikke nevneverdig. De er optimistiske fram til siste poeng er summert opp. «Å det visste jeg jo», sukkes det når quismaster Anette leser opp svarene. – Men vi lærer noe nytt hver gang. I kveld heter laget vårt «Hadde det ikke vært for oss tapere, så hadde det ikke vært noen vinnere. Hipp, hipp hurra». Det stemmer i grunnen godt.  

Quiz eller dobbelt

Børst støvet av gamle lagkamerater, eventuelt pakk ut nye, og kom dere ned på So for årets absolutt første hjernetrim. Stikkord: Kongo og Mildred Pierce.Dørene åpner kl. 18, Arbeidergata 2. Quiz fra kl 20, maks fem på hvert lag, premiering!PS! Det er lov til å dukke opp uten medbrakte lagkamerater også. Det er alltid noen fortvilte sjeler som vandrer rundt uten, men alle får et lag.  

Quiz landet rundt

Oslo:

London Pub, C.J. Hambros plass 5: Mandager kl 21So, Arbeidergata 2: Torsdager kl 20

Kristiansand:

Skeiv kafé, Rådhusgata 15: En gang i måneden kl 19, i regi av LLH Sør

Bergen:

Fincken, 2. etg., Nygårdsgaten 2: Første torsdag i måneden kl 20, i regi av Skeive studenter