Skeiv lørdag på Tomter

Publisert

Arrangørene av Skeiv lørdag 25. april har satt sammen et heldagsprogram på Tomter Kunstkafé og Bar i Hobøl kommune i Østfold. Dagen starter kl 14, og selve åpningen er det ordfører Håvard Wennevold Osflaten (Ap) som står for. Siden går det slag i slag helt til mørkets frambrudd. Det blir blant annet kåseri med Tove Bremnes, som vil snakke om mellommenneskelige relasjoner. Artisten Kristoffer holder konsert, mens Stein Fosslie kommer for å snakke om hvordan det var å være homofil på 70- og 80-tallet.

Majestetsfornærmeren

Stein Fosslie har en brokete bakgrunn, blant annet som skribent i anarkistiske Gateavisa og stifter av det seksualpolitiske bladet Supergutt. Han er også kjent for bandet Norske Gutter som skapte furore for 32 år siden med singelen «Gud Signe». Teksten «Gud Signe», framført med karakteristisk dragvokal av Cecilie Nilfisk, maler et bilde som gir selv de mest hardbarka en real klump i halsen. Fortellingen om arveprinsen som skrever på senga, er drøy, men full av frekk humor. Hva tenkte Stein Fosslie egentlig da han skrev låta?– For det første tenkte jeg ikke over at den var så voldsom. Hadde det vært i dag ville jeg nok gått mange, mange runder med meg selv. Kronprinsen var jo bare ti år den gang, ikke sant, uttalte Fosslie i et intervju med Blikk i 2013 om låta som førte til beskyldninger om majestetsfornærmelse og som ble totalforbudt å spille på NRK. Bandet med det uskyldige navnet skulle egentlig hete Rompis.– Vi het det helt til vi kom i studio første gang. Da fikk jeg en visjon etter å ha hørt The Kids fra Trondheim. De hadde gitt ut et album som het «Norske Jenter», mens jeg tenkte: «hva er vel søtere enn norske gutter?» Navnet Norske Gutter og det nasjonalromantiske imaget var totalt annerledes enn alt annet av pønk og rock som fantes da. Alt skulle være så tøft, mens vi var søte, men med tøffe tekster.

Pønk og drag

På Skeiv dag på Tomter vil Fosslie ta oss med tilbake til ei annen tid. Ei tid før EuroPride, felles ekteskapslov og åpne homoer på Stortinget.– Det var fantastisk å være homo i pønkmiljøet på 80-tallet Jeg kom fra et annet miljø hvor du ikke tenkte over om du var homo eller ei. Sånn var det i pønkmiljøet også, selv om noen påpekte at jeg var homo. Men jeg fikk kysse mye, for å si det sånn, sier Fosslie. Skeiv lørdag på Tomter avsluttes med dragshow servert av Viola Greåker, kjent fra bingokvelder og en rekke show på blant annet London Pub i Oslo. Alt ligger til rette for en flott skeiv lørdag i godt selskap på Tomter lørdag 25. april. Tomter ligger en knapp halvtime med tog fra Oslo, så ta turen. Skeiv lørdag på Tomter, lørdag 25. april, Tomter Kunstkafé og Bar, Hobølveien 2 B, 1825 Tomter.

Mer info om arrangementet finner du på Facebook: Skeiv lørdag