Fem par inngikk partnerskap samtidig i Oslo Rådhus 6. august 1993. På bildet ser vi Kim Friele (tv) og Wenche Lowzow omringet av jublende mennesker med regnbueflagg etter seremonien inne i Rådhuset. I bakgrunnen spiller Øyvind Rauset fele. Foto: Kim Friele/Skeivt arkiv.
Fem par inngikk partnerskap samtidig i Oslo Rådhus 6. august 1993. På bildet ser vi Kim Friele (tv) og Wenche Lowzow omringet av jublende mennesker med regnbueflagg etter seremonien inne i Rådhuset. I bakgrunnen spiller Øyvind Rauset fele. Foto: Kim Friele/Skeivt arkiv.

Regnbuedagene i dag: tirsdag 5. juni

Mange spennende debatter i dag. På «Partnerskapsloven – 25 år etter» møtes forkjempere og motstandere for et tilbakeblikk på både loven og debatten.

Publisert

Mange spennende debatter i dag. På «Partnerskapsloven – 25 år etter» møtes forkjempere og motstandere for et tilbakeblikk på både loven og debatten.

Tirsdag 5. juni

Restartkurs med Skeiv Ungdom.

Ønsker du å bli ungdomsinformant for Skeiv Ungdom Hordaland? Bli med på Restart-kurs sammen med andre engasjerte ungdommer på Ungdomshuset U1880, Domkirkegaten 4. Info: bergenpride.no

Kl. 16.30: Debatt: I ytringsfrihetens navn

Hvordan skal vi hindre ytterligere fremvekst ekstreme politiske og religiøse grupper her i landet? Bør flere organisasjoner gjøres ulovlige? Og hvor går grensen mellom hatefulle ytringer og ytringsfrihet? Litteraturhuset i Bergen, Østre Skostredet 5-7.

Kl. 18: Skråblikk Film: En Fantastisk Kvinne.

Regnbuedagene og Oslo/Fusion Film Festival inviterer til visning av En Fantastisk Kvinne på Cinemateket USF Verftet. Kr. 80/60. Georgernes Verft 12.

Kl. 18: Debatt: Digital intimitet.

Sjekking, dating og sex skjer i dag ofte gjennom apper som Grindr, Scruff og Tinder og på nettsteder som Gaysir. Gjør dette noe med oss? Har denne måten å sjekke på gjort at flere finner rom til sin egen seksualitet og seksuelle identitet, eller har det blitt enda mer kaotisk å navigere mellom sex, følelser og tilknytning? Litteraturhuset i Bergen, Østre Skostredet 5-7.

Kl. 19: Konsert: Sapfonia inviterer til sommerkonsert.

Norges eneste skeive damekor inviterer til frodig sommerkonsert. Pianist: Illene Chanon. Dirigent: Stina Østmark Sigvaldsen. Kr. 150/100. Litteraturhuset i Bergen, Olav H. Hauge, Skostredet 5-7.

Kl. 20: Skråblikk Film: Skeivt kortfilmprogram.

Regnbuedagene og Oslo/Fusion Film Festival setter opp et kortfilmprogram med fem kortfilmer med tematikk om kjønns- og seksualitetsmangfoldet. Kr. 80/60, Cinemateket USF Verftet, Georgernes Verft 12.

Kl. 19.30: Debatt: Partnerskapsloven – 25 år etter.

I 2018 er det 25 år siden partnerskapsloven ble vedtatt på Stortinget, og for mange kan loven anses å være starten på et mer definert familieforhold mellom likekjønnede par i Norge. Selve partnerskapsloven var en omstridt lov, både internt i det skeive miljøet, men også blant Norges befolkning. Internt i DNF-48 (forgjengeren til FRI) mente motstanderne mot loven at den var for heteronormativ, mens de som støttet loven mente at den ville verne om homofile parforhold og gi oss viktige juridiske rettigheter. September 1992 inviterte Staff og Lønning til debatt i deres tv-program "Klart svar". I debatten kunne man høre Norges Husmorforbund snakke om at loven ville "pulverisere" ekteskapet, mens pastor Jan Aage Torp leste høylytt fra bibelen. Valgerd Svarstad Hauglund kunne fortelle at hun hadde stor sympati for homofile, men ikke homofil praksis. En tålmodig Hege Storhaug gikk til frontalangrep på FrP-politiker Finn Toresen hvor hun la frem om sine smertefulle år som heterofil, mens han selv kalte loven en sosialistisk lov som hadde formål å ødelegge ekteskapet. Daværende leder av Oslo DNF-48, Siri Kvalheim, stilte spørsmål om motstanderne mot loven hadde så liten tro på ekteskapet som institusjon at det ville gå i stykker bare fordi en minoritet også kunne få de samme rettighetene, og en ung Jan Tore Sanner mente det var for mye fordommer og at det var behov for ytterligere lovgivning for homofile, men var også i mot partnerskapsloven. I år, 25 år etter at loven ble vedtatt, møtes de igjen for et tilbakeblikk på både loven og debatten. Litteraturhuset i Bergen, Skostredet 5-7.

Kl. 21: Karaoke.

Fincken stiller med karaoke, og du stiller med godt humør og det du har av sangstemme.

Aldersgrense 18 år. Nygårdsgaten 2a.