Pride Art-utstillerSkuja Braden med verket "Afternoon Matinee".
Pride Art-utstillerSkuja Braden med verket "Afternoon Matinee".

SKAMLØST KUNST

Publisert

Skamløs kunst I fjor ble Pride Art-utstillingen slaktet av kunstkritiker Tommy Olsson. I år tar de igjen med en enda større utstilling. – Olsson hadde jo ikke forstått hva vi drev med, fnyser Frederick Nathanael.

 

Frederick Nathanael er utrolig fornøyd med det 400 kvadratmeter store galleriet de bygger under årets Oslo Pride i en 1 000 kvadratmeters hall de deler med Pride House på Youngstorget. Foto: Jenny Johannes k. Jacobsen
Frederick Nathanael er utrolig fornøyd med det 400 kvadratmeter store galleriet de bygger under årets Oslo Pride i en 1 000 kvadratmeters hall de deler med Pride House på Youngstorget. Foto: Jenny Johannes k. Jacobsen

NAVN:

Frederick Nathanael

ALDER:

36

SIVILSTATUS:

Gift

KOMMER FRA/BOR:

Svinndal i Våler i Østfold, deler tida mellom hjemstedet og Oslo

GJØR:

Psykoterapeut og kunstner

Pride Art-utstillerSkuja Braden med verket "Afternoon Matinee".
Pride Art-utstillerSkuja Braden med verket "Afternoon Matinee".

AKTUELL: Fagsjef for Pride Art, som arrangerer utstillingen Pride Art på Youngstorget under Oslo Pride fra 22. juni til 1. juli.

Fin Serck-Hanssens bildeserie "10 blå menn" ble nektet utstilt av DNF-48. I dag er han en svært anerkjent kunstfotograf som er innkjøpt av kjente museer, og han har hatt en rekke utstillinger i inn- og utland.
Fin Serck-Hanssens bildeserie "10 blå menn" ble nektet utstilt av DNF-48. I dag er han en svært anerkjent kunstfotograf som er innkjøpt av kjente museer, og han har hatt en rekke utstillinger i inn- og utland.

 

Olsson mente utstillingen var en visuelt retningsløs graut og altfor skeiv, at Pride Art burde ha fjernet 70 av de 73 kunstnerne, og at de forvekslet mengde med mangfold.

"Selfie" av Marc Kiska
"Selfie" av Marc Kiska

– Men det er jo nettopp et reelt mangfold vi ønsker å vise fram! Det er vår bevegelse, og vi vil selv avgjøre hvem det er viktig å skape plass for. Vi ønsker så stor spredning i både kunstuttrykk og kunstnere vi kan, og at vi står sammen om det vi har felles: Kampen mot undertrykkelse og fordommer. Alle kunstnere har en stemme noen trenger å høre, om du er en tretten år gammel ikke-binær, eller en 80 år gammel lesbe som nettopp har kommet ut. Kunst er et sterkt verktøy og kan skape holdningsendringer og åpenhet i kampen mot diskriminering og fordommer, sier Frederick Nathanael, som understreker at kunst ikke bare er en kulturell kapital som tilhører en kulturelite.

– Derfor må profesjonelle og amatører få komme til på likt grunnlag. Få utstillinger i Norge, om noen, har så mange mennesker til en åpning. I fjor kom 1 500 mennesker til vår vernissage i Rådhusgalleriet. Vi hadde rekordsalg, og Trine Skei Grande, som taler på vår Finissage i år, sa i et intervju med Dagbladet at den viktigste utstillingen hun så i fjor, var vår, sier Nathanael, som lover en unik opplevelse på Youngstorget for de som besøker galleriet.

Giftig skam

Nytt i år er etableringen av Pride Art som Oslo Prides offisielle fjerde hjørnesten og at det lages et eget Pride-område på 1 000 kvadratmeter plassert midt på Youngstorget. Her stiller 100 kunstnere med bakgrunn fra 20 forskjellige land ut sine verk. Det alle har til felles, er at de er skeive.

– Men siden vi er opptatt av et bredt mangfold, er begrepet skeiv veldig vidt i denne sammenhengen. Det holder at du har kysset en person av samme kjønn, eller en ikke-binær person, ler Nathanael og understreker at Pride Arts overordnete mål er å bidra positivt til økt forståelse for skeive menneskers liv og virkelighet.

Utstillingen er dermed et viktig ledd i den skeive rettighetsbevegelsen. Navnet på utstillingen er «Shameless». Nathanael sier navnet er valgt på grunn av den doble betydningen.

– Vi skeive får ofte høre at vi er skamløse, at det er så mye av oss. Men vi vil trekke fram at skeive skal ha «less shame». Jeg er utdannet psykoterapeut og har jobbet med mange skeive. En fellesnevner for manges problemer ligger i skamfølelsen. Den er en gift som reduserer vår livsutfoldelse, relasjoner og går utover helsen, både fysisk og psykisk. Derfor er det viktig å vise at det som skjer på Priden, ikke bare er fest, men også en protest mot tingenes tilstand.

Kontroversiell kunst

Et tema som særlig interesserer Nathanael, er sensur. Da den første skeive utstillingen ble holdt under Homodagene i 1985, var det bare tretten år siden homofili hadde blitt avkriminalisert. Fremdeles var det en gjengs oppfatning at homofile ikke måtte skille seg for mye ut, en holdning som også var utbredt blant skeive selv.

– Samme dagen utstillingen ble åpnet, sto det i en avis at en tredjedel av norske homofile syntes de burde begrense tilbøyelighetene sine. Fin Serck-Hanssen forsøkte å få bildene sine vist på Metropol, som på den tida var det viktigste møtestedet for homofile. Men Forbundet av 48 nektet, fordi han blant annet skildret lærhomser og dragqueens. DNF-48 var utrolig konservative på den tida og mente at homser skulle kle seg pent med dress og slips. Drag, klær og gummi var tabu den gangen.

Nathanael trekker også fram diskusjonen som oppsto i forbindelse med utstillingen «Hen – flytende kjønn», som nylig ble satt opp på Haugar Vestfold Kunstmuseum i Tønsberg. Nathanael understreker at utstillingen var en av de viktigste skeive utstillingene vi har hatt i Norge, men reagerer på prosessen rundt den kontroversielle kunstneren Tonje Gjevjon og hvorvidt hun ble sensurert eller ikke.

"Noen etablerte kunstnere vil i utgangspunktet ikke stille ut verkene sine sammen med amatører. Her kan kunstmiljøet være litt akademisk og lukket. Men det finnes også kunstnere som tenker annerledes"

Nei til kurator

Mange boikottet utstillingen og tok til orde for at hun burde utestenges på bakgrunn av hennes mange negative utsagn om transpersoner.

– Jeg skal ikke uttale meg om hvorvidt Gjevjon er transfob eller ikke, sier Nathanael.

– Men det er interessant at kurator valgte ut nettopp henne av alle som ble vurdert og ønsket å delta, når profilen til utstillingen handlet om å øke kunnskapen om flytende kjønnsuttrykk. I Pride Art vil vi ikke ha en bestemt profil, og dermed handler det ikke om hvorvidt man er enig med Gjevjon eller ikke, hun skal ha lov til å uttale seg.

Nathanael er derfor opptatt av at Pride Art ikke skal kurateres. Det er kunstnerne selv som bestemmer hvilket verk de ønsker å vise fram. Han mener at det er deres uttrykk som skal tas hensyn til, og ikke en kurator med en begrensende idé om hva som kan vises fram.

– Noen etablerte kunstnere vil i utgangspunktet ikke stille ut verkene sine sammen med amatører. Her kan kunstmiljøet være litt akademisk og lukket. Men det finnes også kunstnere som tenker annerledes. Jeg hadde en dialog med Bjarne Melgaard som støtter utstillingen og sa at Pride Art er viktigere enn noen gang. For oss handler det jo om å få fram alle de skeive historiene. Men det hender jo vi får spørsmål om det er så lurt. For oss er det et verdispørsmål.

"Vi må være forsiktig med å la oss styre av frykt for å støte noen. For eksempel er mange skeive fra ulike religiøse samfunn langt inne i skapet, og risikerer å miste familie og nettverk dersom de

står fram"

Islam og erotikk

Nathanael blir engasjert når han refererer til kunst som er blitt vist på Pride Art som skildrer homofili sammen med religiøse elementer, som religiøse plagg, symboler og litteratur. På det første kunstnermøtet på Elsker for årets utstilling, ble det stilt spørsmål fra salen om Pride Art-arrangørene ville godta islamkritisk kunst, og hvor grensen går i forhold til å vise nakenhet og erotikk.

– Det er ikke opp til oss å definere hva det enkelte kunstverk og kunstner faktisk kommuniserer. Det må være opp til den enkelte, innenfor lovens grenser, å innlemme de elementene de ønsker, uansett kontrovers. Vi må være forsiktig med å la oss styre av frykt for å støte noen. For eksempel er mange skeive fra ulike religiøse samfunn langt inne i skapet, og risikerer å miste familie og nettverk dersom de står fram. Kunsten er et helt unikt rom man kan uttrykke seg i – som skal åpne opp og utfordre heller enn å ta stilling til, begrense eller plassere i bås. Det er farlig når man begynner å plassere noen innenfor og andre utenfor og innskrenke de som ikke er enig med massen eller makten.

Pride Art

Pride Art

er den nyetablerte kunstneriske platformen og den fjerde hjørnestenen i Oslo Pride som en videreføring av kulturinstitusjonen Skeive kunstnere.

Pride Art

har samarbeidet med Oslo Pride siden 2001, men har røtter tilbake til den første offisielle homoutstillingen under Homodagene i 1985.

I et galleri

på 400 kvadratmeter, plassert e en hall midt på youngstorget, stiller 100 kunstnere med bakrunn i forskjellige land ut sine verk under årets Pride Art utstilling.

"Shameless"-utstillingen

har vernissage fredag 22. juni kl. 18 med stort åpningsshow fram til kl. 23. Finissage med bobler og spennende konserter og underholdning fredag 29. juni fra kl. 18. Utstillingen står til søndag 1. juli.

Mer info: www.oslopride.no